Na každého jednou dojde (1960)

Na každého jednou dojde (Two Way Stretch)
79.1 %
 
 

Two Way Stretch

Další název: Two-Way Stretch; Nothing Barred (prac. název)

    Žánr: krimi / komedie
    Země: Velká Británie
    Délka: 78 min.
„I během pobytu ve vězení lze provést velkolepou loupež.“
Tato anglická kriminální komedie se odehrává v prostředí pro komedii poněkud neobvyklém - zachycuje život ve věznici. Dodger Lane (Peter Sellers) se svými dvěma kumpány Jelly Knightem a Lennie Pricem jsou spořádaní vězni, kterým zbývá už jen několik týdnů do propuštění na svobodu. Během svého pobytu ve vězení Huntleigh zasvětili většinu spoluvězňů do svého zlodějského řemesla, a přesto patří mezi nejvzornější. Jejich předsevzetí o poctivém životě vezmou za své, když se objeví čtvrtý člen party, který díky alibi zůstal venku. Dodgerovi tajně řekne o možnosti provést loupež diamantů za dva miliony liber. Má to ale jeden háček - všichni tři mají být propuštěni až den po plánované akci. Je potřeba vymyslet, kudy z vězení ven a pak se do něj zase nepozorovaně vrátit. Problém nastane, když je dobromyslný dozorce, na jehož laxní přístup Dodgerova parta spoléhá, nahrazen fanatikem, zvaným Kruťas.

Snímek úspěšně navazuje na klasické snímky studia Ealing (např. Zlaté věže), v nichž září komediální génius Peter Sellers. Jeho Dodger je neodolatelný kriminálník se srdcem na pravém místě, který se baví vlastním důvtipem a na něhož je vždycky spolehnutí. V ději je řada komických situací, v nichž vyniká specifický anglický humor vycházející z úsměvné nadsázky a parodování konvencí. I když spravedlnosti je učiněno zadost, zloději se nevzdávají, a svým smyslem pro humor získávají divákovi sympatie.

režie:
Robert Day
 
 
hraje:
Peter Sellers (Dodger Lane - Lišák), Wilfrid Hyde-White (Soapy Stevens - Svatouš), David Lodge (Jelly Knight - Hasan), Bernard Cribbins (Lennie Price - Chmat), Maurice Denham (ředitel trestnice - dýňař), Lionel Jeffries (dozorce Crout - Kruťas), Irene Handl (máma Priceová), Liz Fraser (Ethel), Beryl Reid (paní Pringleová), Noel Hood (paní Prescottová), Myrette Morven (paní Meakinová), George Woodbridge (dozorce Jenkins - Táta), Edwin Brown (dozorce Charlie), Cyril Chamberlain (denní vrátný u hlavní brány), Wallas Eaton (noční vrátný), Andrew Downie (hlídač zahrady), William Abney (vrátný v návštěvní místnosti), Thorley Walters (plukovník Parkright), John Wood (kapitán), Robert James, Walter Hudd (reverend Patterson), Mario Fabrizi (Jones), Warren Mitchell (krejčí), John Glyn-Jones (právník), Arthur Mullard (Fred), Vivienne Martin (Fredova žena), Joe Gibbons (popelář), Ian Wilson (mlékař), Edward Dentith (detektiv), John Harvey, Johnny Vyvyan, Harry Littlewood (pošťák), Homi Bode (dvorní komorník)
 
 
scénář:
Len Heath, John Warren
 
 
kamera:
Geoffrey Faithfull
 
 
hudba:
Ken Jones
 
 
střih:
Bert Rule
 
 
zvuk:
Paddy Cunningham, Maurice Askew
 
 
titulky-česká verze:
Emanuel Tilsch (české titulky (při uvedení v kinech))
 
 
výtvarník:
John Box
 
 
dabing:
Vladimír Čech (Jelly Knight)
 
 
producent:
E.M. Smedley-Aston
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.