8. Míle (2002)

8. Míle (8 Mile)
67.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

8 Mile

Další název: 8. míľa (SK)

    Žánr: drama / hudební
    Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 20.3.2003        
    Délka: 111 min.
„Každá chvíle je nová šance obrátit svůj život.“
Eminem (vl. jménem Marshall Mathers - nar. 17. 10. 1972 v Kansas City, USA) je dnes jednou z nejznámějších a také nejlépe placených hudebních hvězd. Vědomě provokuje a dráždí nejen texty svých songů, ale i životem. Otce nepoznal, vyrůstal s mladším bratrem a matkou ve velmi tvrdých podmínkách. Ačkoliv nedokončil střední školu a střídal zaměstnání stejně často, jako v dětství bydliště, snažil se už od čtrnácti let maximálně soustředit na hudbu. Jeho první nezávislé album "Infinite" (1996) se setkalo jen s malým ohlasem, ale vzápětí na sebe upozornil v soutěži freestyle rap, pořádané losangeleským rádiem, a od té doby jeho popularita roste.

Přestože rap je především doménou černošských zpěváků, Eminem je dnes jeho nekorunovaným králem. Jak konstatoval hudební magazín Rolling Stone v recenzi k nejnovějšímu albu "The Eminem Show" :"Ví, že celý hudební svět visí na každém jeho slovu, a má vůli šokovat i to nejotrlejší ucho". Eminem je rozvedený, otec osmileté dcery a muž s pestrým trestním rejstříkem především za potyčky a nošení zbraní, kterého před čtyřmi lety zažalovala vlastní matka o 10 milionů dolarů za urážky obsažené v textech alba "The Slim Shady LP". Ale i na českých zdech naleznete nápisy "Eminem je bůh" a i na našem hudebním trhu patří k nejprodávanějším.

Film 8 Mile není autobiografickým příběhem, ale je jím volně inspirován a na hlubší vazbě mu dodává i fakt, že v něm Eminem, až s překvapivou bravurou, ztělesnil hlavního hrdinu Jimmiho. Zachycuje jen kratičký úsek v životě dospívajícího chlapce, bojujícího o vítězství v rappové soutěži. Je situován do Detroitu, kde Eminem skutečně žil, do bezútěšné čtvrti chudinských karavanů a zchátralých domů, kterou od "bílé" části odděluje rovná, nekonečně dlouhá ulice s názvem 8 Mile.

režie:
Curtis Hanson
 
 
hraje:
Eminem (Jimmy Smith Jr.), Kim Basinger (Stephanie), Mekhi Phifer (Future), Brittany Murphy (Alex), Evan Jones (Cheddar Bob), Omar Benson Miller (Sol George), Eugene Byrd (Wink), Michael Shannon (Greg Buehl), Chloe Greenfield (Lily), De'Angelo Wilson (DJ Iz), Taryn Manning (Janeane), Anthony Mackie (Papa Doc), Paul Bates (Manny), Xzibit (raper), Mary Hannigan (paní Helgelandová), Strike (Lyckety-Splyt), Nashan Ox Breedlove (Lotto), Craig Chandler (Paul)
 
 
scénář:
Scott Silver
 
 
kamera:
Rodrigo Prieto
 
 
hudba:
Earl Klugh, Eminem, Kimberly Lil' Kim Jones ("Player's Anthem"), George Clinton ("Temptations"), Carol Fenelon (supervize), Luis Resto
 
 
výprava-architekt:
Phil Messina
 
 
kostýmy:
Mark Bridges
 
 
střih:
Jay Rabinowitz, Craig Kitson
 
 
zvuk:
Danny Michael, Mark Larry
 
 
produkce:
Brian Grazer, Curtis Hanson, Jimmy Iovine
 
 
výtvarník:
Marc Gabbana, John Bullard
 
 
zvláštní efekty:
John D. Milinac (koordinátor)
 
 
koproducent:
Stuart Parr
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jeff Imada
 
 
nahrál:
Lynyrd Skynyrd (skladba "Sweet Home Alabama")
 
 
výkonný producent:
Carol Fenelon, James Whitaker, Gregory Goodman, Paul Rosenberg
 
 
kaskadér:
Stanton Barrett (double: Marshall Mathers)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.