A.I.: Umělá inteligence (2001)

A.I.: Umělá inteligence (A.I.: Artificial Intelligence)
75 %
 
 
 
Film na Blu-ray

A.I.: Artificial Intelligence

Další název: A.I. Umelá inteligencia (SK)

    Žánr: sci-fi / drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 11.10.2001        
    Délka: 146 min.
„Výprava do světa, ve kterém roboti mají své sny a touhy.“
Svět budoucnosti se změnil. Ledovce roztály, miliony lidí přišly o půdu pod nohama a jejich životní prostor se radikálně zmenšil. Situace si vyžádala absolutní kontrolu nad růstem populace. Chybějící místo zaplnili roboti. Jsou lidem k nerozeznání podobní a rok od roku jsou dokonalejší. Ten poslední, kterého sestrojil profesor Hobby, je tak dokonalý, že je schopen milovat, snít a cítit stejně jako člověk. Má podobu jedenáctiletého chlapce, jmenuje se David a společnost ho předala manželům Henrymu a Monice Swintonovým. Jejich syn Martin leží v nemocnici, kde v umělém spánku čeká, zda bude objeven lék na jeho smrtelnou nemoc. Manželé mají Davida vyzkoušet, a pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor však manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože je to krok nevratný. Žena to přesto po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin se uzdraví. Velmi záhy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David se rozhodne najít pohádkovou vílu Modrovlásku, která dokázala proměnit dřevěného Pinocchia v opravdového chlapce. Doufá, že jako skutečný chlapec se bude moci vrátit k mamince...

Zdroj: Nova

režie:
Steven Spielberg
 
 
hraje:
Haley Joel Osment (David Swinton), William Hurt (profesor Hobby), Jude Law (gigolo Joe), Frances O'Connor (Monica Swintonová), Sam Robards (Henry Swinton), Brendan Gleeson (lord Johnson-Johnson), Jake Thomas (Martin Swinton), Ken Leung (Syatyoo-Sama), Michael Mantell (dr. Frazier), Haley King (Amanda), Kathryn Morris (steenagerka Honey), Claudia Katz (robot), Katie Lohmann, Alex Morissen, Michael Berresse (manažer roboshow)
 
 
námět:
Brian Aldiss (povídka), Ian Watson
 
 
scénář:
Steven Spielberg
 
 
kamera:
Janusz Kamiński, Pete Romano (podvodní záběry)
 
 
hudba:
John Williams
 
 
výprava-architekt:
Rick Carter
 
 
kostýmy:
Bob Ringwood
 
 
střih:
Michael Kahn
 
 
zvuk:
Gary Rydstrom (supervize), John Countryman, Ron Judkins
 
 
produkce:
Kathleen Kennedy, Steven Spielberg, Bonnie Curtis
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
výtvarník:
John Bell
 
 
mluví:
Robin Williams (dr. Vim), Jack Angel (Teddy), Ben Kingsley (vypravěč), Meryl Streep (Modrovláska), Chris Rock (robot-komik)
 
 
zvláštní efekty:
Adam Savage, Michael Lantieri (supervize), Industrial Light & Magic, Scott Stoddard, Robert DeVine, Keith Haynes, Lindsay MacGowan (supervize)
 
 
animace:
Stan Winston (a design robota), Industrial Light & Magic, Hal T. Hickel
 
 
koordinátor kaskadérů:
Doug R. Coleman
 
 
vizuální efekty:
Dennis Muren (supervize), Mark Moore, Jim Morris, Scott Farrar (supervize), Michael Gleason, Mark Siegel, Kathleen Beeler, Harold Weed, Matt Baer, Liz Borges-Herzog, Negin Bairami, Steve Gawley, Henry LaBounta, Lori Arnold, Al Bailey, Dugan Beach, Greg Killmaster, Tom Martinek, Paul Theren, David Nakabayashi, Aaron Haye
 
 
masky:
Ve Neill, Kevin C. Haney
 
 
výprava:
Stan Winston Studio (Teddyho a robotů)
 
 
výkonný producent:
Jan Harlan, Walter F. Parkes
 
 
úvodní titulky:
Jimmy Zelinger
 
 
digitální efekty:
Pacific Data Images
 
 
kaskadér:
Alisa Hensley, Keii Johnston, Nancy Thurston, Leigh Hennessy
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.