A Midsummer Night's Dream (1935/1)

A Midsummer Night's Dream
76.7 %
 
 

Další název: Sen noci Svatojánské

    Žánr: fantasy
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 132 min.
William Shakespeare napsal svižnou komedii plnou nedorozumění, lásky a kouzel.
Král Théseus chystá sňatek s královnou Amazonek Hipolytou. Před svatbou ke králi přichází Egeus se svou dcerou Hermií a prosí, aby domluvil jeho dceři, aby si vzala za muže Demetria, který se o ní uchází. Hermie, jak jinak miluje mladíka Lysandra, a tak se spolu domluví, že utečou k tetě, a tam se tajně vezmou. Demetrius nejdříve miloval Helenu, přítelkyni Hermie, ale později chtěl jen Hermii. Helena se pro Demetria velice trápí, to proto, že ho stále miluje. Hermie ji utěšuje, že až budou pryč, Demetrius se k ní zaručeně znovu vrátí.
V lese připravují divadelní ochotníci na královu svatbu divadelní hru. V tu samou chvíli se královna víl Titanie pohádá se svým manželem, králem Oberonem. Oberon jí chce potrestat a posílá svého služebníka, skřítka Puka, pro čarovnou bylinu. Potřou-li se spícímu člověku touto bylinou víčka, zamiluje se do prvního člověka, kterého po probuzení spatří. Oberon potře víčka Titanii, Puk Lysandrovi, který odpočíval s Hermií na mýtině. Lysandr po probuzení nespatří Hermii, ale Helenu a zamiluje se do ní. Puk přičaruje z legrace herci Klubkovi oslí hlavu. Vyděšení herci se polekají a utíkají pryč. Titanie se probouzí, a spatří Klubka s oslí hlavou,a… zamiluje se do něj. Oberon se na Puka velice zlobí, protože měl potřít víčka Demetriovi, a ne Lysandrovi. Puk se snaží svou chybu napravit a potře víčka spícímu Demetriovi. Po probuzení spatří Helenu a zamiluje se do ní. Teď od sebe Lysandr Hermii odhání, a najednou nezřízeně touží po Heleně. Král Oberon se ohromě baví, ale rozhodne se uvést věci do pořádku. Usmíří se s Titanii, Klubkovi odčaruje oslí hlavu, Lysandr se opět zamiluje do Hermie, Demetrius je s Helenou. Takže není jen jedna svatba, ale hned tři: Theseus s Hipolytou, Lysandr s Hermii a Demetrius s Helenou.  Autor: clara.bow

režie:
William Dieterle, Max Reinhardt
 
 
hraje:
Ian Hunter (Theseus), Verree Teasdale (Hippolyta), Hobart Cavanaugh (Philostrate), Dick Powell (Lysander), Ross Alexander (Demetrius), Olivia de Havilland (Hermie), Jean Muir (Helena), Grant Mitchell (Egeus), Frank McHugh (Quince), Dewey Robinson (Snug), James Cagney (Bottom), Joe E. Brown (Flute), Hugh Herbert (Snout), Otis Harlan (Starveling), Arthur Treacher (Epilogue), Anita Louise (Titánie, královna vil), Victor Jory (král Oberon), Mickey Rooney (skřítek Puk), Nini Theilade (Fairie)
 
 
námět:
William Shakespeare (hra (1595))
 
 
scénář:
Charles Kenyon, Mary C. McCall
 
 
kamera:
Hal Mohr
 
 
hudba:
Felix Mendelssohn-Bartholdy
 
 
kostýmy:
Max Rée, Milo Anderson
 
 
střih:
Ralph Dawson
 
 
zvuk:
Charles David Forrest, Nathan Levinson
 
 
masky:
Charles Gemora
 
 
fotograf:
Mickey Marigold
 
 
výprava:
Anton Grot
 
 
výkonný producent:
Hal B. Wallis, Jack L. Warner
 
 
producent:
Henry Blanke
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.