Amazing Spider-Man 2 (2014) [2k digital]

Amazing Spider-Man 2 (The Amazing Spider-Man 2)
72.7 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Amazing Spider-Man 2

Další název: The Amazing Spider-Man 2: Rise Of Electro

    Žánr: akční / komiks / fantasy
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 24.4.2014        
    Délka: 142 min.
„Jedině Spider-Man může ochránit Newyorčany před zákeřnými padouchy.“
Čím dál lepší Spider-man bojuje za dobro (i Zemi)

Pokud jsem si někdy myslel, že Tobey Maguire je jako Spider-man nepřekonatelný, sám jsem rád, že jsem se mýlil. Andrew Garfield je nejen uvěřitelnější, ale i celkově nové „spidermanovské“ filmy živější, akčnější, dokonalejší.

Potom, co Sony Pictures, samotný Spider-man (Andrew Garfield), spolu s Emmou Stone, Jamiem Foxxem a režisérem Marcem Webbem podpořili projekt „Earth Hour Blue“ (více v článku „Spider-man na straně ochrany Země“ (http://bit.ly/Spider-manChraniZemi), přichází na straně dobra hájit zájmy spravedlnosti a možná nahlédnout i do své minulosti. Odjakživa všichni víme, že největší konflikt, kterému Spider-Man kdy čelil, se odehrává v jeho nitru: střet obyčejných povinností Petera Parkera s výjimečnou zodpovědností, kterou na svých bedrech nese Spider-Man. Ve filmu „The Amazing Spider-Man 2“ ale Peter Parker zjišťuje, že před ním stojí ještě náročnější bitva. Být Spider-Manem (Andrew Garfield) je skvělé. Peter Parker nezná úžasnější pocit než se prohánět mezi mrakodrapy, být skutečným hrdinou a trávit čas s Gwen (Emma Stone). Být Spider-Manem ale má také svou cenu: jedině Spider-Man je schopen ochránit ostatní Newyorčany před pozoruhodnými padouchy, kteří město ohrožují. Když se na scéně objevuje Electro (Jamie Foxx), je Peter nucen čelit nepříteli, který je mnohem silnější než on sám. A když se vrací i jeho starý přítel Harry Osborn (Dane DeHaan), uvědomuje si Peter, že všechny jeho nepřátele něco spojuje: společnost OsCorp. – Tolik oficiální anotace filmu. Co se však skrývá za těmi pár větami? Především doslova strhující podívaná, vyvážený příběh plný skvěle provedených efektů, ale i nečekané zvraty. A hlavně vynikající herecké výkony, které jsou důkazem, že nastupující herecká generace má pár es v rukávu.

„Být Peterem Parkerem je těžké, ale je skvělé být Spider-Manem,“ říká Andrew Garfield, který se do této role vrací ve filmu „The Amazing Spider-Man 2“ poté, co byla v roce 2012 nastartována nová kapitola příběhů tohoto superhrdiny ve snímku „The Amazing Spider-Man“, který utržil přes 750 milionů dolarů. „Coby Peter Parker řeší naprosto stejné problémy, jaké řešíme i my ostatní – problémy s dívkami, s penězi. Ale když si oblékne kostým, je to pro něj obrovská úleva. Je schopen se nadechnout. Spider-Man vždy ví, co je v danou chvíli správné – je ztělesněním nadšení a hrdinství a touhy zachraňovat druhé. Užívá si to a baví ho to, a je na něm znát jistá hravost.“ Režisér Marc Webb zase říká: „Chtěli jsme, aby tenhle film byl hravější, zábavnější. Stačí se podívat na comicsy a hned to vidíte – jeho průpovídky, jeho zábavnost či veselou náladu. To patří mezi důvody, proč mají lidé Spider-Mana tak rádi – a rozhodně to patří mezi důvody, proč ho mám tak rád já sám.“ Když jsem v úvodu psal, že je Garfield jako Peter Parker / Spider-man mnohem uvěřitelnější, než byl Maguire, je to právě díky tomu, že Garfield si s postavou víc hraje. Ačkoliv je Garfieldovi 31 let, úplně klidně by se mohl vrátit na střední a nejspíš by studenta, který právě maturuje, sehrál bez povšimnutí. Dokáže totiž správně vyvážit pocit zodpovědnosti, který připadá k roli ochránce spravedlnosti v kostýmu Spider-mana, s běžným teenagerským životem a chováním. Pubertální radost ze schopností pavoučího muže se mísí se starostmi, které přináší tento úděl, ale i třeba láska. Peter Parker je pořád kluk, který dospívá, ale díky svému osudu je nucen být občas trochu víc rozumný, než by asi sám chtěl.

„Spider-Manovi ani Peterovi ještě nikdy nešlo o tolik jako v tomto filmu,“ míní producent Matt Tolmach. „V případě Spider-Mana proto, že je nucen čelit nepřátelům, kteří se proti němu spojili – a všichni z nich nějakým způsobem souvisí s OsCorpem - a v případě Petera proto, že rozhodnutí, která činí, a sliby, které se pokouší splnit, mají skutečné důsledky.“ Producent Avi Arad dodává: „Objevuje nového zásadního protivníka a tím je OsCorp. Jeho život, život jeho otce, Harryho život a všichni padouši, to vše je s OsCorpem úzce spjato. Jak se Peter ocitá tváří v tvář této všemocné organizaci, začíná mu jít skutečně o vše.“ Jenže nic není tak černobílé. Dva hlavní protivníci v tomto filmu mají rozdílné motivace a dokonce cíle, jeden nenávidí Petera Parkera, druhý Spider-mana. Přesto své síly spojí, aby jejich poslední rána byla smrtelná. A tady už přichází sólo Jamieho Foxxe („Nespoutaný Django“ 2012) v roli Electra a hlavně pro mě osobně velmi příjemné překvapení v podobě Green Goblina / Harryho Osborna, kterého skvěle hraje Dane DeHaan („Kill Your Darlings“ 2013). Tento pensylvánský rodák, který se narodil v roce 1987, je nejen fyzicky podobný mladé verzi DiCapria, ale dle mého názoru v sobě může mít i podobný herecký potenciál. Jeho Harry Osborn je komplikovaná postava a DeHaan jí dodává spoustu rozměrů, velmi přirozeně a přitom jasně. Například scéna na schodišti – setkání s Peterem Parkerem je opravdu výborná a dokládá vyzrálé herectví obou mladých herců. Vedle nich nezaostává ani zkušený bard Jamie Foxx, jehož proměna z nudného a nevýrazného Maxe Dillona ve mstivého Electra je (za podpory efektů) samozřejmě úžasná. Ale i když si odmyslíme počítačová kouzla, vidíme za nimi člověka, který (nejspíš i právem) celý život touží po uznání, ale stále je přehlížen. Takže i když pak despoticky touží využít své nově nabyté moci, vlastně ho pořád chápeme a možná i litujeme. Opomenout nelze však ani Emmu Stone (Gwen Stacyová), je se svou pozoruhodnou krásou a neskrývaným talentem v současné době jednou z nejvyhledávanějších hereček v Hollywoodu. Za své výkony byla nominována na Zlatý globus. I pro ni je život se Spider-manem velmi komplikovaný – má ráda Spider-mana, ale miluje Petera Parkera (jak sama říká). Obdivuje to, co Peter pro město dělá, ale zároveň by chtěla prožívat úplně normální vztah.

Na závěr musím vyzdvihnout práci Marca Webba, který je vlastně pořád ještě na začátku režisérské kariéry, a doufejme, že bude stále lepší a lepší. V tomto filmu ukazuje cit pro detail, pro drama, ale i vyváženost (také jsem ji už zmínil). Zatímco první polovina filmu je pomalejší a dovoluje nám všechny zúčastněné dobře poznat (aniž by se divák začal nudit), druhá půlka je nabitá akcí přesně tak, jak to diváci od takového snímku očekávají a mají rádi. Dobře slouží celkovému dojmu i kamera Daniela Mindela („Star Trek: Do temnoty“ 2013) a rozhodně také hudba, na níž trochu netradičně spojili své síly Johnny Marr, Pharrell Williams a mistr oboru Hans Zimmer. Podtrženo, sečteno – pokud jsem minulé „komiksovce“ „Kapitánovi America“ dal 80%, pak „The Amazing Spider-man 2“ si zaslouží minimálně o pět procent víc. Takže moje hodnocení: 85%. Spidey vás určitě bude bavit!

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

Amazing Spider-Man 2
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2014, 142 min
Režie: Marc Webb
Hrají: Andrew Garfield, Emma Stone, Felicity Jones, Jamie Foxx,
Sarah Gadon, Paul Giamatti, Dane DeHaan, Sally Field...
ČR premiéra: 24. 4. 2014, Falcon
www.theamazingspiderman.com/site  Autor: ihladik

režie:
Marc Webb
 
 
hraje:
Andrew Garfield ( Peter Parker / Spider-Man), Emma Stone (Gwen Stacyová), Jamie Foxx (Max Dillon / Elektro), Dane DeHaan (Green Goblin/Harry Osborn), Colm Feore (Menken), Felicity Jones (Felicia), Paul Giamatti (Aleksei Sytsevich / Rhino), Sally Field (teta May), Embeth Davidtz (Mary Parkerová), Campbell Scott (Richard Parker), Marton Csokas (dr. Ashley Kafka), Martin Sheen (strýc Ben), Chris Cooper (Norman Osborn), Sarah Gadon (Kari), Stefanie Barbato (Mallory), Charlie DePew (Philip Stacy), Stan Lee (host na maturitní slavnosti), Denis Leary (kpt. Stacy), Prashant Rai (turista (neuveden)), Cris Williams (student), Brooke Raymond (kamarádka absolventa), Ryan Nicolls, Steven Hauck (firemní právník)
 
 
námět:
Stan Lee (stejnojmenný komiks nakl. Marvel), Steve Ditko (stejnojmenný komiks nakl. Marvel)
 
 
scénář:
Roberto Orci, Alex Kurtzman, James Vanderbilt, Jeff Pinkner
 
 
kamera:
Daniel Mindel
 
 
hudba:
Alicia Keys ("It's On Again"), Johnny Marr (provedení), Hans Zimmer, Pharell Williams (provedení), The Magnificent Six
 
 
kostýmy:
Deborah Lynn Scott, José I. Fernandez, Andreas Vasshaug (asistent: Ironhead Studio)
 
 
střih:
Elliot Graham, Pietro Scalia
 
 
zvuk:
Ed Novick
 
 
produkce:
Avi Arad, Matthew Tolmach
 
 
titulky-česká verze:
Jakub Racek
 
 
výtvarník:
Isaac Gabaeff, Brick Mason
 
 
dabing:
Matouš Ruml (Spider-Man/Peter Parker), Kateřina Peřinová (Gwen Stacyová), Lukáš Hlavica (Max, Elektro), Petr Neskusil (Green Goblin/Harry Osborn), Václav Knop (Menken), Jana Páleníčková (Felicia), Bohdan Tůma (Rhino, Aleksei), Martina Hudečková (teta May), Lucie Svobodová (Mary), Jiří Schwarz (George Stacy), Daniel Krejčík (Philip Stacy), Pavel Tesař (Smythe), Jakub Saic (Richard), Tomáš Juřička (Kafka), Regina Řandová (Helen), Miloš Vávra (Norman), Vilém Udatný, Roman Hájek, Bohuslav Kalva, Zbyšek Horák, Jaroslav Horák, Radana Herrmannová, Ladislav Cigánek, Jindřich Žampa, René Slováčková, Otto Rošetzký, Martina Bucková, Petr Hrach, Jan Köhler, Martin Svejštil, Tomáš Hospodský, LS Productions
 
 
zpěv:
Alicia Keys ("It's On Again"), Linkin Park ("A Light That Never Comes"), The Neighbourhood ("Honest"), Phosphorescent ("Song For Zula")
 
 
zvláštní efekty:
John Frazier (supervize), Eric O'Neill
 
 
II. kamera:
Bruce McCleery
 
 
II. režie:
John Mahaffie
 
 
animace:
Avner Engel, Greg Berridge, Chad Ellis, Meena Ibrahim, Sebastian Kapijimpanga
 
 
koordinátor kaskadérů:
Andy Armstrong, James Armstrong
 
 
vizuální efekty:
Jerome Chen (supervize), Sony Pictures Imageworks, Legend 3D, Prime Focus, Moving Picture Company, Shade VFX, The Third Floor, Optic Nerve, Noah Peterson, Paula Bell, Tom Bruno, John Bunt, Andrew Hofman, Christopher DeVito, Jason Chen
 
 
výprava:
Mark Friedberg
 
 
výkonný producent:
Roberto Orci, Alex Kurtzman, Stan Lee, E. Bennett Walsh
 
 
producent:
Avi Arad, Matthew Tolmach
 
 
kaskadér:
Finise Avery (stand-in), Kimmy Suzuki, Stefanie Flores, Georgina Rawlings, Eileen Weisinger
 
 
překlad:
Jakub Racek
 
 
asistent střihu:
Kat Spiess
 
 
režie českého znění:
Ladislav K.J. Novák (+ úprava dialogů)
 
 
režie slovenského znění:
Jozef Holec
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.