Bába z ledu (2016)

Bába z ledu
66.4 %
 
 

Další název: Baba z ľadu (SK)

    Žánr: komedie / drama
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 23.2.2017        
    Délka: 106 min.
V zatím posledním snímku režiséra Bohdana Slámy sledujeme rodinu, v níž už na první pohled něco nefunguje. Ivan je úspěšný, jeho bratr Petr podstatně méně, oba si ale nárokují čas a služby své ovdovělé matky Hany. A ta se sama omezuje, jen aby jim vyhověla.

Bába z ledu je i film o rituálech. Oba synové jsou podle režiséra příznakem toho, že v naší moderní společnosti chybí nějaký rituál přechodu k dospělosti. Založili sice už vlastní rodiny, minimálně ve vztahu k matce se ovšem pořád chovají dětinsky. Myslí si, že mají právo na všechno, neumějí se ničeho vzdát, chybí jim pokora.

Jakýmsi očistným rituálem si musí projít také Hana, aby si získala respekt své rodiny i sebe sama. Prostředkem Haniny emancipace se stane koupání v ledové vodě, kterému začne propadat, když se u Vltavy náhodou pozná s partou otužilců v čele se svobodomyslným Broňou.

V Bábě z ledu podobně jako ve svých předchozích filmech Sláma občas přitlačí na komediální strunu, zároveň dává prostor i obrazům, na něž nejsme z české kinematografie úplně zvyklí – například nahým, věkem už poznamenaným tělům Hany a Broni při sexuálním aktu.

Bohdan Sláma představuje nejvýraznější postavu současného českého sociálněkritického filmu. Dokázal to už tituly Divoké včely (2001), Štěstí (2005), Venkovský učitel (2007) či Čtyři slunce (2012). Ani v Bábě z ledu se nebojí obecnější kritiky, konkrétně odsudku čím dál rozšířenějšího narcisismu ve společnosti, který zde reprezentují oba synové. Právě Hanina revolta proti nim přijde režisérovi, dle jeho vlastních slov, zdravá. Jak Sláma prohlásil v rozhovoru pro Salon Práva: „Onen vzrůstající narcisismus je podle mě pro společnost nebezpečnější než všechna ta možná vnější ohrožení, o kterých se teď tak mluví. Skloňuje se náboženství, rasa a já nevím jaké jinakosti, ale pravda je, že ta největší neštěstí se rodí z našeho vlastního sobectví.“

Zbyněk Vlasák
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Bohdan Sláma
 
 
hraje:
Zuzana Kronerová (Hana), Pavel Nový (Broňa), Václav Neužil (Ivan), Marek Daniel (Petr), Tatiana Dyková (Kateřina), Petra Špalková (Věra), Alena Mihulová (Zuzana), Luboš P. Veselý (Ludva), Marie Ludvíková (Květa), Tobiáš Rímský (větší kluk), Zdeňka Sajfertová (prodavačka), Kryštof Bohuš (menší kluk), Daniel Vízek (Ivánek), Josef Ježek (Bohouš), Tadeáš Kalcovský (Jirka), Božena Černá (Boženka), Kateřina Kuczová (Majda), Karolína Kuczová (Klára), Jiří Kuřina (vedoucí), Petr Kocián (komentátor), Martin Fridrich (menší kluk), Mariana Chmelařová (úřednice), Radka Paulová (Radka)
 
 
scénář:
Bohdan Sláma
 
 
kamera:
Diviš Marek
 
 
výprava-architekt:
Jan Vlasák
 
 
kostýmy:
Zuzana Krejzková (výtvarnice kostýmů), Hana Brožková (vedoucí kostymérka)
 
 
střih:
Jan Daňhel
 
 
zvuk:
Michal Holubec, Marek Poledna, Štěpán Mamula (mix zvuku)
 
 
vedoucí produkce:
Pavel Vácha, Jiří Koštýř
 
 
II. režie:
Radim Filipec
 
 
masky:
Zdeněk Klika (umělecký maskér), Ivana Němcová (maskérka), Jana Malkovská (maskérka), Jiřina Jetmarová (maskérka)
 
 
dramaturgie:
Magdaléna Glasnerová (RTVS), Jaroslav Sedláček (hlavní dramaturg), Kristián Suda (dramaturgická spolupráce)
 
 
asistent režie:
Jiří Matoušek
 
 
pomocná režie:
Petr Samec
 
 
asistent architekta:
Jana Nosková
 
 
výprava:
Marcel Hána
 
 
výkonný producent:
Jaroslav Kučera, Ivana Kurincová (RTVS)
 
 
producent:
Petr Oukropec, Marko Škop (Artileria), Ján Meliš (Artileria), Tibor Búza (RTVS), Pavel Strnad, Pascal Caucheteux (Why Not Productions), Grégoire Sorlat (Why Not Productions)
 
 
asistent produkce:
Wally V. Kolman
 
 
skript:
Blanka Sadílková
 
 
vrchní osvětlovač:
Petr Hons
 
 
vedoucí výpravy:
Marcel Hána
 
 
casting:
Kateřina Oujezdská, Maja Hamplová
 
 
zástupce vedoucího produkce:
Zuzana Vrbová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.