Jak jsem se pletl do řemesla (1983) [TV epizoda]

Jak jsem se pletl do řemesla
50 %
 
 

Další název: Bakaláři 1983: Jak jsem se pletl do řemesla; Sauna; Zázračný lékař; Obraz

    Žánr: komedie / povídkový / příběh
    Země: Československo
„Cyklus malých příběhů ze života podle námětů televizních diváků, tentokrát v příbězích Sauna, Zázračný lékař a Obraz.“
Zázračný lékař
Kaktusáře Janoucha navštíví soused Březina, který má veliké bolení v zádech, zlobí ho plotýnky. Starý praktik Janouch mu poradí protahovací cvik se židlí, protože jemu vždy zabral. Březina se zázračně uzdraví. Když se zeptá, co je dlužen, Janouch mu dá kaktus a požádá ho o lásku k rostlinám. Druhý den pošťačka Březinová roznese po okolí, jak pan Janouch pomohl manželovi od potíží, na které byli i doktoři krátcí. Janouchovi se doma začnou potýkat s návalem nemocných sousedů, kteří žádají o pomoc a radu. Přinášejí slepice a králíky jako odměnu, ale Janouchovi už neví, jak slušně pomoc odmítnout. Vrcholem je soused Pepa, který žádá o pomoc u porodu. Do všeho se ještě dostaví příslušník SNB Pánek, také soused, který přátelsky Janoucha nabádá, aby nebral za rady peníze a naturálie. Pánek si nakonec sám vyslechne rady na podrážděný žlučník. Janouch stačí poradit dřív, než si sám zraní kotník a přivolá záchranku. On doktorům věří.

Obraz
Alenka a Pavel slaví svatbu. Od rodičů dostanou k bydlení celé patro v rodinném domu, od druhých rodičů klíče od auta. Když v novém bytě rozbalují svatební dary (vázy, vázičky, 3x stejné hodiny atd.), vzájemně si postěžují, že chybí nějaký obraz. Rozhlédnou se v galerii, ale originál za osm tisíc je pro ně drahý. Přičinlivý tchán sežene originál za dvě stě korun, na kterém je zobrazen jelen v říji. Pavlovi se líbí jenom rám, a tak obraz vyjme a prázdný rám zavěsí na zeď. Kamarádi v práci ho přivedou na myšlenku, aby si obraz namaloval sám. Pozve si spolupracovnici Lucku, a když je Alenka s rodiči na nákupech ve městě, maluje na zahradě "modelku" ve svatebních šatech manželky. Při upravování pózy modelky na trávě ho přistihne Alenka s rodiči a vypukne hádka, která se zvrhne, a kdo má ruce a právě štětec v ruce, čmárá na nedodělané plátno na stojanu. Domnělá nevěra se jakžtakž vysvětlí, ale přesto žena s Pavlem nemluví. Ten čmáranici vsadí do rámu a pověsí na zeď. Obraz nazve "Uražená Alenka v říši divů".

Sauna
...  Autor: curil

režie:
Alexej Nosek
 
 
hraje:
Jan Schmid (povídka Sauna - Václav), Jana Synková (povídka Sauna - Jiřina), Luděk Kopřiva (povídka Sauna - Karel), Oldřich Vlach (povídka Sauna - Kolda), Zuzana Burianová (povídka Sauna - Karlova žena), Uršula Kluková (povídka Sauna - Jiřinina přítelkyně), Vlastimil Bedrna (povídka Sauna - Mirek), Václav Štekl (povídka Sauna - pošťák v sauně), Jiří Lír (povídka Sauna - nový nájemník), Jiří Sovák (povídka Zázračný lékař - Vašek Janouch), Regina Rázlová (povídka Zázračný lékař - Mařenka Janouchová), Sylva Turbová (povídka Zázračný lékař - Jana Březinová), Stanislav Fišer (povídka Zázračný lékař - Václav Březina), Luba Skořepová (povídka Zázračný lékař - Růžena Rákosníková), Jiří Plachý (povídka Zázračný lékař - Josef Rákosník), Dalimil Klapka (povídka Zázračný lékař - Pánek), Jiří Lábus (povídka Zázračný lékař - Pepa), Martin Kolár (povídka Obraz - Pavel), Martina Hudečková (povídka Obraz - Alena), Adriana Sobotová (povídka Obraz - Lucie (jako Adriana Sobotová)), Klára Jerneková (povídka Obraz - Alenina matka), Otto Lackovič (povídka Obraz - Alenin otec), Eva Klepáčová (povídka Obraz - Pavlova matka), Jiří Bruder (povídka Obraz - Pavlův otec), Vladimír Dlouhý (povídka Obraz - kolega), Alena Kreuzmannová (povídka Obraz - kustodka na výstavě), Miloš Zavřel
 
 
scénář:
Jiří Melíšek, Ivan Bednář
 
 
kamera:
Jindřich Novotný, Petr Pešek
 
 
hudba:
Luboš Fišer, Jiří Václav (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Pelc
 
 
kostýmy:
Vojtěch Kolařík (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Miroslav Dufek, Irena Hampejzová
 
 
zvuk:
Jiří Urban
 
 
dramaturgie:
Libuše Pospíšilová
 
 
vedoucí výroby:
Ivo Mathé
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.