Banksy – Exit Through the Giftshop (2010) [DVD kinodistribuce]

Banksy – Exit Through the Giftshop (Exit Through the Gift Shop)
58.9 %
 
 

Exit Through the Gift Shop

    Žánr: dokument
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 10.5.2011        
    Délka: 87 min.
„První katastrofický street-art movie na světě!“
Známe to především ze zahraničí. Na konci prohlídky muzea hledáme nejbližší východ. „Exit Through the Gift Shop", hlásí cedule neboli východ přes obchod se suvenýry. Nemůžeme se mu vyhnout a prefabrikované dárkové předměty s „uměním" nás lákají jako sirény. Bristolský rodák Banksy, skrývající svou tvář a identitu, nikdy netoužil mít kopiemi svých děl potištěné papírové kapesníčky. Začal jako jeden z mnoha pouličních umělců a jeho syntéza šablonové techniky s graffiti si brzy našla cestu do aukční síně Sotheby´s. Jeho díla mají platnost výstižných politicko-společenských komentářů. Kromě rodné Velké Británie tvořil kupříkladu v Kalifornii nebo pomaloval zeď oddělující Palestinu od Izraele. Loni natočil nepravdivý film o tom, jak a proč nebyl nikdy natočen nejlepší dokument o street artu. Bansky si coby režisér zvolil hůře rozluštitelný žánr mockumentary (hraný film natočený coby dokument) a do hlavní role obsadil francouzského emigranta v USA Thierryho Guettu. Ukecaný egoista vystupuje jako vášnivý amatérský videokronikář kalifornské streetartové scény. Několikaletou práci a stovky hodin natočeného materiálu Guetta nakonec sestříhá v nepochopitelnou kompilaci. „V tu chvíli jsem si uvědomil, že Thierry vlastně možná není žádný filmař, ale jen někdo s mentálními problémy a kamerou v ruce, " prohlásí na „dokumentaristovo" konto ve filmu sám Bansky. Režisérův důvtip však zavádí diváka ještě dál, do dalšího patra nevědomí o tom, co se vlastně na plátně děje. Guetta se totiž rozhodl tvořit a poháněn vidinou úspěchu uspořádal v L. A. obří výstavu. Neuvěřitelně úspěšnou… Snímek je syntézou fabulačních projevů jednotlivých aktérů, které pobaví, a reálných záběrů zachycujících umělce při práci, které potěší. Zároveň nabízí širokou škálu společenského poselství - dle vaší chuti: může tiše varovat před obchodem s bezcennými kýči či radikálně hrozit mocným médiím vytvářejícím umělé celebrity a samotnému konzumnímu kapitalismu. Nebo se možná Banksy snažil filmem vrátit street art do ulic a sám sebe očistit od faktu, že je momentálně velice movitým tvůrcem. Snímek však především baví a nenápadně jako drobné graffiti na železničním mostě propaguje génia, který v Banksym, ať je to, kdo je to, skutečně dřímá.

Kristýna Pleskotová
Letní filmová škola 2011

režie:
Banksy
 
 
hraje:
Banksy, Rhys Ifans (hlas vypravěče), Deborah Guetta, Thierry Guetta, Space Invader, Monsieur André, Zeus, Shepard Fairey, Ron English, Swoon, Borf, Buffmonster, Steve Lanzarides, Wendy Asher, Roger Gastman, Laurent Nahoum-Vatinet, Christina Aguilera (neuvedena), Jude Law (neuvedena), Brad Pitt (neuveden)
 
 
kamera:
Thierry Guetta, Banksy, Eric Coleman, J. D’Cruz, Jerry Henry, Karolyn Holbon, Melody Howse, Romain Lefebure, Todd Mazer, Andy Phipps
 
 
hudba:
Geoff Barrow, Roni Size (dodatečná)
 
 
střih:
Tom Fulford, Chris King
 
 
zvuk:
Jack Gillies (supervize), Jim Carey
 
 
titulky-česká verze:
Gabriela Zadražilová
 
 
nahrál:
Geoff Barrow (+ supervize), Roni Size (dodatečná)
 
 
výkonný producent:
Holly Cushing, James Gay-Rees
 
 
producent:
Jaimie D'Cruz
 
 
účinkuje:
Angelina Jolie (neuvedena)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.