Boj sněžného pluhu s mafií (2014)

Boj sněžného pluhu s mafií (Kraftidioten)
79.2 %
 
 

Kraftidioten

Další název: In Order of Disappearance; Boj snežného pluhu s mafiou

    Žánr: akční / komedie
    Země: Norsko
    Premiéra v ČR: 6.11.2014        
    Délka: 115 min.
„„Černá pomsta na bílém”“
POZOR SPOILER

Nils Dickman se zrovna chystá, velmi nerad, na velkou slávu do města. Je řidičem sněžného stroje, kterým udržuje cestu mezi divočinou a civilizací. Má ženu Gudrun a syna Ingvara, který pracuje na letišti. A ten je jednoho dne unesen a napumpován drogou tak, že umírá.
Nils ví, že jeho syn nikdy drogy nebral. Život pro něj ztrácí smysl, a zrovna když chce spáchat sebevraždu, objeví se zde dotlučený Finn, kamarád jeho syna. A ten mu poví, že jeho smrt zavinil nějaký Jappe. A toho si Nels najde. Z něj vyrazí jméno dalšího muže, kterým je Ronaldo. I ten je nalezen a končí tam, kde Jappe. Totiž zamotaný do pletiva a hozený napospas rybám. Další muž na řadě je Strike. Ronaldo jej před smrtí práskl.
Toho Nels polapí, když má u sebe kufřík s drogou. Tuto zničí a Santu posílá za jeho kamarády k rybičkám. Jenže z něj nic nevyrazil.
Hlavnímu muži, Conteovi, je mizení jeho mužů skutečně divné a viní z toho Srby. Proto jednoho z nich polapí a zabije.
Nils vyhledá svého bratra který kdysi s místní mafií spolupracoval. Zde získá informace o nějakém mafiánovi jménem Ole Forsby. A to je právě Conteo. Bratr poradí Nilsovi, aby si najal vraha a také mu mu dá přesné instrukce.
Nils tedy najal zabijáka, který sice peníze vezme, ale ihned jej také zradí a jde za svou obětí. Conteovi řekne příjmení Dickman a za to ihned dostává svou odměnu.
Conte si to špatně vyloží, protože si vzpomene, že nějaký Dickman dělal pro jeho otce a říkali mu Wingman. Tak si pro něj zajede a zabije ho.
Policie nalézá tělo předtím zabitého Srba na velké ceduli s označením nadmořské výšky. Netuší, že nedaleko se na mrtvolu dívají i Srbové a s nimi je i otec zabitého, Radovan Zupan. Ten slibuje pomstu.
Wingmanovou smrtí je Conteo ujištěn, že Srbové za nic nemohou. Proto zabije jednoho ze svých mužů a jeho hlavu posílá Radovanovi Zupanovi, jako omluvu. Ten to nepřijímá a vydává se k pokračování své msty.
Nils unáší Conteova syna.
Conteo už má u sebe muže, který mu vyzradí, že malého viděl nastupovat do Nilsovy dodávky. Za to dostává peněžitou odměnu a hned poté i tu druhou. Conteo už tedy ví, kam má jet a také tam ihned spěchá. Nakonec se s Nilsem setkává tváří v tvář, ale to už sem jedou i Srbové…  Autor: Pitryx

režie:
Hans Petter Moland
 
 
hraje:
Stellan Skarsgård (Nils), Pål Sverre Valheim Hagen (Greven), Bruno Ganz (Papa), Peter Andersson (parťák), Birgitte Hjort Sørensen (Marit), Jakob Oftebro (Aron Horowitz), Anders Baasmo Christiansen (Geir), Jon Øigarden (Karsten), Gard B. Eidsvold (Halldor Emanuel), Hildegun Riise (Gudrun)
 
 
scénář:
Kim Fupz Aakeson
 
 
kamera:
Philip Øgaard
 
 
hudba:
Kaspar Kaae, Kåre Vestrheim
 
 
kostýmy:
Anne Pedersen
 
 
střih:
Jens Christian Fodstad
 
 
zvuk:
Gisle Tveito, Morten Solum, Siri Schippers Skaar
 
 
koproducent:
Charlotte Pedersen, Madeleine Ekman, Sisse Graum Jørgensen
 
 
výkonný producent:
Peter Garde, Hans Petter Moland, Stellan Skarsgård, Geir Eikeland, Stig Hjerkinn Haug
 
 
producent:
Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.