Bojovní kohouti (1929)

Bojovní kohouti (The Cock-Eyed World)

The Cock-Eyed World

Další název: The Cockeyed World

    Žánr: muzikál / komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 118 min., 2504 (němá verze), 3234 (zvuková verze)
"Bojovní kohouti" byl film, který se stal jakýmsi volným pokračováním slavného snímku "Na poli cti a slávy". Také tentokrát si Victor Mc Langlen a Edmund Löwe jako vojáci lezli do zelí. Jmenují se tentokrát Flagg a Quirt a film začíná ve Vladivostoku za bojů proti bolševikům.

Trochu si po návratu odpočinou doma v Kalifornii a musí jít do Střední Ameriky bojovat proti povstalcům. Tam je to zase Marianna, taková rozkošná potvůrka, hraná Lilou Damity (v předchozím filmu to byla zase Dolores del Rio), která dovede využit zamilovanosti a soupeření obou "kohoutů". Vedle nich pak je zde ještě řada dobrých vojáckých typů. Ale vedle humoru neschází ani trocha sentimentality a ovšem také vyzdvižení vojenské povinnosti, která je nade všechno ostatní a dovede hlasem polnice překonat i smrtelnou horečku.

Režie tentokrát obratným střídání prostředí zpestřila děj a zvýšila napětí. Pevnina a moře, válka a mír se ve filmu prostupují. Jsou zde pěkné obrázky z newyorského Lunaparku. Technicky byly dobře udělány scény na lodi a při útoku proti povstalcům. Lily Damita byla temperamentní a velice pikantní, jakož i vůbec erotická stránka ženských postav byla přizpůsobena chlapským zájmům a tužbám těchto na pohled drsných, přesto dobráckých vojáků.

Tento film měl nedostatek v tom, že české titulky nedovedly bohužel vždy vystihnout samorostlý humor originálu, takže překladatelé jej nahradili, jako ve většině veseloher "lidovým vtipem", který měl tehdy zcela určitě původ v časopisech "Tramp" nebo "Trn".  Autor: Asmodej

režie:
Raoul Walsh
 
 
hraje:
Victor McLaglen (seržant Flagg), Edmund Lowe (seržant Harry Quirt), Lili Damita (Mariana Elenita), Leila Karnelly (Olga), El Brendel (Yump Olson), Bob Burns (Connors), Joe Brown (Brownie), Stuart Erwin (Buckley), Ivan Linow (Sanovich), Jean Laverty (Fanny), Soledad Jiménez (hospodská), Curley Dresden (O'Sullivan)
 
 
námět:
Maxwell Anderson (Tropical Twins (hra)), Laurence Stallings (Tropical Twins (hra))
 
 
scénář:
Raoul Walsh
 
 
kamera:
Arthur Edeson
 
 
kostýmy:
Sam Benson
 
 
střih:
Jack Dennis
 
 
zvuk:
Edmund H. Hansen
 
 
asistent režie:
Archibald Buchanan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.