Brakýři (1983) [TV inscenace]

Brakýři
81.8 %
 
 
    Žánr: drama / adaptace
    Země: Československo
    Délka: 137 min.
„Televizní hra na motivy románu A. C. Doyla Údolí strachu.“
POZOR SPOILER

1. Údolí strachu

Ve městečku Wermisly ve státě Minessota právě probíhá soudní přelíčení s bandou McGinthyho. Jako korunní svědek je uveden i Berdy Edwards. Návrh, aby u soudu nebyl osobně přítomen, je soudcem zamítnut.

Vlakem přijíždí neznámý muž. Průvodčímu se představí jako Jack McMurdo, člen řádu svobodných bratří. Ve vlaku je další muž z téže organizace a ten s ním pokračuje v cestě. Jack se ubytuje u pana Shaftera. Podnik už nevede starý, ale jeho dcera Ettie. Ta Jackovi za osm dolarů týdně nabídne i stravu. Ona sama má před svatbou s Eddie Baldwinem, majitelem pohřebního ústavu a pořádným drsňákem. Jack na něj narazí, zrovna když sahá na Ettie, a dochází ke konfliktu. Jenkins vystřelí Baldwinovi kolt z ruky a Jack si jej již pak zpracuje sám. Z Jenkinse se také vyklube člen bratrstva a udivuje jej, že si to Jack rozházel s člověkem, který je zde nejvýše. Jen jeden je ještě nad ním, a to je právě McGinty. Jenkins Jackovi vyčte, že za ním - jako velmistrem ještě nezašel. Ti dva se pak setkají v hospodě a velmistr je dost naštvaný, ale přece jen věnuje Jackovi pozornost. Vytáhne z něj, že Jack vyráběl falešné peníz, a ten jich hned několik ukáže. Je tím oficiálně přijat do lóže. Pak vyzná Ettii lásku a ona ji opětuje. Zasnoubení je zrušeno, což se pranic nelíbí jejímu snoubenci a v saloonu chce vyvolat střelbu. McGinty tomu však zabrání. Etiin otec také chce, aby Jack odjel. Za Baldwinem prý totiž stojí obrovská organizace, právě brakýři, a ta může všechno. Jack odjet odmítá. A pak je přijat mezi brakýře se vším všudy, včetně přijímacího obřadu.

2. Poslední výstřel

Mezi bandou se probírá článek v novinách, který vyzývá k odporu obyčejné obyvatelstvo. Je rozhodnuto, že musí přijít nějaká zastrašující akce. A tak jednoho večera vpadnou k Shafterům Kukluxové, rozuměj, brakýři. Zmlátí jednoho dědka a při tom opět dochází mezi Jackem a Teddym Baldwinem k rozepři. Etiin otec se svěří Jackovi s nelibostí k lóži. Druhý den McGinty o rozhovoru ví, nezná však jeho obsah. Jack je zatčen za násilí spáchané na novináři, ale pak je propuštěn, protože novinář udání odvolal. Na další schůzi brakýřů je hlasován zákrok proti poslednímu nepříteli Chesteru Wilcoxovi. Je rozhodnuto o jeho smrti, úkol má splnit Jack. Ten se jej ujme pořádně, takže nezbude ani stopa po baráku. Ale Chester unikl. Navíc se Jack dozvídá, že je zde někde muž od bezpečnostní agentury, prý jejich nejlepší detektiv. Proto volí útěk. Ale neprchá nijak daleko, nakonec končí s několika muži v pokoji, kde čekají na příchod agenta, který toho příliš ví. Jejich překvapení nebude brát konce.  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Adamec
 
 
hraje:
Vladimír Kratina (Jack McMurdo), Petr Haničinec (Jack McGinty), Jiří Bartoška (Teddy Baldwin), Zdeněk Řehoř (Shafter), Jana Švandová (Ettie Shafterová), Lukáš Vaculík (Alan Shafter), Vladimír Dlouhý (Mike Scanlan), Jiří Zahajský (Jenkins), Jiří Krampol (Tygr Cormack), Ladislav Mrkvička (Mausel), Jan Přeučil (Gower), Ladislav Pešek (redaktor Stanger), Karel Heřmánek (kapitán Marwin), Vlastimil Bedrna (seržant Greg), Jiří Holý (policista Dolby), Petr Pospíchal (novinář), Miroslav Zounar (doktor Morris), Hana Talpová (vdova McNamarová), Zdeněk Rytíř (Mex), Antonín Hardt (kapitán Ben Hunt), Antonín Jedlička (poštovní úředník), Miloš Skalka (reportér Michael Stein), Miroslav Moravec (státní žalobce Adams), Josef Langmiler (obhájce Kern), Otakar Brousek (soudce Oswald)
 
 
námět:
Arthur Conan Doyle (román Údolí strachu)
 
 
scénář:
Jan Křtitel Sýkora
 
 
kamera:
Antonín Kovács (hlavní kameraman), Jan Hušek, Jaroslav Šenfelder, Zdeněk Uher, Božek Slavík
 
 
hudba:
Zdeněk Rytíř, Pavel Procházka (hudební režie)
 
 
kostýmy:
Dagmar Březinová
 
 
střih:
Vítězslav Romanov, Jiří Kohout (střih záznamu), Karel Houška (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Václav Seyček, Petr Šimák
 
 
výtvarník:
František Skřípek
 
 
text písně:
Zdeněk Rytíř
 
 
masky:
Petr Hovorka, Nevena Thielová, Jiří Pavlín
 
 
dramaturgie:
Jiří Bednář
 
 
asistent režie:
Petr Burian
 
 
pomocná režie:
Helena Heribanová
 
 
spolupráce:
Zdena Froncová, Soňa Stejskalová, Jiří Bergr, Eva Dobešová, Petr Jamník, Jiří Jamník, Alois Kučera
 
 
překlad:
Jan Zábrana
 
 
vedoucí výroby:
Miroslava Nováková
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Lubomír Drtina (přenosový vůz PV 13)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.