Chladné srdce (1996) [TV inscenace]

Chladné srdce
67.9 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Délka: 68 min.
„Martin Dejdar a Aťka Janoušková v pohádce o uhlíři Petrovi a skřítku Sklenáříčkovi.“
POZOR SPOILER

Mladý uhlíř Petr naříká na zatracený život, všichni jsou bohatší než on. Večer sedí v hospodě a dozvídá se o existenci lesního ducha Sklenáříčka. Hned jde do lesa, ale ducha jen zahlédne. Pak začne bouřka a on se schová v chalupě, kde mu hospodář řekne o dalším lesním duchovi Obrmichalovi, který stejně jako Sklenáříček může dopomoci k bohatství. Ale na úkor jeho duše a srdce. I na toho Petr narazí, ale uprchne mu. Pak se konečně setká se Sklenáříčkem a má tři přání. Dvě mu duch splní hned, to třetí, až uzná za vhodné. První přání je mít v kapsách tolik peněz, jako jeho spoluhráč v kostky, druhá sklárna a třetí se uvidí.

Nyní je Petr pánem, prohrává spousty peněz, ale je mu to jedno. Jenže jednou večer mu peníze zmizí a ještě je mu vynadáno, že je začaroval. Sklárna běží, ale neprodává. A tak Petra navštíví soudní vykonavatel a Petr je nucen znovu navštívit Sklenáříčka. Ten mu však mizí a Petr osloví Obrmichala. Ten mu rád pomůže, ale jen za jeho srdce. Petr souhlasí.

Doma mu začnou říkat Petr lichvář. On dokonce odbude svou vlastní matku. Vymáhat dluhy chodí se soudním vykonavatelem a je nelítostný. Až u dřevorubce Majera učiní výjimku, ale ten mu musí dát svou jedinou dceru Bětu. Ta má dobré srdce, a tak rozdává. I skřítkovi maskovanému za žebráka dá víno, a u toho je Petr načapá. Bětě střihne jednu takovou, že ta je na místě mrtvá. A tu se znovu Petr vydává do lesů a prosí o pomoc. Poslechne rady Sklenáříčka a od Obrmichala získává své srdce zpět a setkává se opět se Sklenáříčkem. Prosí jej, aby jej setnul, a skřítek, že má sekeru po ruce…  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Sobota
 
 
hraje:
Martin Dejdar (uhlíř Petr), Aťka Janoušková (skřítek Sklenáříček), Vladimír Kratina (Obrmichal), Olga Schmidtová (Petrova matka), Antonín Molčík (Ezechiel), Rudolf Pellar (první stařec), Lubor Tokoš (druhý stařec), Zdeněk Žák (první chasník), Jaroslav Sypal (druhý chasník), Bohumil Vávra (stařeček), Karel Urbánek (hospodář), Petr Vacek (mladík), Jaroslav Kepka (správce ve sklárně), Petr Pospíchal (soudní vykonavatel), Jan Skopeček (Majer), Jan Kuželka (hostinský), Magdalena Gracerová Chrzová (Bětuška), Hana Bažantová (žebračka), Milan Čapík (hráč)
 
 
námět:
Wilhelm Hauff (stejnojmenná pohádka)
 
 
scénář:
Jiří Bednář
 
 
kamera:
Peter Beňa
 
 
hudba:
Václav Zahradník
 
 
výprava-architekt:
Milan Starý (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Libuše Pražáková (výtvarník kostýmů), Helena Sirotková, Simona Ledererová
 
 
střih:
Jana Malásková, Petr Maršík (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Pavel Vekrbauer
 
 
produkce:
Kateřina Krejčí, Ivana Průchová
 
 
choreografie:
Milena Moravcová (pohybová spolupráce)
 
 
II. kamera:
Jiří Myslík, Jiří Polák, Petr Vaněček, Ivan Charvát, Jaromír Šedina
 
 
masky:
Petr Hovorka, Pavla Weinrichová, Tomáš Richter
 
 
dramaturgie:
Kateřina Krejčí
 
 
asistent režie:
Libuše Nikermeierová
 
 
pomocná režie:
Yvona Novotná
 
 
asistent vedoucího výroby:
Libor Zlomek
 
 
trikové snímky:
Petr Bíma
 
 
výprava:
Petr Žerovnický
 
 
překlad:
Jitka Fučíková
 
 
vedoucí výroby:
Arnošt Doležel
 
 
skript:
Zdena Froncová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.