Další pohádka Šeherezády (1986)

Další pohádka Šeherezády (Novyje skazki Šacherezady)
88.3 %
 
 

Novyje skazki Šacherezady

Další název: Новые сказки Шахерезады; Novye skazki Shakherezady; New Tales of Sheherezade

    Žánr: pohádka
    Země: SSSR / Sýrie
    Premiéra v ČR: 10/1988        
    Délka: 92 min.
„Neuvěřitelná dobrodružství chudého ševce v neznámé zemi. Volné pokračování filmu Ještě jedna noc Šeherezády.“
"Další pohádka Šeherezády" volně navazuje na film Ještě jedna noc Šeherezády (1984). O tři roky později vznikl ještě třetí film o krásné a moudré princezně promítaný u nás pod názvem Poslední noc Šeherezády (1987).

Pohádka byla natočena jako koprodukce tádžického filmového studia se syrským studiem Ganemfilm, aby byly kulisy co nejdůvěryhodnější. I tentokrát se autoři snímku nechali inspirovat Pohádkami tisíce a jedné noci, které vyprávěla Šeherezáda kalifu Šachrijarovi.

Sledujeme příběh ševce Marufa, jehož manželka vyhnala z domova a on se jako boháč ožení s princeznou. Příběh ševce je ve filmu propojen s osudem naslouchajícího kalifa. Maruf se stává manželem jedné z jeho dcer, a protože je vyprávěním připraven na situaci, vítá zetě s radostí. Karavana s Marufem přijíždí do města za úsvitu, Šeherezáda musí opět své vyprávění přerušit...  Autor: LiborF

režie:
Tachir Sabirov
 
 
hraje:
Jelena Tonunc (Šeherezáda), Ulugbek Muzaffarov (Maruf, švec), Tachir Sabirov (kalif Šachrijar), Tamara Jandijeva (princezna Esmegul/Esmagül, kalifova dcera), Burchon Radžabov (kupec Ali), Sadidin Bakdunis (Abu Abdurazak), Gennadij Četverikov (džin), Ivan Gavriljuk (vezír Džaffar), Segidchod Tabibullajev (strážník), Aslan Rachmatullajev (feláh (rolník)), Galija Izmajlova (tanečnice), Machamadali Muchamadijev, Chatam Nurov (kupec), Zarina Chušvachtova (Fatima, Marufova manželka), Ubajdullo Bakajev (Abu Tabak), Bašar Al-Kadi (holič), Gada Baššur (tanečnice), Rušana Sultanova (tanečnice), Malika Kalantarova (tanečnice), Fažer (tanečnice), Abdusalam Al-Taijb (lichvář), Chuda (lichvářova dcera), Mamduch Cher Chelvani (poutník), Isfandijor Guljamov, Galib Islamov, Ismat Ašurov, Sadyk Muradov, Chašim Rachimov, Jelena Changa, Farmon Ergašev, Imomberdy Mingbajev
 
 
námět:
Alexandr Dolskij (báseň)
 
 
scénář:
Valerij Karen (Na motivy Pohádek tisíce a jedné noci), Tachir Sabirov
 
 
kamera:
Rustam Muchamedžanov
 
 
hudba:
Gennadij Alexandrov
 
 
výprava-architekt:
Leonid Špoňko, Konstantin Avakov
 
 
střih:
Ljubov Butuzova
 
 
zvuk:
Stepan Bogdanov, Alexandr Friker, Farmon Machmudov
 
 
titulky-česká verze:
Jiří Macků (české dialogy), Jan Moravec (režie české verze)
 
 
dabing:
Daniela Bartáková (Šeherezáda), Jiří Prager (Maruf), Ljuba Krbová (princezna Esmegul), Pavel Pípal (džin), Jan J. Vágner (kupec Ali), Václav Stýblo (vezír Džaffar), Alena Procházková (Fatima)
 
 
text písně:
Naum Olev
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.