Doly krále Šalamouna (1937)

Doly krále Šalamouna (King Solomon's Mines)

King Solomon's Mines

    Žánr: akční / dobrodružný / drama / hudební / romantický / thriller
    Země: Velká Británie
    Délka: 80 min.
"Doly krále Šalomouna". Tento americký film byl natočen podle románu H. R. Haggarda, který byl znám i českým čtenářům. O kouzelné zemi Ofiru a o pokladech krále Šalomouna se zachovala pověst nejen u domorodých afrických kmenů, ale pronikla i mezi Evropany.

A roku 1881, kdy byla objevena v Kimberleyi diamantová pole, udála se tato příhoda: Lovec a vůdce bohatých anglických lovců, který se ubíral do vnitrozemí, přijal i s nimi pod ochranu mladou Irku, která se vydala na cestu do nitra Jižní Afriky, hledat otce, který chtěl nalézt báječné doly krále Šalomouna a zbohatnout. Po svízelných útrapách za vedení dobrého a statečného černocha pouští Kalahari dorazí konečně do země, která by mohla být rájem, kdyby nebyla ovládána ukrutným černošským králem a jeho rádkyní, škaredou čarodějnicí, jež je zároveň strážkyní Šalomounových pokladů. To zakusí brzy na sobě účastnící výpravy, a ač se jim na čas podaří získat černochy "zázrakem", přece jsou zapleteni do bojů a taktak, že vyváznou z jeskyní dolů a jícnu sopky.

Tedy na dobrodružný a romantický příběh rušného děje dost, především v druhé půlce - první je poněkud rozvláčná. Tam režie Roberta Stevensona nashromáždila davy černošských bojovníků v jejich šarvátkách a příšerných obřadech, tam s realistickou úděsností vylíčila úzkosti výpravy, uzavřené v podzemních jeskyních a v jícnu sopky, po kusech se řítících do žhavé lávy. Z herců zaujal černošský pěvec Paul Robeson, který ve filmu zazpíval několik melancholických písní, dobří jsou i představitelé bílých lovců a Anna Lee, která se z prvotní krasavice zpodobňující poněkud zhýčkanou městskou slečinku mění v neohroženou cestovatelku.  Autor: Asmodej

režie:
Robert Stevenson
 
 
hraje:
Paul Robeson (Umbopa), Cedric Hardwicke (Allan Quatermain), Roland Young (John Good), Anna Lee (Kathleen 'Kathy' O'Brienová), John Loder (sir Henry Curtis), Arthur Sinclair (Patrick 'Patsy' O'Brien), Robert Adams (Twala), Arthur Goullet (Sylvestra Getto), Ecce Homo Toto (Infadoos), Makubalo Hlubi (Kapse), Mjujwa (Scragga), Ben Kubela, Sydney Fairbrother (Gagool), Alf Goddard (Red), Frederick Leister (nákupčí diamantů)
 
 
námět:
Henry Rider Haggard (román)
 
 
scénář:
Michael Hogan, Charles Bennett, A. R. Rawlinson, Ralph Spence
 
 
kamera:
Glen MacWilliams
 
 
hudba:
Mischa Spoliansky
 
 
střih:
Michael Gordon
 
 
zvuk:
A. Birch
 
 
výtvarník:
Alfred Junge
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.