Ve stínu Bohyně matky Země (2003) [TV film]

Ve stínu Bohyně matky Země
82.5 %
 
 
    Žánr: dokument / naučný / sportovní
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 7.4.2011        
    Délka: 55 min.
„Dokument o českých a slovenských horolezcích, kterým se podařilo vystoupit na vrchol Mt. Everestu“
Dokument ostravského televizního studia vypráví příběhy lidí, kteří obětovali nejvyšší hoře světa největší kus svého já. Mnohým z nich se podařilo z jejího stínu vystoupit až na samotný vrchol, někteří se už nikdy nevrátili. Film byl natočen v roce 2003 u příležitosti 50. výročí prvního výstupu na Mt. Everest a mapuje působení československých horolezců při zdolávání nejvyššího vrcholu naší planety. Je tak poctou všem horolezcům, lidskému duchu, bezměrnému úsilí, odvaze, pokoře, cti a touze člověka posouvat hranice svých možností stále dál. Snímek režiséra Jindřicha Procházky byl na festivalu SPORTFILM LIBEREC 2004 - FICTS INTERNATIONAL CHALLENGE vyhodnocen jako nejlepší v kategorii dokumentů a rovněž získal hlavní cenu 7. ročníku této prestižní mezinárodní přehlídky.

Ve výškovém horolezectví neexistuje významnější cíl než nejvyšší hora světa, 8848 metrů vysoký Mount Everest (Chomolungma, Sagarmatha). Má totiž i mezi exkluzivní společností čtrnácti himalájských osmitisícových vrcholů zvláštní postavení, protože převyšuje skupiny nižších osmitisícovek o 800 metrů a představuje tudíž sám o sobě vlastní kategorii prakticky devítitisícového vrcholu. Každý výstup na vrchol je proto bezesporu výjimečným výkonem.

Dokumentární film ostravského studia České televize nazvaný Ve stínu Bohyně matky Země vypráví příběhy lidí, kteří obětovali nejvyšší hoře světa největší kus svého já. Mnohým z nich se podařilo z jejího stínu vystoupit až na samotný vrchol, mnozí z nich se z jejího stínu už nikdy nevrátili.

Snímek mapuje, u příležitosti 50. výročí prvního výstupu na Mt. Everest (29. května 1953, Britská výprava, Novozélanďan Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkey), působení československých horolezců při zdolávání nejvyššího vrcholu naší planety, a to od prvních expedic v 80. letech minulého století, až do dnešních dnů. Autoři námětu, fotograf Josef Hladík a publicista Lubomír Vejražka, se společně s režisérem Jindřichem Procházkou zaměřili nejen na jednotlivé výstupy, ale především na výpovědi účastníků tuzemských i zahraničních expedic, kde se řeší také základní témata, které na horách mezi skutečnými horolezci vyvstávají, jako např. otázky života a smrti, nerozlučného přátelství mezi lidmi, problematiky komerce na horách, sportovních i duchovních výzev. Samotní horolezci častokrát rovněž srovnávají úsilí Čechů a Slováků o zdolání Mt. Everestu se zahraničními výpravami a jejich přístupem k horolezectví, dotýkají se i náboženských momentů, morálního uvědomění, víry, tradic (kupř. obětování hoře) a pověstí (třeba legendární síla a víra v darované amulety).

Dokument Ve stínu Bohyně matky Země je tak poctou všem horolezcům, lidskému duchu, neskonanému úsilí, odvaze, pokoře, cti a touze člověka posouvat hranice svých možností stále dál.

Další a noví lezci budou i nadále o přízeň posvátné hory žádat obřadem, při němž se do kamenné mohyly zapustí stožár s barevnými praporky, na kterých jsou napsány modlitby k bohům. A budou tak doufat, že si splní jeden ze svých největších snů života.

"Říkáme, že jsme rádi, že nám hora dovolila na sebe vstoupit. Člověk je velmi malý. Bití se v prsa tady neplatí."
(Vladimír Nosek, expedice Mt. Everest 1998)

"Mt.Everest jsem nepokořil, ale hora mi souhrou okolností dovolila, abych na ni vystoupil."
(Radek Jaroš, expedice Mt. Everest 1998)

režie:
Jindřich Procházka
 
 
námět:
Jiří Hladík, Lubomír Vejražka
 
 
scénář:
Marek Mikušek
 
 
kamera:
Karel Kajfosz
 
 
hudba:
Tomáš Krygel
 
 
střih:
Jaromír Vašek
 
 
zvuk:
Petr Pokorný
 
 
vedoucí produkce:
Simona Nováčková
 
 
dramaturgie:
Marek Hýža, Lenka Poláková (šéfdramaturgyně)
 
 
spolupráce:
Ján Hnát, Aleš Müller, Radek Duda, Tomáš Benda
 
 
komentář:
David Viktora (čte)
 
 
producent:
David Boháč
 
 
účinkuje:
Miroslav Caban, Zoltán Demján, Ivan Fiala, Ivan Gálfy, Leoš Chládek, František Kele, Josef Nežerka, Vladimír Nosek, Josef Rakoncaj, Leopold Sulovský
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.