Falešná stopa (2011)

Falešná stopa (Jägarna 2)
77.1 %
 
 

Jägarna 2

Další název: False Trail

    Žánr: krimi / mysteriózní / thriller
    Země: Švédsko
    Délka: 129 min.
Je až s podivem, jak málo si autoři švédských kriminálek vybírají atraktivní exteriéry severního Švédska – jako by se trestné činnosti dařilo jen ve velkých městech na jihu a region Norrland byl stále tou rajskou zemí, kde umírají šťastní sobi sešlostí věkem a kde by chtěl žít každý Švéd. Stereotyp si dovolil narušit až northstern Lovci z roku 1996.

Snímek, který na LFŠ promítáme v bloku Folkhemmet, patří k nejzajímavějším severským titulům 90. let, žánrově i díky zjevným společensko-kritickým přesahům. Komerční úspěch Lovců dokonce vedl k tomu, že práva na původní příběh zakoupili hollywoodští producenti a uvažovali o remaku. Nakonec z něj sešlo, ale o patnáct let později se k látce vrátil stejný scenáristicko-režijní tandem z jedničky, aby stvořil její volné pokračovaní.

A tak se znovu setkáváme s policistou Erikem Bäckströmem ve vynikajícím podání Rolfa Lassgårda, pro nějž byl Erik kdysi průlomovou rolí, jakkoliv už před ním zvládl být Kurtem Wallanderem i Gunvaldem Larssonem ve filmech o Martinu Beckovi. Po patnácti letech se herec k Bäckströmovi vrátil jako nekorunovaný král švédské krimi a plně dokázal své charizma a obdivuhodnou schopnost ztvárnit každého ze zástupu svých detektivů a komisařů alespoň trošku odlišně.

Tentokrát navíc dostal silného protivníka v Peteru Stormarovi. Ten získal hereckou průpravu v divadle pod vedením samotného Ingmara Bergmana, ve filmu debutoval v dramatu Fanny a Alexandr (Fanny och Alexander, 1982), pro Ameriku jej pak objevili bratři Coenové. V jejich krimi Fargo (1996) se Stormare přeměnil v univerzálního hollywoodského záporáka, který se domů přes moře vrací už jen zřídkakdy. Falešná stopa není zdaleka tak průlomová z hlediska svého společenského vyznění jako Lovci a soustředí se především na samotné vyšetřování brutálního zločinu. Herecký duel Lassgårda se Stormarem ji ovšem povyšuje z pouhého pokračování na strhující filmový zážitek.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Kjell Sundvall
 
 
hraje:
Rolf Lassgård (Erik Bäckström), Peter Stormare (Torsten), Annika Nordin (Karin Johanssonová), Kim Tjernström (Peter), Lo Kauppi (Johanna Lagerová), Jesper Barkselius (Åström), Eero Milonoff (Jari Lipponen), Johan Paulsen (Mats), Ellenor Lindgren (Elin Ledinová), Olov Häggmark (Hempo), Jonas Hedlund (Niklas), Juho Milonoff (Esa Lipponen), Elina Knihtilä (Irina Lipponenová)
 
 
scénář:
Björn Carlström, Stefan Thunberg
 
 
kamera:
Jallo Faber
 
 
hudba:
Johan Söderqvist
 
 
kostýmy:
Karin Sundvall
 
 
střih:
Mattias Morheden
 
 
zvuk:
Anders Niva, Per Nyström
 
 
koordinátor kaskadérů:
Kimmo Rajala
 
 
vizuální efekty:
Olle Petersson
 
 
producent:
Björn Carlström, Per Janérus, Peter Possne
 
 
kaskadér:
Lars Hjelm
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.