Gattaca (1997)

Gattaca
79.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: sci-fi / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 101 min.
POZOR SPOILER

Mladý muž se někam chystá. Pak prochází hlídacím zařízením, kde je po přiložení prstu odebrán vzorek krve a ihned vyhodnocen. Jsme ve firmě Gattaca. Přes čidlo s testem krve projde mladík hladce, mát totiž krev upravenu.
Tento člověk se jmenuje Jerome Morrow a má vést výpravu na Titan. Je totiž navigátor. Ještě musí podstoupit test na drogy, aby bylo vše dokončeno. Zdá se vše v pořádku. Až na to, že Jerome není Jerome, ale to nikdo neví. Jen on sám.
Vracíme se do minulosti.
Matce Jerome se narodí chlapec, ale genetici jej určili jako bezprizorního. Mělo se dožít jen něco přes třicet let a mělo mít různé zdravotní potíže. Přesto dítě prospívá a má jméno Vincent.
Další dítě si již rodiče nechali počít pod kontrolou. Vybrali si chlapce a ten se také narodil. Dostal jméno Anton.
Vincent touží stát se kosmonautem. Jenže má srdeční vadu.
Jednoho dne oba bratři opět plavou do moře a Vincent poprvé bratra poráží. Jenže ten se utopí. Vincent opouští dům a živí se jako uklízeč. A jednoho dne jej osud zavede i s uklízecím náčiním až do Gattacy. Stále touží stát se kosmonautem, a proto se učí a trénuje fyzičku. Bohužel také ví, že projít přes genetické krevní testy nelze. Tedy, za jistých okolností.
A tak poznává muže, který má zlomenou páteř, Jeremyho Eugena Morrowa. Ten je skvělý ve všem. Je zde také muž, který dokáže z Vincenta udělat toho druhého. A ten dokáže i ošidit jeho krev.
Tak je Jeremy přijat do Gattacy a velmi rychle stoupá nahoru. Jednou je málem prozrazen, ale ředitel, který podvod odhalil je nalezen zavražděný.
Je zde také slečna Irine, která se začíná až moc zajímat o to co nemá.
A ještě přichází detektiv, který podle řasy ví, že ředitele zavraždil uklízeč, který zde kdysi dělal, tedy Vincent. A hodlá jej najít. Policie tedy prohledává kdeco a kontroluje naprosto každého na každém rohu. A mezitím se Jeremy sbližuje s Irine.
Detektiv již ví, že Vincent jako takový už neexistuje, ale vydává se za někoho jiného. A tvrdí, že je v Gattace. Takže se opět musí všichni podrobit testování.
Jerome a Irine se spolu konečně vyspí.
Ona mu pak řekne, co tuší a i to, že je podezřívá z vraždy ředitele. A pak jej také již ve firmě varuje, že padlo jeho jméno a jdou po něm.
Jeden z mužů chce Jeremyho otestovat, ale Irina jej zavede za pravým Jeremym, takže test dopadl dobře. A falešný Jeremy tvrdí Irině, že vraždu nespáchal. A také jí řekne, kdo je doopravdy.
Falešný Jeremy se chce sejít s policistou, který na tom pravém provedl test a také k setkání dojde. A bude plné překvapení...  Autor: Pitryx

režie:
Andrew Niccol
 
 
hraje:
Ethan Hawke (Vincent Freeman / Jerome Morrow), Uma Thurman (Irene Cassini), Gore Vidal (ředitel Josef), Xander Berkeley (Lamar), Jayne Brook (Marie), Elias Koteas (Antonio), Maya Rudolph (zachráněná ošetřovatelka), Elizabeth Dennehy (učitelka), Blair Underwood (genetik), Mason Gamble (malý Vincent), Chad Christ (mladý Anton), William Lee Scott (mladý Anton), Ernest Borgnine (Caesar), Tony Shalhoub (German), Jude Law (Jerome / Eugene Morrow), Alan Arkin (Hugo Coldspring), Carlton Benbry (Gattaca Hoover), Ken Marino (technik), Loren Dean (Anton Freeman), Gabrielle Reece (Gattaca trenér), Dean Norris (policista), Russell Milton (detektiv), Lindsey Ginter (velitel mise), George Marshall Ruge (detektiv), Una Damon, Cynthia Martells, Vincent Nielson (malý Anton), Clarence Graham (personální úředník), Grace Sullivan (zákazník), Ryan Dorin (pianista), Steve Bessen (detektiv)
 
 
scénář:
Andrew Niccol
 
 
kamera:
Slawomir Idziak
 
 
hudba:
Michael Nyman
 
 
výprava-architekt:
Jan Roelfs
 
 
kostýmy:
Colleen Atwood
 
 
střih:
Lisa Zeno Churgin
 
 
produkce:
Danny DeVito, Georgia Kacandes, Joshua Levinson, Stacey Sher
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.