Zari
ohodnotit

Gejša

Memoirs of a Geisha

Rok:
2005
Délka:
146 minut
Premiéra v ČR:
16.2.2006
„I gejša může milovat“
Popis / Obsah / Info k filmu Gejša
Gejša je umenie. Gejša nemá právo ľúbiť! Všetko ostatné je iba sen.

Toto sú hlavná myšlienky poslania Gejše v Japonsku. Gejša Sayuri Nitta už ako staršia žena rozpráva svoje príhody z čias, keď ako dieťa ju rodičia predali do domu Gejši v období pred 2. svet. vojnou. Mnohí rodičia z dedín takto riešili svoju biedy, keď predávali svoje detí.

Čijo - tak sa Sayuri volala ešte ako malé dievča, keď ako slúžka vykonávala tie najpodradnejšie práce. Majiteľky tohto zariadenia s ňou častokrát jednali kruto, bili ju. Čijo musela roky im slúžiť, aby splatila to, čo do nej "investovali". Ťažké chvíle jej spríjemňovalo kamáratstvo s Tekvičkou, ktorá mala podobný osud. Nejednú trpkú chvíľu Čijo zažila i vdaka Saku. Vdaka nej, Čijo mala ostáť len slúžkou, a nie gejšou. Tekvička sa stala gejšou. Čijo dovršila 15 rok života. Pri sebe nosila vzácnu vreckovku, ktorú dostala pred niekoľkými rokmi od láskavého muža /Predseda japonskej vlády/. Od tohto stretnutia sa postavenie malej Čijo zlepšilo. Ujala sa jej gejša Hacumomo. Každý si myslel, že tak urobila, aby odstavila svoju riválku Saku. O skutočnom dôvode vedela len samotná Hacumomo a Predseda. Predseda ju poveril, aby sa starala o Čijo, bol do nej zamilovaný.

Čijo sa narýchlo naučila, čo má dobrá gejša vedieť. Stala sa najžiadanejšou gejšou. Dostala meno Sayuri. Napriek tomu, že jej Saku hádzala polená pod nohy, mala veľké úspechy.

Keď vypukla 2. svet. vojna, Predseda poslal Sayuri do hôr, kde mala ostať v bezpečí počas rokov vojny. Keď v roku 1945 sa vojna skončila a Japonsko obsadili Američania, vtedy sa Predseda ozval. Poslal k nej svojho priateľa podnikateľa Mamehu, aby ju priviedol do mesta. Chcel poprosiť Sayuri, aby ešte raz sa obliekla za gejšu a predviedla sa americkému plukovníkovi. Od jeho súhlasu zaviselo, či Japonsko bude môcť znova postaviť elektráreň. Sayuri vyhovie jeho prosbe. Predseda je už odhodlaný prezradiť Sayuri, že ju miluje. Roky svoje city tajil z ohľadu k svojmu priateľovi Mamehovi. Tekvička skompromituje Sayuri v Predsedových očiach. Bola to pomsta za to, že sa nestala vedúcou domu pre gejše.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Gejša
V roce 1929 chudý rybář prodá své dvě dcery, devítiletou Čijo a její starší sestru Sacu, do domů gejš. Obě musí tvrdě pracovat a učí se ve škole pro gejši. Když Čijo zjistí, že je její sestra nucena k prostituci, tajně ji navštíví a domluví se na útěku. Při pokusu o útěk spadne ze střechy a zraní se. Rozzlobená matka rozhodne, že z ní nebude gejša, ale jen služka. Jednoho dne ji však na mostě osloví Předseda v doprovodu dvou gejš. Líbí se mu její oči, koupí jí sladkosti a Čijo se rozhodne, že se také stane gejšou, aby se s ním mohla znovu setkat. Když je jí patnáct, ujme se jí gejša Mameha. Vysvětlí jí, že gejši jsou umělkyně a naučí ji spoustu věcí. Po čase ji pod jménem Sajuri poprvé představí v jedné čajovně. Dívka svým tancem okouzlí všechny přítomné včetně Předsedy. Je představena řadě vlivných mužů. Ve skrytu duše stále myslí jen na Předsedu, kterého miluje. Její další osudy poznamená válka. Vojáci evakuují celé čtvrti Ósaky kvůli možnému bombardování a Nobu s Předsedou se postarají, aby Mameha získala práci ošetřovatelky a Čijo se dostala do bezpečí jedné horské vesničky. Dívka si zvykne na těžký a prostý vesnický život, o čtyři roky později ji však vyhledá Nobu. Potřebuje, aby svým uměním zaujala amerického plukovníka Derrickse, který by mu mohl zprostředkovat kontrakt na stavbu nové elektrárny. Dívka souhlasí a vrátí se do města. Přesvědčí Mamehu a Dýni, aby jí pomohly, a odletí v doprovodu Předsedy do luxusního letoviska. Čijo, která stále tajně miluje Předsedu, vymyslí plán, jak se zbavit Nobua, který se chce stát jejím patronem, a být volná pro Předsedu. Požádá o pomoc Dýni, ta ji však zradí. Zdá se, že naděje získat Předsedovo srdce je ztracena.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Gejša
Příběh filmu, který je zasazen do tajemného a exotického světa, jenž si dodnes uchovává své kouzlo, se odehrává v letech před Druhou světovou válkou, kdy je malá japonská holčička odtržena od svých chudých rodičů, aby pracovala jako gejša. Přestože má v domě nebezpečnou rivalku, které se téměř podaří zlomit její vůli, vyroste z malé dívky legendární gejša Sayuri. Krásné a zkušené Sayuri se daří okouzlit nejmocnější muže své doby, avšak sužuje ji tajná láska k muži, který je mimo její dosah.


Popis / Obsah / Info k filmu Gejša
Režisér Rob Marshall, který na sebe upozornil úspěšným muzikálem Chicago, natočil melodramatický snímek Gejša věrně podle stejnojmenného románu Arthura Goldena. Ve vyprávění zestárlé titulní hrdinky je vylíčen tajemný svět gejš. Autoři vyvracejí vžitou představu, že gejši jsou jen lepší kurtizány, a zasvěceně se zabývají jejich životním stylem. Děj se odehrává v Kjótu od roku 1929 do poválečných let a zachycuje rychle mizející tradici, vytlačovanou moderní západní civilizací.

Devítiletá Čijo se ocitá v domě gejš, spravovaném přísnou Matkou poté, co ji otec, chudý rybář, musel prodat. Má se stát gejšou, ale kvůli pokusu o útěk je jí přiřčeno jen postavení služky. V patnácti letech se jí však ujme gejša Mameha, udělá z ní svou kolegyni a prosadí ji v tamní společnosti. Na počátku kariéry však dívčin život poznamenají boj s rivalkou, zlou a zákeřnou Hacumono, a zejména válečná léta. Mladá žena je stráví na venkově. Později se vrací do města, kde se jí nečekaně naplní její sen: definitivně se sblíží s mužem, kterého miluje již od dětství.

Snímek se natáčel většinou v hollywoodských ateliérech a hlavní hrdinky představují známé čínské herečky. Tvůrci si dali obrovskou práci, aby vytvořili patřičnou atmosféru. Jejich kultivované a akademické dílo však nepřekračuje rámec tradiční melodramatické podívané.

ZDROJ: Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Televarieté (1970) [TV pořad]

23:30 - 00:40

32 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Sedmý terč (1984)

23:35 - 01:20

27 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers (2012)

21:55 - 00:50

127 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Dvojí obvinění (1999)

22:50 - 00:50

72 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Reklama