Gikor (1982)

Gikor
80 %
 
 

Další název: Giqor; Гикор; Գիքոր

    Žánr: psychologický / drama
    Země: SSSR
    Premiéra v ČR: 12/1985        
    Délka: 80 min.
„Drama chlapce, který marně toužil po spravedlnosti.“
Název filmu je současně jméno hlavního hrdiny povídky arménského básníka a spisovatele Ovanese Tumaňana. Povídka Gikor bývá označována jako nejlepší dílo tohoto klasika. Režie se ujal S. Israeljan, který je známý především jako kameraman (režíroval pouze 3 celovečerní filmy).

Gikor je malý chlapec, žijící v chudé horské vesnici. Otec jej přes slzy matky odváží do služby k bohatému kupci do města Tiflis (dnešní Tbilisi). Doufá, že se chlapci podaří vést v budoucnu lepší život. Chlapec má 5 let vykonávat bez nároku na mzdu pomocné práce - štípání dříví, mytí nádobí, čištění bot, posluhování kupcově rozmařilé manželce..., přičemž po roce se má začít učit kupeckému řemeslu. Horalé, kteří do města občas zavítají, chlapci jeho pěknější oblečení sice trochu závidí, ale nevědí nic o ponižování, stesku, po domově, ústrcích, ale i hladu a zimě, které poslušný a pravdomluvný chlapec musí vytrpět.

Gikor psychické a fyzické vysílení nevydrží a vysílený se ještě setkává s otcem, který dostal od kupce vzkaz, aby si syna odvezl domů. Umírá, aniž by se ještě byl schopen setkat s matkou. Otec se vrací domů se smutkem nad smrtí jediného syna, s vědomím prohry, s výčitkami.

Kromě filmu, natočeného v roce 1985, existuje ještě i starší verze režiséra Amasije Martirosjana z roku 1934.  Autor: LiborF

režie:
Sergej Israeljan
 
 
hraje:
Albert Guliňan (Gikor), Sos Sarkisjan (Ambo), Armen Džigarchanjan (Bazaz Artem), Galina Novenc (Nani, matka), Žanna Avetisjan (Nato), Emma Stěpaňan (babička), Artěmij Movsesjan, Lejla Jegiazarjan, Avetik Džragacpanjan, Milena Amamdžjan, Tigran Voskanjan, Leonard Sarkisov (host), S. Adžapchanjan, Jelizavěta Azizjan, Stěpan Aruťuňan, Margarita Karapetjan, Kadžik Barsegjan, Gagik Kazarjan, Armen Mazmanjan
 
 
námět:
Ovanes Tumaňan (stejnojmenná povídka)
 
 
scénář:
Genrich Surenovič Maljan
 
 
kamera:
Martyn Šachbazjan, Stěpan Martirosjan (kameraman vizuálních efektů)
 
 
hudba:
Tigran Mansurjan
 
 
výprava-architekt:
Mikael Antonjan, Greta Nalchajyan
 
 
střih:
H. Melkonjan
 
 
zvuk:
Iren Orduchanjan
 
 
titulky-česká verze:
Jan Moravec (české dialogy a režie českého znění)
 
 
dabing:
Vilém Besser (Ambo), Václav Stýblo (Artem), Jana Hlaváčová (Nato), Jakub Štěpán (Gikor)
 
 
vedoucí výroby:
Rafael Melkonjan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.