Generální tajemník (1986) [TV epizoda]

Obrázek není k dispozici.
56.7 %
 
 
    Žánr: drama / historický / životopisný / politický
    Země: Československo
    Délka: 102 min.
1928 - 1929
Mladý dělník přichází po učednických letech na Slovensku a v Ostravě do centra revolučního dění do Prahy. Představitel generace, která prošla zákopy I. světové války, je zklamán marnou nadějí revoluce ve 20. letech, která jej dovedla až pod prapor komunismu. Se stranou zažívá třídní zápasy, vítězství i porážky. Na konci 20. let, kdy se strana ocitá v hluboké krizi a kdy hrozí ztráta revolučnosti, Klement Gottwald v čele mladé marxistické opozice zahajuje zápas, který předznamenává osud naší země na několik dalších desetiletí. Ve skupinkách mezi sebou debatují Němec, Karel Čapek, Bechyně i pan prezident o tom, jestli jsou proti nim měkcí a že by se strana komunistů měla rozpustit, i když již mnozí rudokožci dostali pendrekem. Kopecký, Šverma a Fried nabádají Gottwalda, že je třeba jít za ideály tvrdě. Dochází na to, že je Gottwald často zatýkán tajnou policií, a protože na něj nemají nic, proč jej držet, je opět propuštěn.

Probíhá V. sjezd KSČ, kde je Klement Gottwald zvolen generálním tajemníkem strany. Není to snadné, nové vedení se musí rozejít se starým, a protože četníci jsou všude, je nutno měnit místa zasedání...  Autor: jarda53

režie:
Evžen Sokolovský
 
 
hraje:
Jiří Štěpnička (Klement Gottwald), Ladislav Lakomý (Dr. Edvard Beneš), Jan Teplý (Václav Kopecký), Adolf Filip (Antonín Zápotocký), Jiří Klem (Rudolf Slánský), Václav Mareš (Jan Šverma), Jaroslava Obermaierová (Marta Gottwaldová), František Řehák (Jan Masaryk), Gustav Opočenský (prezident T. G. Masaryk), Jiří Holý (Bohumil Jílek), Martin Růžek (presidiální šéf), Hana Davidová (Hana Benešová), Miroslav Masopust (Karel Čapek), Jaroslav Moučka (Horáček, otec), Jiřina Švorcová (Horáčková, matka), Ivan Vyskočil (Václav Horáček), Rudolf Jelínek (Jindra Horáček), Miroslav Moravec (Vladislav Vančura), Ota Sklenčka (Antonín Němec, spisovatel), Oldřich Slavík (Ivan Olbracht), Marcel Vašinka (Dr. Vanýsek), Václav Bouška (Rudolf Bechyně), Zdeněk Buchvaldek (Antonín Hampl), Zdeněk Mucha (vrchní komisař Bernásek), Jiří Samek (major Kalvoda), Václav Stýblo (generál Medek), Josef Větrovec (Josef Hais), Alois Švehlík (Jaromír Dolanský), Oldřich Janovský (Václav Bolen), Jiří Valšuba (Evžen Fried), Josef Somr (Dr. František Soukup), Ladislav Křiváček (Franta Sauer), Jaroslav Tomsa (hospodský rváč), Petr Jákl (hospodský rváč), Ladislav Lahoda (hospodský rváč), Petr Drozda (rváč), Vladimír Salač (Mařánek), Bořivoj Navrátil (Dr. Sekanina), Stanislav Zindulka (Kašpárek), Rudolf Vodrážka (policista), Svatopluk Skládal (Josef Haken), Vladimír Hrubý (komunista, pivař), Jaroslav Mareš (hospodský)
 
 
scénář:
Jaroslav Matějka
 
 
kamera:
Alois Nožička
 
 
výprava-architekt:
Jaroslav Krška, Milan Starý
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch
 
 
mluví:
Radoslav Brzobohatý (komentář)
 
 
asistent režie:
Milan Kadlec
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.