Hangman's House (1928)

Hangman's House

Další název: V domě tyranově

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 80 min., 1987 metrů
"V domě tyranově". Mladý irský důstojník, na jehož hlavu byla vypsána odměna za jeho vlastenecké činy, byl nucen se uchýlit do cizinecké legie. Dostane tam však telegram, který ho přinutí riskovat život a vrátit se do vlasti: podvodník a dobrodruh John D'Arcy, který se oženil v Paříži s jeho sestrou a opustil ji pak, přinutil děvče, do něhož je zamilován jeho přítel, aby se za něho provdalo.

V přestrojení se domluví se svými starými přáteli a chce D'Arcyho zničit, přičemž sám jen ztěží vyvázne z vězení, do něhož byl uvržen, když byl D'Arcym poznán. Poslední trumf - neplatnost dobrodruhova sňatku - vyklouzne přátelům z ruky, když se dovědí, že Hoganova sestra již zemřela, ale John D'Arcy si přivodí katastrofu sám: hodlá opustit svůj zámek a zapálit jej, když už jeho nekalé machinace mají vyjít najevo a proto polije všechny dokumenty před svým odchodem benzinem.

Ve rvačce, která nastane, když Hogan vnikne se svým přítelem na zámek, padne výstřel, hořlaviny se vznítí a John D'Arcy zahyne v plamenech. June Collyerová, Hobart Bosworth, Earl Fox a Victor Mc Langlen zde podávají dobré herecké výkony. Režisér John Ford používá často a promyšleně aparátu, sledujícího svým pohybem dění, přenášené z jednoho místa na druhé.

Ve filmu byly některé venkovské scény postaveny pro film a uměle osvětlovány. Měly sugestivní náladovost a dobrou obrazovou hodnotu. Fotografie byla ostatně v tomto filmu vůbec činitelem velmi hodnotným.  Autor: Asmodej

režie:
John Ford (.)
 
 
hraje:
Victor McLaglen (Denis Hogan), June Collyer (Connaught O'Brienová), Larry Kent (Dermot McDermot), Earle Foxe (John D'Arcy), Hobart Bosworth (Lord O'Brien), Mary Gordon (žena v Hoganově úkrytu), Brian Desmond Hurst (divák na dostizích), Eric Mayne (plukovník legionářů), Jack Pennick (muž, který přivede Dermota Hoganovi), Joseph Burke (Neddy Joe), John Wayne (divák na dostizích)
 
 
námět:
Brian Oswald Donn-Byrne (román (1926))
 
 
scénář:
Marion Orth (.), Philip Klein (adaptace), Malcolm Stuart Boylan (titulky)
 
 
kamera:
George Schneiderman (.)
 
 
hudba:
Tim Curran (.[??])
 
 
střih:
Margaret Clancey (.)
 
 
producent:
John Ford (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.