Hellboy II: Zlatá armáda (2008)

Hellboy II: Zlatá armáda (Hellboy II: The Golden Army)
78.6 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Hellboy II: The Golden Army

Další název: Hellboy 2 / Hellboy 2 - Die goldene Armee

    Žánr: fantasy / akční / dobrodružný / drama / sci-fi
    Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 4.9.2008        
    Délka: 120 min.
„Zachránit svět je pekelná dřina.“
O tři Oscary bohatší (za fantastický Faunův labyrint) režisér Guillermo del Toro se po čtyřech letech vrátil k tomu nejďábelštějšímu ze všech komiksových hrdinů. Pekelnou výhní doruda rozpálený Hellboy (Ron Perlman) zbožňující dobré doutníky a ohnivou krásku Liz, bude znovu drtit záporáky a k tomu trousit jednu drsnou hlášku za druhou.

Nejproblematičtějšího zaměstnance přísně tajného Úřadu pro paranormální výzkum a obranu tentokrát čeká opravdu náročný úkol. Syn vládce podsvětí, princ Nuada, totiž porušil křehké příměří, které panovalo mezi lidmi a jeho říší, čímž nastartoval příslovečné peklo na Zemi. A má být ještě hůř – Nuada se snaží zkompletovat sbírku artefaktů, jež mu mají pomoci oživit Zlatou armádu, nezničitelná mostra, která za pár minut udělají z lidstva ohrožený druh. Aby toho nebylo málo, Hellboye rozptyluje i lehce italská domácnost, kterou má se svou Liz. Tváří v tvář ohrožení světa musí jít rodina stranou, a tak se zaměstnanci nejtajnějšího ze všech tajných úřadů vypraví do tábora nepřítele, aby zastavili Zlo, ještě než se stačí vyvalit na Zem. Vy se vydáte s nimi, a protože vás povede režisér s nedozírnou výtvarnou fantazií, připravte se, že uvidíte, co jste asi ještě neviděli.

Přestože první Hellboy celosvětově vydělal přes sto miliónů dolarů, del Toro se nespokojil s prostým pokračováním tam, kde jednička skončila. „Samozřejmě jsme měli výhodu v tom, že jsme nemuseli znovu vysvětlovat kdo je kdo a stačilo prostě skočit do děje. O to víc jsme chtěli propracovat samotný příběh,“ odmítl del Toro hned v počátku tradiční neduh dvojek, které spíš než na novou invenci spoléhají na setrvačnost. Film tak opustil šílené vědce a ještě šílenější nacisty toužící po nesmrtelnosti a otevřel úplně nový, fantastický svět podzemní říše, obydlené kreaturami s velmi originálním designem, jejíž korunnímu princi se zachtělo vlády nad světem. Mezi nimi všemi ale vyniká titulní hrdina, i když… „Hellboy je v podstatě úplně normální chlap, který by se nejradši jenom válel na gauči u telky a chlastal u toho pivo. Shodou náhod ale má schopnosti, které ho nutí se z toho gauče občas zvednout,“ popisuje svého hrdinu poměrně nehrdinsky jeho představitel Ron Perlman.

I druhý Hellboy se natáčel ve střední Evropě, bohužel Prahu vystřídala Budapešť kvůli lepším finančním podmínkám. Navzdory tomu tvořili velkou část štábu čeští profesionálové, s nimiž měl del Toro výbornou zkušenost při natáčení jedničky.

režie:
Guillermo Del Toro
 
 
hraje:
Ron Perlman (Hellboy), Selma Blair (Liz Shermanová), Doug Jones (Abe Sapien / komorník / Anděl smrti), Seth MacFarlane (Johann Krauss), Luke Goss (princ Nuada), Anna Walton (princezna Nuala), Jeffrey Tambor (Tom Manning), John Hurt (Professor Trevor 'Broom' Bruttenholm), Brian Steele (Wink / Cronie / Troll), Andrew Hefler (Agent Flint), Iván Kamarás (Agent Steel), Roy Dotrice (král Balor), Jeanne Mockford (stará paní), Szonja Oroszlán (žena s dieťaťom), Justin Pierre (policista), Michael Mehlmann (uchazeč v aukci), Richard Rifkin (TV Pundit), Montse Ribé (malý Hellboy), Mike Kelly (Agent Marble), Jeremy Zimmerman (licitátor), James Dodd (hlas), John Alexander (Johann Krauss)
 
 
námět:
Guillermo Del Toro (komiksová série Hellboy nakladatelství Dark Horse (poprvé 1994; česky nakl. Comics Centrum)), Mike Mignola (komiks)
 
 
scénář:
Guillermo Del Toro
 
 
kamera:
Guillermo Navarro
 
 
hudba:
Danny Elfman, Kathy Nelson (supervize)
 
 
kostýmy:
Sammy Howarth-Sheldon
 
 
střih:
Bernat Vilaplana, Peter Devaney Flanagan (dodatečný)
 
 
zvuk:
Scott Martin Gershin (supervize), Martín Hernández (design a supervize), Mac Ruth, James Boyle, Diane Marshall
 
 
vedoucí produkce:
Miguel Angel Poveda
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl
 
 
výtvarník:
Márk Kun
 
 
zvláštní efekty:
Joss Williams (supervize)
 
 
animace:
Double Negative, David Hubert
 
 
koproducent:
John Swallow
 
 
koordinátor kaskadérů:
Domonkos Pardanyi (v Maďarsku), Bradley James Allan
 
 
vizuální efekty:
Jeppe N. Christensen (supervize), Mike Wassel (supervize), Michael J. Wassel (supervize), Double Negative, Pablo Ángeles Zuman, David Hubert, Michael Parker, Szvák Antal
 
 
masky:
Chris Lyons, Deborah Jarvis (a účesy - design), Mike Elizalde (Maskérské efekty a efekty bytostí), DDT Effectos Especiales (Zvláštní maskérské efekty a animatronika mladého Hellboye), Creature Effects (Prostetika a animatronika)
 
 
odborný poradce:
Mike Mignola (vizuální)
 
 
výprava:
Stephen Scott
 
 
loutkoherec:
Ghost VFX
 
 
výkonný producent:
Chris Symes, Mike Mignola
 
 
producent:
Joe Roth, Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Mike Richardson
 
 
úvodní titulky:
Matt Curtis
 
 
kaskadér:
Bonnie Morgan
 
 
koordinace natáčení:
Kriszta Dorogi
 
 
prostetika:
Filmefex Studio KFT (Prostetika a animatronika), Euroart Studios (Prostetika a animatronika), Solution Studios (Prostetika a animatronika)
 
 
vedoucí postprodukce:
Miguel Angel Poveda
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.