Hodina před ránem (1983) [TV hra]

Hodina před ránem
49 %
 
 
    Žánr: rodinný / drama
    Země: Československo
    Délka: 97 min.
„Ivan Luťanský v roli mladého muže, který hledá štěstí.“
POZOR, SPOILER

Stará paní vidí mladíka přelézat plot. Ten je vzápětí „zatčen“ hlídačem, který v něm poznává bývalého zaměstnance Lukáše Orta. Sedí pak spolu na vrátnici a Lukáš vzpomíná. Na svůj první byt a v něm telefon...

Lukáš jede se závozníkem Topinkou a berou stopařku Markétu. Lukáš se jí ptá na jméno, protože stále touží najít svou sestru Danielu. Ztratila se po adopci, když byli jako děti v dětském domově. O rodiče přišli při autonehodě.

Lukáš je na návštěvě u těžce nemocného kolegy Vláška. Později se opět setká s Markétou. Je to v jakémsi baru, zde ji potká s náměstkem Jansou. Vypadá to, že spolu něco mají. Markéta pak končí u Lukáše. Ten později opět navštíví šerifa, takto ředitele dětského domova, který mu sděluje, co o jeho sestře vypátral. Lukáš však není s ničím spokojen a chová se jako idiot. Křičí a rozčiluje se. Přesto navrhovaný kontakt navštíví a paní se pouští do hledání.

Lukáše vyhledá paní Jansová a tvrdí, že Markéta čeká s jejím mužem dítě. Lukáš na to nějak moc nedbá a navrhuje Markétě svatbu. Ta zareaguje hodně nečekaně.

Je po svatbě a mladí jsou na bytě s paní, která jim malého Daniela hlídá. Markéta studuje a stále jí není něco po chuti. Těsně před Vánocemi oznamuje svému muži, že žádá o rozvod. Zde dochází k tomu, že je vytažen na světlo původní otec. Takže přisouzení syna Lukášovi je vyloučeno. Jako náplast se však dozví o tom, kde je jeho sestra.  Autor: Pitryx

režie:
Vladimír Kavčiak
 
 
hraje:
Ivan Luťanský (Lukáš Ort), Vlasta Žehrová (Markéta), Ladislav Pešek (strážný Lachout), Zdeněk Řehoř (Lojza Vlášek, řidič), Jiří Císler (závozník Topinka), Ladislav Trojan (Bláha, šofér), Josef Langmiler (šerif – ředitel dětského domova), Ilona Svobodová (Máňa Vlášková, dcera), Libuše Havelková (Vlášková), Lucie Žulová (Daniela, Lukášova sestra), Marie Vášová (Trnková, kuchařka v dětském domově), Marie Rosůlková (babka hadrářka), Viola Zinková (Jansová), Blanka Waleská (stará paní), Zuzana Fišárková (pracovnice v autodílnách), Božena Fixová (dr. Barbara Bakalová, kurátorka), Zita Kabátová (Anna Černá, sousedka), Milan Mach (náměstek Jansa), Michal Pešek (mladý šofér), Václav Sloup (Markétin právní zástupce)
 
 
námět:
Věra Adlová
 
 
scénář:
Eva Marie Kavanová
 
 
kamera:
Stanislav Benz, Miloš Horák, Bohuslav Kudláček, Ivan Rybák
 
 
hudba:
Ondřej Soukup
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
střih:
Marie Pačajová
 
 
dramaturgie:
Marietta Němcová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.