Horizont události (1997)

Horizont události (Event Horizon)
72.3 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Event Horizon

Další název: Event Horizon - Am Rande des Universums

    Žánr: sci-fi / horor
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 6.11.1997        
    Délka: 95 min.
„Kosmický horor o nekonečné hrůze čekající posádku záchranné lodě na palubě kosmického korábu, který se vynořil z neznáma.“
Ve vesmíru váš křik nikdo neuslyší. Když v roce 1979 s tímto sloganem přišel do kin kanonický Vetřelec (Alien), odstartoval svým úspěchem renesanci subžánru sci-fi hororu. Ten se těšil velké popularitě v Americe 50. let, kdy snímky o zlovolných mimozemšťanech napájela paranoia z východního bloku, případně strach z jaderné katastrofy i rapidně se rozvíjející vědy. S ochladnutím ideologického běsnění a především pak tváří v tvář reálnému závodu o dobytí kosmu přišel žánr o svou hybnou sílu a jeho příspěvky se staly zábavnou výplní nočního vysílání televize.

Vetřelec coby čistokrevný horor postavený na psychologických a mytologických archetypech připomněl, že neprobádané dálky mezihvězdného prostoru mohou skrývat hrůzy, které ze Země, kde vědecký pokrok okrajoval sféry tajemna a iracionálna, závratně mizely. Nadcházející dekáda přinesla vedle přímého pokračování Vetřelce a desítek jeho laciných kopírek směřujících na bující videotrh také další dnes ikonické příspěvky, které sci-fi horor ukotvily jako jednu ze stabilních žánrových kategorií, jež se má čile k světu dodnes, jak ukazuje letošní premiéra Život (Life, 2017).

Devadesátková produkce Horizont události je sympatická tím, že nijak nezastírá svou brakovost. Vedle šestákové přímočarosti vlastní VHS titulům se chlubí ale také působivými efekty a výpravou i strhujícím formálním rukopisem. Režisér Paul W. S. Anderson, který proslul svými hyperrealistickými videoherními filmy v čele se sérií Resident Evil (2002–2016), za pomoci efektních kamerových kompozic a rychlého střihu proměnil omezené prostředky a několik málo studiových interiérů na pohlcující horskou dráhu vesmírnou archou hrůzy. Na rozdíl od děsu personifikovaného do roztodivných mimozemských tvorů Horizont události kráčí ve šlépějích lovecraftovského absolutního zla dalece přesahujícího malého člověka, které spojuje s prvky groteskně fyzických hororů Cliva Barkera.

Jiří Flígl
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Paul W. S. Anderson
 
 
hraje:
Laurence Fishburne (Miller), Kathleen Quinlan (Petersová), Joely Richardson (Starcková), Jason Isaacs (D.J.), Peter Marinker (Kilpack), Sam Neill (Weir), Richard T. Jones (Cooper), Jack Noseworthy (Justin), Sean Pertwee (Smith), Holley Chant (Claire), Noah Huntley (hořící muž), Robert Jezek (záchranář), Barclay Wright (Denny)
 
 
scénář:
Philip Eisner
 
 
kamera:
Adrian Biddle
 
 
hudba:
Michael Kamen
 
 
výprava-architekt:
Joseph Bennett
 
 
střih:
Martin Hunter
 
 
zvuk:
Campbell Scott (design), Chris Munro, Nick Lowe
 
 
vedoucí produkce:
Nick Gillott
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka (LS productions)
 
 
zpěv:
The Prodigy ("Funky Shit")
 
 
zvláštní efekty:
David Williams, Neil Corbould (supervize), Clive Beard, Trevor Wood, Paul Courbould, Alastair Vardy
 
 
II. kamera:
John Lynch, Ian McMillan
 
 
II. režie:
Vadim Jean, Robin Vidgeon, Mike Proudfoot
 
 
koproducent:
Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Jeremy Bolt
 
 
koordinátor kaskadérů:
Danny Boyle, John Mollo
 
 
vizuální efekty:
Richard Yuricich, Cinesite Europe, Computer Film Company (digitální), John Schoonraad
 
 
masky:
Pauline Fowler (efekty), Animated Extras (efekty)
 
 
digitální efekty:
Mark Nelmes
 
 
kaskadér:
Steen Young ((neuveden))
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.