I Love You Phillip Morris (2009)

I Love You Phillip Morris
71.6 %
 
 

Další název: Ich liebe dich Phillip Morris

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 25.3.2010        
    Délka: 98 min.
„Láska za mřížemi i na svobodě.“
Scenáristická dvojice John Requa a Glenn Ficarra se po úspěchu komedií Jako kočky a psi (2001) a Santa je úchyl! (2003) rozhodla vlastní látky také režírovat. Jejich debut I Love You Phillip Morris, vycházející ze stejnojmenné knihy Stephena McVickera, líčí skutečný příběh jistého Stevena Russella (Jim Carrey), jenž se pokoušel žít jako dobrý člověk, dokonce se stal policistou a oženil se s bohabojnou Debbií (Leslie Mann). Jednoho dne se však rozhodl přestat žít ve lži a stát se gayem i navenek. Nový život na vysoké noze ovšem vynalézavého muže, který se nezastaví před žádným podvodem, brzy zavede do vězení. Za mřížemi Steven pozná svou osudovou lásku, nesmělého Phillipa Morrise (Ewan McGregor). Spolu pak dokáží překonat veškerá protivenství a žádné mříže jim nezabrání v rozletu…

Postava Stevena je přímo ušita na míru Jimu Carreymu a jeho mimickým vlohám, které přesně vyjadřují mnohotvárnost jeho filmové postavy. Žánrově jen těžko zařaditelný snímek vzbudil pozornost na několika festivalech a oběma tvůrcům přinesl mj. nominaci na Cenu WGA (Cechu amerických scenáristů). Vedle Jimy Carreyho, který plně využívá možností efektní role (dokonce si nechal v zájmu přesvědčivosti vyholit vlasy nad čelem), podává stejně pozoruhodný výkon i na blond obarvený Ewan McGregor v titulní úloze.

Zdroj: ČT

režie:
Glenn Ficarra, John Requa
 
 
hraje:
Jim Carrey (Steven Russell), Ewan McGregor (Phillip Morris), Beth Burvant (Sara), David Jensen (soudce), Rodrigo Santoro (Jimmy), Leslie Mann (Debbie), Antoni Corone (Lindholm), Griff Furst (Mark), David Joseph Martinez, Jon Eyez (vězeň), Michael Mandel (chodbař Cleavon), Michael Beasley (bachař), Allen Boudreaux (šerif), Sean Boyd (policista), Brennan Brown (Larry), Marylouise Burke (Barbara Bascombe), Andrew Sensenig (Vřískal), Annie Golden (Eudora), DeVere Jehl (Samuel), Sharon London, Ana Villafañe (dívka v bikinách)
 
 
námět:
Steve McVicker (stejnojmenná kniha (2003))
 
 
scénář:
Glenn Ficarra, John Requa
 
 
kamera:
Xavier Pérez Grobet
 
 
hudba:
Nick Urata, Gary Calamar (supervize)
 
 
kostýmy:
David C. Robinson
 
 
střih:
Thomas J. Nordberg
 
 
zvuk:
Paul Urmson
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová
 
 
zvláštní efekty:
Jeremy S. Brock
 
 
koproducent:
Miri Yoon
 
 
koordinátor kaskadérů:
Tanner Gill, Eric Norris
 
 
vizuální efekty:
Jim Rider (supervize), Rhino FX
 
 
masky:
Ve Neill
 
 
výprava:
Hugo Luczyc-Wyhowski
 
 
výkonný producent:
Luc Besson
 
 
producent:
Andrew Lazar, Far Shariat
 
 
kaskadér:
Aaron Norris
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.