Ivanhoe: Balada o statečném rytíři (1983)

Ivanhoe: Balada o statečném rytíři (Ballada o doblestnom rycare Ajvengo)
57.2 %
 
 

Ballada o doblestnom rycare Ajvengo

Další název: Баллада о доблестном рыцаре Айвенго

    Žánr: dobrodružný / historický
    Země: SSSR
    Premiéra v ČR: 1.9.1984        
    Délka: 87 min.
„Romantické dobrodružství mladého šlechtice, krásné lady Roweny, proslulého Robina Hooda a tajemného Černého rytíře. Historický film na motivy slavného románu Waltera Scotta.“
Nejznámější historický román skotského spisovatele Waltera Scotta ožil v roce 1983 v sovětském snímku, který se ihned stal filmem dětství současné střední generace. Vracíme se v něm do středověké Anglie na sklonku 12. století za vlády krále Richarda Lví srdce. Romantický příběh ze života statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe dokonale vystihuje ovzduší tehdejší doby, v níž na jedné straně panovala vzpoura, zvůle a násilnictví, na druhé pak hrdinství a statečnost psanců. Román měl ihned po svém vydání obrovský ohlas a roku 1891 byla podle něho dokonce zkomponována opera.

režie:
Sergej Tarasov
 
 
hraje:
Tamara Akulova (lady Rowena), Peteris Gaudiňš (Ivanhoe), Boris Chimičev (Brian De Bois-Guilbert), Leonid Kulagin (sir Cedrik), Romualds Ancans (Richard Lví srdce), Boris Chmelnickij (Robin Hood), Jurij Smirnov (mnich Tuck), Alexandr Filippenko (šašek Wamba), Vitautas Tomkus (Reginald Front de Boeuf), Algimantas Masiulis (princ Jan), Nikolaj Dupak, Maja Bulgakova (Ulrica), Oleg Alexandrovič (rytíř), Vladimir Talaško (posel)
 
 
námět:
Sir Walter Scott (knižní předloha)
 
 
scénář:
Leonid Nechorošev
 
 
kamera:
Roman Veseler
 
 
hudba:
Igor Kantjukov
 
 
dabing:
Jiří Zahajský (sir Cedrik)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.