Já, Olga Hepnarová (2016)

Já, Olga Hepnarová
66 %
 
 

Další název: I, Olga Hepnarova

    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 24.3.2016        
    Délka: 121 min.
"Já, Olga Hepnarová, oběť Vaší bestiality, odsuzuji Vás k trestu smrti přejetím a prohlašuji, že za můj život plný utrpení je X lidí málo."“
Psychologické drama Já, Olga Hepnarová je debutem režisérské dvojice Petr Kazda a Tomáš Weinreb. Inspirovali se knihou Romana Cílka Oprátka za osm mrtvých (2001), Weinreb sám natočil studentský film Všechno je sračka (2009), soudobou výpověď přítele Hepnarové Miroslava Davida. Zjevně stejně nespokojeného kverulanta, jako byla ona, na rozdíl od ní ale sebevzhlíživého extroverta. Hepnarovou líčí film v duchu Cílkovy knihy a v duchu psychiatrických, vyšetřovacích a soudních záznamů naopak jako těžkého introverta se sklonem k až planetární vztahovačnosti a z toho vyplývající pomstychtivosti.
Ta se ale rodila téměř neznatelně, proto i filmové vyprávění pracuje snad po dvě třetiny stopáže s mučivě pomalou evidencí životních banalit, jejichž prostřednictvím se postupně kumuluje Olžina frustrace. Dívka z rodiny bankovního úředníka a zubní lékařky neuroticky vnímá každý i jen zdánlivý atak vůči sobě, uzavírá se do ulity urážené a ponižované bytosti, a tím roztáčí spirálu negativní akce a reakce. Pro svůj postoj hledá oporu v četbě, zejména v Camusově Cizinci. Co ale Camus realizoval v podobě literárního gesta, rozhodne se ona uskutečnit. V úterý 10. července 1973 najede v Praze vypůjčeným náklaďákem na tramvajovou zastávku a zabije osm lidí. „Stojím za svým činem, jinak by pro mne ztratil svůj vnitřní smysl," vyjádří se u soudu. Odmítne pochybnosti o svém duševním zdraví a v březnu 1975 je popravena oběšením.
Dva faktory jsou pro film zásadní: herecký výkon Polky Michaliny Olszańské a kamera jejího krajana Adama Sikory. Oba budují svět konkrétní doby, ale zároveň svět nadčasový, svět takřka mytických vin a trestů. Třetím faktorem je přístup režisérské dvojice. Neinterpretují Olžin příběh, drží se faktů, dokonce i tam, kde se zdá, že přece jen fabulují (lesbické scény, obnažování v klubu). Natočili existenciální film, případovou studii, která by měla diváka vést k obecnější úvaze o frustracích moderní doby a jejich následcích.

Jan Lukeš
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Petr Kazda, Tomáš Weinreb
 
 
hraje:
Michalina Olszańska (Olga Hepnarová), Ondřej Malý (psychiatr Spyrka), Marika Šoposká (Jitka), Lukáš Bech (prosektor), Marta Mazurek (Alena), Zuzana Stavná (sestra), Petra Nesvačilová (Iveta), Juraj Nvota (advokát), Jan Novotný (soudce), Klára Melíšková (matka), Gabriela Míčová (psychiatr Rabská), Martin Finger (Dr. Hronec), Magdalena Borová (pracovnice pošty), Roman Zach (psychiatr Vaverka), Martin Pechlát (Miroslav), Malwina Turek (cikánka), Viktor Vrabec (otec), Pavel Neškudla (František), Čestmír Kozar (pomocník popravčího), Tereza Blažková (inkasistka)
 
 
námět:
Roman Cílek
 
 
scénář:
Petr Kazda, Tomáš Weinreb
 
 
kamera:
Adam Sikora
 
 
kostýmy:
Aneta Grňáková
 
 
střih:
Vojtěch Frič
 
 
zvuk:
Richard Müller
 
 
dabing:
Šárka Krausová (Olga Hepnarová (vnitřní hlas)), Eva Podzimková (Alena), Marian Roden (zřízenec na psychiatrii), Hedvika Řezáčová (Olga Hepnarová)
 
 
zvláštní efekty:
Branislav Petráš
 
 
koproducent:
Marián Urban ((Alef Film and Media group)), Ondřej Šejnoha ((FAMU)), Martin Paleček ((ACE)), Vlaďka Poláčková ((ACE)), Petr Tichý ((Barrandov Studios)), Marcin Kurek ((Media Brigade))
 
 
vizuální efekty:
Martin Petro (supervize)
 
 
masky:
Alina Janerka
 
 
dramaturgie:
Rudolf Adler, Tomáš Hudec
 
 
odborný poradce:
Čestmír Kozar
 
 
výprava:
Alexandr Kozák
 
 
výkonný producent:
Vlaďka Poláčková, René Kořenář, Agata Walkosz
 
 
producent:
Tomáš Weinreb ((Black Balance)), Petr Kazda ((Black Balance)), Sylwester Banaszkiewicz ((Media Brigade)), Vojtěch Frič, Matouš Heger
 
 
kaskadér:
Marek Solek, Blanka Jarošová
 
 
asistent produkce:
Jan Bodnár
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.