Jednotka příliš rychlého nasazení (2007)

Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz)
74.3 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Hot Fuzz

Další název: Úsvit policajtů; Jednotka príliš rýchleho nasadenia; Hot Fuzz - Zwei abgewichste Profis

    Žánr: komedie / krimi / akční
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké / Francie
    Premiéra v ČR: 7.6.2007        
    Délka: 121 min.
„Jsou to Mizerové ve Smrtonosné pasti se Smrtonosnou zbraní.“
Zapomeňte na všechny komedie z policejního prostředí, které jste doposud viděli. Jednotka příliš rychlého nasazení se od nich liší asi tak, jako se rozkošná zombie komedie Soumrak mrtvých liší od svých žánrových konkurentů. Ostatně ji mají na svědomí stejní tvůrci, kteří i ji vybavili neodoaletelně suchým britským humorem, svéráznými postavičkami a nečekaně originální zápletkou.

Nicholas Angel (Simon Pegg) je nejlepší seržant, který kdy sloužil v řadách londýnské policie, například počet zatčení, která osobně provedl, o 400 procent překračuje statistický průměr. Je prostě tak dobrý, že to vrhá špatné světlo na zbytek týmu. Proto ho nadřízení převelí do místa, kde svým talentem nebude kolegy ztrapňovat – do ospalého městečka Sandford, jehož statistiky zločinnosti se rovnají nule a jehož nejnapínavější událostí je každoroční zahradní slavnost. Podle toho také vypadá zdejší policejní oddělení. Nicholas vytvoří dvojici s obtloustlým dobrákem Dannym (Nick Frost), který by mohl být vším, jen ne dobrým policajtem. Před totální frustrací ho zachrání až série zvláštních „nešťastných náhod“, které naznačují, že pod idylickou pokličkou Sandfordu by mohl bublat pořádně ostrý guláš. Vpodstatě existují jen dvě možnosti – buď si Nicholas ze zoufalství začal vymýšlet zločiny tam, kde nejsou, nebo mu stojí v cestě nejchladnokrevnější zabiják, jakého ve své dosavadní kariéře potkal.

Scénář Jednotky příliš rychlého nasazení, na kterém se společně s režisérem podílel sám představitel hlavní role, je tak originální a zábavný, že po jeho přečtení s účastí ve filmu souhlasila všechna oslovená britská herecká esa, včetně držitele Oscara Jima Broadbenta, bývalého agenta 007 Timothyho Daltona a populárních komiků Martina Freemana a Billyho Nighyho. Coby třešničky na dortu mají ve filmu rozkošná camea i jedna oscarová herečka a v současné době velmi populární režisér (taky držitel Oscara) – nebudeme prozrazovat.

Jednotka příliš rychlého nasazení vznikla poté, co její tvůrci zkoukli přes 200 „policejních“ filmů, absolvovali rozhovory s desítkami mužů zákona a přežili jednu nefalšovanou honičku. Přesto se hravě vyhnuli banálním klišé, které jste už viděli stokrát, a naopak stvořili něco, co jste zaručeně ještě neviděli.

režie:
Edgar Wright
 
 
hraje:
Simon Pegg (Seržant Nicholas Angel), Nick Frost (Danny Butterman), Bill Nighy (Šéfinspektor Kenneth), Paddy Considine (Andy Wainwright), Timothy Dalton (Simon Skinner), Jim Broadbent (inspektor Frank Butterman), Martin Freeman (londýnský seržant Met), Stuart Wilson (Dr. Robin Hatcher), Cate Blanchett (Jeanine), Steve Coogan (policejní šéf), Peter Jackson (Děda Mráz), Tim Barlow (Pan Treacher), Billie Whitelaw (Joyce Cooperová), Edward Woodward (Tom Weaver), Bill Bailey (Tucker/Turner), David Bradley (Arthur Webley), Ron Cook (George Merchant), Kenneth Cranham (James Reaper), Peter Wight (Roy Porter), Julia Deakin (Mary Porterová), Kevin Eldon (Tony Fisher), Paul Freeman (Reverend), Lucy Punch (Eve Draperová), Anne Reid (Leslie Tillerová), Rafe Spall (Andy Cartwright), David Threlfall (Martin Blower), Rory McCann (Michael), Alice Lowe (Tina), Lorraine Hilton (Amanda Paver), Adam Buxton (Tim Messenger), Olivia Colmano (Doris Thatcherová), Karl Johnson (Bob Walker)
 
 
scénář:
Edgar Wright, Simon Pegg
 
 
kamera:
Jess Hall, Ashley Rowe (dodatečné záběry)
 
 
hudba:
David Arnold, Michael Price (dodatečná), Nick Angel (supervize)
 
 
kostýmy:
Annie Hardinge
 
 
střih:
Chris Dickens
 
 
zvuk:
Craig Butters (design), Richard Flynn
 
 
produkce:
Nira Park, Tim Bevan, Eric Fellner
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl
 
 
zpěv:
Dire Straits ("Romeo and Juliet"), Sweet ("Blockbuster")
 
 
zvláštní efekty:
Artem Limited, Harry Bryce, Doug McCarthy
 
 
II. režie:
Jeremy Lovering
 
 
koordinátor kaskadérů:
Paul Herbert
 
 
vizuální efekty:
Richard Briscoe (supervize), Double Negative (digitální), Alasdair MacCuish
 
 
výprava:
Marcus Rowland
 
 
výkonný producent:
Natascha Wharton
 
 
digitální efekty:
LipSync Post (dodatečné), Machine (dodatečné), Baseblack (dodatečné)
 
 
kaskadér:
Sarah Franzl, Kim McGarrity, Siobhan Coughlin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.