Jen ten, kdo touhu zná (1934)

Jen ten, kdo touhu zná (Wenn du jung bist, gehört dir die Welt)

Wenn du jung bist, gehört dir die Welt

    Žánr: hudební
    Země: Rakousko
    Délka: 77 min.
"Jen ten, kdo touhu zná" byl německý "zpěvný" film a zcela odpovídal májové náladě milenců v obecenstvu, které zasypal neuvěřitelným množstvím štěstí, písní, palmových scenerií a úspěchů, než byli diváci obyčejně zvyklí vídat ve filmových operetách.Také režisér Richard Oswald jemuž ještě před pár roky nikdo neupíral právo na označení umělec, ani tehdy, když uvedl operetu "Chudá jak kostelní myš" (popiska na FDB), prokázal tentokrát, že i dějové málo umí obklopit nadbytkem vnějších pomůcek jako kdokoliv z napodobovatelů režisérů Bolvaryho či Mayera.

Dějově je málo podivuhodný vzestup zahradníka, který jde svůj hlas uplatnit do světa, brzy zpívá ve všech hlavních městech Evropy, telefonuje sentimentální rozhovory se svou starou maminkou, a když zbohatně, roztrhá kavalírsky směnky svého někdejšího chlebodárce. Jenom v lásce nemá štěstí, protože se mu s dívkou jeho snu zasnoubí přítel. Jako děj jsou i herci (Joseph Schmidt jako pěvec Carlo, Lilliane Dietzová a Szöke Szakall) nuceni působit dojmem maximálních činů a citů. Ve skutečnosti je tu převaha zpěvů a sentimentálního ovzduší.  Autor: Asmodej

režie:
Henry Oebels-Oebström, Richard Oswald
 
 
hraje:
Joseph Schmidt (Carlo), Otto Treßler (Rossani, statkář), Lilliane Dietz (Lisetta, statkářova dcera), Ernst Arndt (varhaník), Walter Edthofer (Roberto, varhaníkův syn), Frida Richard (Theresa, hospodyně), S.Z. Sakall (Beppo, kočí), Artur Preuß (operní pěvec, tenor), Richard Eybner (ředitel divadla), Gerd Oswald, Karl Kneidinger (obchodník), John Mylong (novinář), Karl Ehmann (portýr), Eugen Güther (rekvizitář)
 
 
scénář:
Ernst Neubach
 
 
kamera:
Hans Theyer
 
 
hudba:
Hans May, Karl M. May
 
 
výprava-architekt:
Julius von Borsody
 
 
střih:
Julius Weiler
 
 
zvuk:
Josef W. Beyer, Alfred Norkus, Julius Weiler
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.