Jesse James (1939)

Jesse James
78.2 %
 
 
    Žánr: western
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 106 min.
"Nežádáme nic než své právo" - to byla slova Jesse Jamese, kterými ospravedlňoval své zločiny, které konal se svým bratrem Frankem a celou bandou v americkém státě Missouri v letech 1866-1882. Western na základě skutečných událostí natočil režisér Henry King, který tak uvedl na stříbrné plátno hrdinu pěťákových románů, kterých bylo vydáno více než 450. Bratři Jesse a Frank Jamesové (Tyrone Power a Henry Fonda) se mstili za smrt své matky, kterou zavinili agenti železniční společnosti snažící se vykoupit jejich pozemek. Mezi prostými lidmi je Jesse hrdinou, nesporným vůdcem s přirozenou autoritou. Všichni ho obdivují, jeho muži si žijí báječně, ale přesto se mezi nimi najde zrádce: Robert Ford (John Carradine), který Jesse Jamese zákeřně zastřelí.

Henry King natočil film, ve kterém dává za pravdu lidové báji o Jesse Jamesovi, a zároveň film se značnou dávkou patosu a se smyslem pro humor. Záměrně se vyhýbá méně hrdinským činům bratří Jamesů v jejich životě. Ve srovnání s organizovanými zločiny železniční společnosti, které páchají na svobodných obyvatelech, vypadají činy Jesse Jamese pouze jako poklesky. Jesse se představuje jako zdatný, statečný a věrný muž, který nechce pochopit, že se dopustil ve jménu zákona bezpráví. Představitel Franka Jamese Henry Fonda se touto rolí stává hollywoodskou filmovou hvězdou.

Režisér Fritz Lang natočil po roce volné pokračování filmu "Return of Frank James", opět v hlavní roli s Henry Fondou. Hlavní hrdina filmu se dá do pronásledování vraha svého bratra poté, co je Robert Ford soudem osvobozen.  Autor: curil

režie:
Henry King
 
 
hraje:
Tyrone Power (Jesse James), Henry Fonda (Frank James), Nancy Kelly (Zerelda / Zee), Randolph Scott (Will Wright), Henry Hull (starosta Rufus Cobb), Slim Summerville (žalářník), J. Edward Bromberg (George Runyan), Brian Donlevy (Barshee), John Carradine (Bob Ford), Donald Meek (McCoy), Johnny Russell (Jesse James Jr), Jane Darwell (Mrs. Samuelsová), Charles Tannen (Charlie Ford), Claire Du Brey (Mrs. Fordová), Willard Robertson (Clarke), Harold Goodwin (Bill), Ernest Whitman (Pinkie), Eddy Waller (zástupce), Paul E. Burns (Hank), Spencer Charters (kněz), Arthur Aylesworth (Tom Colson), Charles Middleton (doktor), Charles Halton (Heywood), George Chandler (Roy), Harry Tyler (farmář), Virginia Brissac (matka), Edward LeSaint (soudce Rankin), John Elliott (soudce Mathews), Erville Alderson (starý maršál)
 
 
scénář:
Nunnally Johnson
 
 
kamera:
George Barnes, W. Howard Greene
 
 
hudba:
Louis Silvers
 
 
kostýmy:
Royer
 
 
střih:
Barbara McLean
 
 
zvuk:
Roger Heman, Arthur von Kirbach
 
 
fotograf:
Frank Powolny
 
 
trikové snímky:
William F. Mittlestedt, Ben Southland
 
 
výprava:
Thomas Little
 
 
producent:
Darryl F. Zanuck
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.