Kacafírek (1966) [TV inscenace]

Kacafírek
66.4 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 63 min.
„Jan Tříska ve veselé pohádce o chytrém perníkáři a "kocourkovských“ radních.“
Do městečka přezdívaného posměváčky Hloupětín přichází malíř Ondřej a na příkaz biřice se musí hned v městské bráně zout. Je to jeden z nesmyslných příkazů popletených konšelů. Místní perníkář a šprýmař Kacafírek skládá veselé písničky, čímž nejvíce pobuřuje písaře Luciáše. Ten si myslí na hezkou Fanynku, která ho ale odmítá. Malíř Ondřej nabídne městské radě své služby. Jako úkol dostane vymalovat šatlavu a podle přání rady nesmí na stěnách chybět vymalovaný korbel piva, šunka, koláčky s medem. Radní probírají stížnost ševce, že lidé chodí bosi a on nemá práci. Konšelé rozhodnou, že bude kloboučníkem. Co s kloboučníkem? Bude kolářem, kolář krejčím a zbylý krejčí ponocným, který ve městě chybí. Krejčík se bojí strašidel, ale dostane příkaz, aby každé strašidlo vsadil do nové šatlavy. Alespoň při slavnostním otevření nebude prázdná.

Písař Luciáš cítí v Kacafírkovi konkurenci u Fanynky. Žaluje na perníkáře radním, že nepeče a jenom chodí po městě a zpívá posměšné písničky o městské radě. Radní zakáží ve městě zpěv a smích a kdo se proviní, bude vsazen do šatlavy. Kacafírek se má dostavit k soudu, ale ještě pošle po malém chlapci písaři vzkaz, že má přijít k Fanynce večer na dostaveníčko oblečen do nové módy. Ponocný považuje písaře za strašidlo a zavře ho do šatlavy. Ráno u soudu předloží Kacafírek konšelům čerstvé perníčky a je omilostněn. Všichni se odeberou k nové šatlavě k slavnostnímu otevření. Když se objeví jako hastroš vystrojený Luciáš, jako první se rozesmějí radní. Kacafírek je upozorní, že budou za smích zavřeni do vězení. A tak musí konšelé odvolat zákaz zpěvu a smíchu. Navíc musí nařídit, aby každý ve městě dělal jen to, co umí.  Autor: curil

režie:
Vlasta Janečková
 
 
hraje:
Jan Tříska (perníkář Kacafírek), Jiří Šašek (malíř Ondřej), Josef Beyvl (purkmistr Tobiáš), Miroslav Homola (konšel Prskavec), Otto Lackovič (konšel Bumbál), Jan Skopeček (písař Luciáš Peroutka), Pavlína Filipovská (Nanynka), Světla Svozilová (paní Drnda), Vlastimil Bedrna (konšel Makovec), Jiří Lír (konšel Truněček), Zdeněk Řehoř (krejčí Kranclík), Eman Fiala (biřic)
 
 
scénář:
Helena Sýkorová
 
 
kamera:
Bohumil Turek
 
 
hudba:
Alois Palouček
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Pelc
 
 
kostýmy:
Lída Novotná
 
 
střih:
Věra Štěpánková
 
 
zvuk:
Ivo Špalj, Jiří Kraus
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.