Kavárna na hlavní třídě (1953)

Kavárna na hlavní třídě
74 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 22.1.1954        
    Délka: 87 min.
POZOR, SPOILER

Kavárník Stýblo si vybírá nového zaměstnance, číšníka. Ze spousty uchazečů bere Josefa Kučeru, který byl ve světě a zná jazyky. Ten přichází zrovna, když má paní Stýblová svátek a když starý Bartoš, výpomocná síla, omdlel. Josef se mu snaží pomoci, to se ovšem jistým lidem nelíbí. Jen pomocná síla Jindřiška Sejková s pomocí souhlasí. A s Josefem rovněž. A to se zase nezamlouvá jejímu mládenci Emilu Vackovi. Také jí to dá ihned najevo.

Bartoš umírá, a když Josef mluví na pohřbu, rýpne si do Stýbla, což mu pak Emil nesmlčí. Následuje vyhazov. I s Jiřinou.

Emil má nějaké peníze, které mu Jiřina svěřila, a ona je chce nyní zpět, protože už má ráda Josefa. Emil jí peníze přislíbí, a když se sejdou, namíří na ni nalezenou zbraň. Dojde ke střelbě a Jiřina končí v nemocnici. On sám spáchá sebevraždu. Jenže se tak stane v době jiné aféry, a proto je třeba upravit právě tuhle věcičku a udělat z ní vraždu. Při tom je třeba vykoupat Josefa. Policajtovi je naznačeno, aby upravil důkazy, a on to udělá. Takže je Josef obžalován z vraždy, a aby toho nebylo málo, bude obviněna i Jindřiška.

Začíná soud. Všechny důkazy jsou proti Josefovi...  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Hubáček
 
 
hraje:
Karel Höger (číšník Josef Kučera), Jana Dítětová (služka Jindřiška Sejková), Václav Voska (číšník Emil Vacek), Saša Rašilov (kavárník Stýblo), Jiřina Šejbalová (pokladní, Stýblova žena), Felix le Breux (policejní rada Jankovec), František Vnouček (policejní úředník Karel Havrda), František Kreuzmann (vrchní číšník Soukup), Josef Mixa (redaktor Rudého práva Rokos), Bedřich Prokoš (obhájce JUDr. Jonák), Bohuš Záhorský (prokurátor JUDr. Krýz), Miloš Nedbal (předseda soudu), František Šlégr (policejní prezident), František Holar (kasař Ferda), Eva Karelová (lékařka), Zdeněk Dítě (detektiv), Vlastimil Brodský (detektiv), Alois Dvorský (pomocník v kavárně Bartoš), Miroslav Homola (prokurista Sígl), Josef Hlinomaz (pokladník v záložně), Bohuš Hradil (lékař), Miloš Kopecký (redaktor Matějka), Svatopluk Skládal (kamelot), Lubomír Lipský (redaktor), Rudolf Deyl (výčepní), Gabriela Bártlová-Buddeusová (žena v kavárně), Vladimír Řepa (detektiv), Jiří Vondrovič (číšník), Martin Raus (číšník), Jiří Kolář (číšník), Antonín Holzinger (hráč kulečníku), Stanislav Procházka (zpěvák), Josef Kotapiš (vyšetřovatel vraždy), Emil Dlesk (policejní figurant), Jana Koulová (mladá žena), Oleg Reif (kamelot), Karel Hovorka (kamelot), Vladimír Pospíšil (muž v kavárně), Eduard Muroň (pikolík Sváťa Pojar), Jan Hromádko (číšník), Miroslav Janeček (novinář), Aleš Podhorský (policejní úředník), Otto Tutter (číšník), Antonín Stránský (fotograf), Jan Svoboda (číšník), J. Z. Novák (tajemník), Mirko Čech (detektiv), Jiří Levý (číšník), Roman Kukal (číšník), Arnošt Mirský (starý číšník), František Malšovský (policista), Jan Lajbl (policista), František Suk (soudní stráž)
 
 
námět:
Géza Včelička (román)
 
 
scénář:
Jiří Brdečka, Jiří Mareš, Miroslav Hubáček
 
 
kamera:
Rudolf Milič
 
 
hudba:
Jan Rychlík
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Fernand Vácha, Marie Malá
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
vedoucí produkce:
Zdeněk Reimann
 
 
výtvarník:
Vladimír Slepička, Vladimír Mácha
 
 
zpěv:
Stanislav Procházka (Někdo má rád dívky vlažné; Ten náš Mourek)
 
 
text písně:
Jan Rychlík (Někdo má rád dívky vlažné), Jiří Brdečka (Ten náš Mourek)
 
 
masky:
Ladislav Bacílek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Antonín Kubový, Jiří Pokorný
 
 
asistent režie:
Helena Zídková
 
 
pomocná režie:
Zbyněk Brynych, Jiří Svoboda
 
 
odborný poradce:
Václav Slepička, Jan Hromádko, Kamil Pixa
 
 
výprava:
Vladimír Mácha
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, Ivan Kawaciuk (sólo)
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.