Každému dle zásluh (1946)

Každému dle zásluh (To Each His Own)
90 %
 
 

To Each His Own

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 122 min.
Oscara, kterého získala Olivia de Havilland po vynucené dvouleté přestávce, když se soudila se spol. Warner Brothers proti omezující smlouvě, při které přišla o výhodné a zajímavé nabídky, byly pro ni obrovskou satisfakcí.

Během války se v jednom malém městě seznámí Josephine Norris – Olivia de Havilland s mladým vojákem kpt. Cosgrovem - John Lundov, který zde tráví dovolenou, a zamilují se do sebe. Před jeho odchodem do války si naplánují svatbu, ale mladík je ve válce zabit, a Josephine zjistí, že čeká dítě. Zůstává tak na všechno sama, a poleká se odpovědnosti nést znamení svobodné matky, a tak dává chlapečka po porodu k adopci. Aby zapomněla, pouští se úporně do práce, a stane se v kosmetickém podnikání mimořádně úspěšnou. Své dítě navštěvuje, ale je mu známa jen jako teta Jossie. Je druhá světová válka, a její syn Gregory Piersom-Desham je důstojníkem (hraje jej opět John Lundov). Chce se oženit, a ona se mu stále bojí říci, že je jeho matkou, bojí se odsouzení z jeho strany a opovržení. Až teprve na domluvu starého šlechtice Sira Deshama, který je jeho adoptivním dědečkem o tom začne uvažovat. Gregory dostal dovolenou, zvláštní ohlášky ke svatbě mu jsou uděleny, a svatba se koná. Až teprve v závěrečné scéně si při tanci Gregory konečně uvědomí, že teta Josephine je vlastně jeho matka….

M.H. c.b.  Autor: clara.bow

režie:
Mitchell Leisen
 
 
hraje:
Olivia de Havilland (Jody Norrisová), Mary Anderson (Corinne Piersenová), Roland Culver (Lord Desham), Phillip Terry (Alex Piersen), Bill Goodwin (Mac Tilton), Virginia Welles (Liz Lorimerová), Victoria Horne (Daisy Gingrasová), Griff Barnett (Daniel Norris), Alma Macrorie (Belle Ingramová), Billy Ward (Gregory, jako dítě), Frank Faylen (Babe), Willard Robertson (Dr. Hunt), Arthur Loft (Bernadock Clinton), Virginia Farmer (Mrs. Cora Clintonová), Doris Lloyd (Miss Pringleová), Clyde Cook (Mr. Harkett), Ida Moore (slečna Claflinová), Mary Young (Mrs. Nixová), John Lund (kpt. Bart Cosgrove / Gregory Pierson), Gigi Perreau (Virgie Inghamová), Gladys Blake (Lorena), Almeda Fowler (Sara), Ottola Nesmith (Dora), Frank Baker (britský obchodník)
 
 
námět:
Charles Brackett
 
 
scénář:
Charles Brackett, Jacques Théry
 
 
kamera:
Daniel L. Fapp
 
 
hudba:
Victor Young
 
 
kostýmy:
Edith Head
 
 
střih:
Alma Macrorie
 
 
zvuk:
John Cope, Don McKay
 
 
produkce:
Charles Brackett
 
 
masky:
Wally Westmore
 
 
výprava:
Roland Anderson, Hans Dreier
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.