Klub Pickwickovců (1952)

Klub Pickwickovců (The Pickwick Papers)
80 %
 
 

The Pickwick Papers

    Žánr: komedie / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 120 min.
Klub Pickwickovců byl natočen podle románu Charlese Dickense a vypráví o podivuhodných příhodách a dobrodružstvích, která prožil předseda Pickwickova klubu na cestách po anglickém venkově. Je bohatý na děj i dialogy, ve kterých je skryta dobrá polovina humorného účinku. Tvůrci české verze J. Z. Novák a Václav Kubásek obsadili do hlavních rolí Bohuše Záhorského, který "ve všech odstínech všude dovedl zachovat v jemnosti odlišení účinnost originálu". Zapamatovatelný je i žalobce Zdeňka Štěpánka, jehož "mistrný, falešně vznosný pathos ubíjel rozpačité svědky krupobitím slov". Ještě těžší úlohu měl Václav Voska, který díky znalosti textu nazpaměť zvládl "skoro raketový dialog". V jeho roli je nejvíce vidět, že se herci "na své úkoly v dubbingu dívají jako na tvůrčí činnost, a ne jen jako na činnost řemeslnou a výdělečnou", což platí i "o Chramostové tetě Rachel, o neodolatelném Winkleovi Ladislava Peška, o Benešově charakterisaci koženého Snodgrasse, o dobrosrdečném Tupmanovi Jaromíra Spala." V dalších rolích uslyšíme Františka Filipovského i neobvyklého dabéra Eduarda Kohouta.

Václav Kubásek (1897-1964) se po vzniku Československa věnoval filmu jako herec, asistent režie a posléze i režisér hraných filmů, později (1954-1960) jako režisér dabingový.

režie:
Noel Langley
 
 
hraje:
James Hayter (Samuel Pickwick), James Donald (Nathaniel Winkle), Alexander Gauge (Tracy Tupman), Donald Wolfit (seržant Buzfuz), Nigel Patrick (pan Jingle), Joyce Grenfell (paní Leo Hunterová), Hermione Gingold (slečna Tompkinsová), Hermione Baddeley (paní Bardellová), Harry Fowler (Sam Weller), Kathleen Harrison (Rachel Wardleová), Lionel Murton (Augustus Snodgrass), Diane Hart (Emily Wardleová), Joan Heal (Isabella Wardleová), William Hartnell (rozzuřený drožkář), June Thorburn (Arabella Allenová), Athene Seyler (slečna Witherfieldová), Sam Costa (Job Trotter), George Robey (Tony Weller), Gerald Campion (Joe, tlustý chlapec), Walter Fitzgerald (pan Wardle), Mary Merrall (babička Wardleová), Raymond Lovell (pobočník), Cecil Trouncer (soudce Stareleigh), D. A. Clarke-Smith (Dodson), Noel Willman (pan Perker), Max Adrian (pobočník), Noel Purcell (Roker), Felix Felton (Dr. Slammer), Alan Wheatley (Fogg), Hattie Jacques (paní Nupkinsová), Jack McNaughton (pan Nupkins), David Hannaford (chlapec), Barry MacKay (pan Snubbins), Gibb McLaughlin (hlavní porotce), Charles Dyer
 
 
námět:
Charles Dickens (román "Kronika Pickwickova klubu" (The Posthumous Papers of the Pickwick Club, 1836))
 
 
scénář:
Noel Langley
 
 
kamera:
Wilkie Cooper
 
 
hudba:
Antony Hopkins
 
 
kostýmy:
Beatrice Dawson
 
 
střih:
Anne V. Coates
 
 
zvuk:
W.H. Lindop
 
 
titulky-česká verze:
Václav Kubásek (režie českého znění)
 
 
výtvarník:
Frederick Pusey
 
 
dabing:
Bohuš Záhorský (Pickwick), Václav Voska (Jingle), Ladislav Pešek (Winkle), Jaromír Spal (Tupman), Zdeněk Štěpánek (Buzfuz), Svatopluk Beneš (Snodgrass), Růžena Lysenková (paní Bardellová), Jiří Steimar (Wardle), Vlasta Chramostová (Ráchel Wardleová), Marie Vášová (Hunterová), Miloš Kopecký (advokát), Rudolf Deyl (Sam Weller), František Kreuzmann (Dodson), Eduard Kohout (dr. Slammer), Eduard Dubský (Stareleigh), Vítězslav Boček (pan Nupkins)
 
 
masky:
Harold Fletcher
 
 
asistent režie:
Denis O'Dell
 
 
producent:
Noel Langley, George Minter
 
 
překlad:
J. Z. Novák
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.