Klub rváčů (1999)

Klub rváčů (Fight Club)
84.8 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

Fight Club

Další název: Klub bitkárov

    Žánr: thriller / psychologický
    Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 10.2.2000        
    Délka: 139 min.
„Anarchie. Chaos. Mýdlo.“
Kdo je Tyler (Brad Pitt)? Chodí v příšerném oblečení, bydlí v polorozpadlém baráku a je velmi, velmi nazávislý. Na půl úvazku pracuje jako číšník a nepřejte si vědět, co tam dělá s připraveným jídlem.
Také chodí promítat do kina. Vestřihuje do kopií pornografické záběry a baví se tím, že diváci sotva postřehnou, o co jde. Zabývá se výrobou a prodejem zvláštních mýdel. Materiál na jejich výrobu je oprvdu prvotřídní, ale nechtějte vědět, kde ho bere.
A kdo je On (Edward Norton) - tedy Jack? Potrpí si na pěkné šaty, má příjemně zařízený byt ve stylu Ikea a pracuje u automobilové společnosti. Lítá po světě a vyšetřuje příčiny automobilových nehod. Ale má problém. Nemůže večer spát. Začne proto chodit na skupinové terapie, je mu jedno na jakou léčbu jsou zaměřené - a ono to funguje. Může se ta vybrečet a hlavně ho tam někdo poslouchá, a pak krásně spí. Jenomže na terapie chodí Marla, a ta mu všechno zkazí a proklatě mu zkompikuje život. Jack se v letadle seznámí s charismatickým Tylerem a ten je potom první, komu doma zavolá, když zjistí, že jeho byt shořel. Jdou na panáka, Tyler Jackovi nabídne bydlení a členství ve speciálním klubu. V klubu rváčů.
Na začátku nového milénia přichází režisér Finche (např. Sedm, Hra), aby s divákem sehrál prostřednictvím filmu ironickou, satirickou hru "na jiný život". Mladí lidé v něm řeší svérázně svůj anarchistický postoj k životu a odpor ke konzumní společnosti. Svoje negativní a komplikovné pocity a téma: láska, prátelství, práce, pravda a násilí si léčí "klubem rváčů". K tomu říká charismatický hrdina Tyler: "Když všechno ztratíte, pak jste svobodní a můžete si dělat co chcete".

Bylo by nesprvedlivé nepřipomenout, že tentokrát k mimořádnému filmovému zážitku přispívá nejen zmiňovaný kultovní režisér Fincher, herecký miláček žen Brad Pitt (např. Sedm, Seznamte se , Joe Black) a objev 90. let Edward Norton (např. Lid vs. Larry Flynt), ale také skvělý scénář Jima Uhlse, který zpracoval podle knihy Chucka Palahninuka.

Klub rváčů může zahájit svou činnost. Můžete se přidat, ale dodržujte pravidla a čekejte od tohoto výjimečného filmu všechno možné i nemožné.

režie:
David Fincher
 
 
hraje:
Edward Norton (Jack), Brad Pitt (Tyler Durden), Helena Bonham Carter (Marla Singer), Jared Leto (Angel Face), Zach Grenier (Richard Chesler), Richmond Arquette (doktor), David Andrews (Thomas), George Maguire (šéf bandy), Eugenie Bondurant (plačící žena), Christina Cabot (leader), Paul Dillon (Irvin), Carl Ciarfalio (Louův bodyguard), David Lee Smith (Walter), Eion Bailey (Ricky), Meat Loaf (Robert Paulson), Markus Redmond (detektiv Kevin), Rachel Singer (Chloe), Pat McNamara (komisař Jacobs), Thom Gossom (detektiv Stern), Peter Iacangelo (Lou)
 
 
námět:
Chuck Palahniuk (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Jim Uhls
 
 
kamera:
Jeff Cronenweth
 
 
hudba:
Tom Waits, Michael Simpson
 
 
výprava-architekt:
Alex McDowell
 
 
kostýmy:
Michael Kaplan
 
 
střih:
Jim Haygood
 
 
zvuk:
Richard Hymns (supervize), Ren Klyce (design), Jeff Wexler, John Countryman
 
 
vedoucí produkce:
Chris Gorak
 
 
produkce:
Ceán Chaffin, Ross Grayson Bell, Art Linson
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
zvláštní efekty:
Cliff Wenger (koordinátor), Blue Sky, VIFX, Digital Domain, Image Savant
 
 
koordinátor kaskadérů:
Michael Runyard
 
 
vizuální efekty:
Mike Thurmeier, Carey Smith (koordinátor), Kevin Todd (supervize), Dennis Berardi (počítačové - supervize), Command Post Toybox (počítačové), Kevin Mack, Gregory Creaser, Scott Ross, Jaime Castañeda, Kevin Tod Haug
 
 
masky:
Julie Pearce, Margaret Prentice, Randy Westgate, Rob Bottin (speciální maskérské efekty)
 
 
výkonný producent:
Arnon Milchan
 
 
producent:
John S. Dorsey
 
 
digitální efekty:
Jeff Campbell
 
 
kaskadér:
Darrin Prescott, Denney Pierce
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.