Kristián (1939)

Kristián
84.5 %
 
 
 
 

Další název: Kristian

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 8.9.1939        
    Délka: 87 min.
„Nejpopulárnější starší český film. Nezavírejte oči, Kristián přichází.“
"Kristian" je název českého filmu natočeného podle cizího námětu, veselohry, zdařilé v rozvedení, vkusné a vtipné v režii, dokonalé v obsazení vedoucích úloh, bezvadné v záběrech kamery. Před natočením dnes již proslulého "Kristiana", narážely a pravidelně i ztroskotaly naše společenské veselohry na tomto nezvyklém prostředí.

V "Kristianu" ukazují naši herci, že se docela dobře - aspoň ti, kteří tu vystupují v hlavních úlohách ale i vedlejších rolích - dovedou v tomto prostředí pohybovat, dovedou i mluvit uhlazenou, přízvučnou češtinou bez obvyklého pražského (pepíkovského) periferního zabarvení. Je to tím důležitější, že nejeden dobrý vtip získává na účinnosti právě v podání a v dialogu. Situace jsou ve filmu promyšleny a navzájem logicky skloubeny a nakonec i děj, především ovšem humorný a zábavný, vyznívá v mravní tendenci.

Jako pan Kristián je totiž znám v přepychovém Orient baru elegán, dobyvatel ženských srdcí, který se tu objeví jednou za měsíc, dvoří se některé dámě, získá si její přízeň a pak tajuplně zmizí. To šlo, až mu na jeho tajemství přišla jedna z těch okouzlených, hezká a elegantní dáma. A protože i ta má svého ctitele, nastávají zápletky, vtipné a komické, jež postihují pana Kristiana i v jeho druhé existenci až k smírnému rozřešení.

Hlavní postavu v tomto chronicky známém filmu vytvořil Oldřich Nový. Našel v ní svůj typ, je přesvědčivý a zajímavý v obou postavách, umělecky ukázněný, na hony vzdálený fraškovitosti, k níž by mohla tato úloha přímo svádět.Rovněž Adina Mandlová vytvořila sympatickou postavu ženy sice rozmarné, ale inteligentní, unikající z jednotvárnosti svého nečinného života do Kristianovy říše snů, kterou chápe, byť s lehkou ironií.  Autor: Asmodej

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Oldřich Nový (úředník Alois Novák alias pan Kristian), Nataša Gollová (Mařenka, Novákova žena), Raoul Schránil (Fred), Bedřich Veverka (Petr), Adina Mandlová (Zuzana Rendlová, Fredova snoubenka), Jára Kohout (úředník cestovní kanceláře Josef Novotný), Anna Steimarová (Mařenčina tetička), Jaroslav Marvan (ředitel cestovní kanceláře Král), Čeněk Šlégl (elegán s kapesníčkem), Josef Bělský (ředitel Orient baru), František Paul (vrchní Robert), Jan W. Speerger (barman), Aša Vašátková (šatnářka Lída), Václav Mlčkovský (vrátný v baru), Přemysl Pražský (číšník v Orient baru), Jaroslav Sadílek (číšník v Orient baru), Sláva Grossmann (host v baru), Jarmila Holmová (sekretářka ředitele Krále), František Filipovský (advokát JUDr. Dvořáček), Alois Dvorský (bankéř Votický), Antonín Zacpal (lékař bankéře Votického), Vojta Merten (taxikář), Jindra Láznička (zákazník v cestovní kanceláři), Richard A. Strejka (novomanžel), Blažena Slavíčková (novomanželka Miluška), Jindřich Fiala (závozník s minerálkou), R. A. Dvorský (dirigent a zpěvák), Orchestr R. A. Dvorského (kapela), Miroslava Hromková (mixérka v baru), Dóďa Pražský (číšník v Orient baru), Václav Piskáček (číšník v Orient baru), Ada Dohnal (číšník v Orient baru), Jiří Schreinzer (host v baru), František Juhan (taxikář), Marie Hrdličková (host v Orient baru), Václav Bláha (trumpetista)
 
 
námět:
Yvan Noé (divadelní hra)
 
 
scénář:
Josef Gruss, Eduard Šimáček
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Sláva Emanuel Nováček
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Stanislav Vondraš
 
 
vedoucí produkce:
Jan Sinnreich
 
 
zpěv:
Oldřich Nový, R. A. Dvorský
 
 
text písně:
Josef Gruss
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.