Krycí jméno Holec (2016)

Krycí jméno Holec
60 %
 
 

Další název: Deckname Holec

    Žánr: drama
    Země: Rakousko / Česká republika
    Premiéra v ČR: 22.9.2016        
    Délka: 98 min.
Napínavý snímek na motivy povídky nedávno zesnulého režiséra Jana Němce Italská spojka se odehrává mezi Prahou a Vídní v dramatickém roce 1968. Proměnlivá doba, která směřovala k událostem Pražského jara i srpnové okupaci, je rámcem pro moderní špionážní drama s milostnými motivy, jehož hlavní hrdinové jsou ve vypjatých společenských okamžicích postaveni před zásadní volbu mezi kolaborací a hrdinstvím. Fiktivní příběh se opírá o skutečné situace své doby i reálné osoby.

Rakouský novinář Helmut Zilk počátkem roku 1968 začíná uskutečňovat živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Při natáčení se Zilk seznámí s rebelujícím českým režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní, herečkou Evou. Mezi úspěšným novinářem a vzdorovitým umělcem se rozhoří vášnivý souboj o srdce Evy, které každý nabízí budoucnost po svém. Do milostného trojúhelníku zasáhne srpnová okupace Prahy, při níž se Honzovi podaří natočit brutalitu a násilí okupantů. Film je třeba urychleně dostat k mezinárodní veřejnosti. Paradoxně jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk. Lze mu však věřit a nebude mít nakonec dramatický útěk do Rakouska pro Honzu a Evu fatální následky?

Postava hlavního hrdiny Jana Davida je inspirována samotným režisérem Janem Němcem. „Režisér Jan Němec vyvezl tehdy na západ filmový materiál o příjezdu ruských tanků a byl to jeden z mála pravdivých záznamů toho, jak to doopravdy bylo, protože tehdejší politická garnitura mazala stopy a pouštěla do televize a rádia úplně něco jiného,“ říká herec Kryštof Hádek, který ve filmu hraje postavu Honzy. Němcův autentický dokument o událostech srpnových dní v Praze je svědectvím o spontánním odporu českého národa proti ruské okupaci v srpnu 1968. Krycí jméno Holec je napínavý příběh, v němž Sex, lži a mezinárodní špionáž zasáhnou lidi a události, které nám byly velmi blízko.

Skutečnou osobou je rovněž Helmut Zilk, později ředitel rakouské televizní stanice a známý starosta Vídně. Jeho pořad Hovory z Prahy mu přinesl respekt, vzbudil však také zájem československé Státní bezpečnosti, pro niž je Zilk díky své slabosti pro ženy a alkohol lákavým soustem. Vztah skutečného Helmuta Zilka a československé StB nebyl nikdy spolehlivě objasněn.

Falcon

režie:
Franz Novotny
 
 
hraje:
Kryštof Hádek (Honza), Vica Kerekes (Eva), Johannes Zeiler (Helmut Zilk), David Novotný (Nahodil), Heribert Sasse (Fuchs), Michael Fuith (Popp), Jenovéfa Boková (Žofie), Dana Švolba Marková (Diana), Václav Helšus (kameraman), Vilma Cibulková (vedoucí výroby filmů ), Jiří Vyorálek (Vacek), Eva Spreitzhofer (Helga), Ondřej Malý (Hádek), Hilde Dalik (Susi), Gerrit Jansen (Markus), Ondřej Gregor Brzobohatý (zpěvák), Jiří Černý (tleskající muž)
 
 
scénář:
Franz Novotny, Alrun Fichtenbauer, Martin Leidenfrost
 
 
kamera:
Robert Oberrainer
 
 
kostýmy:
Katarína Štrbová-Bieliková
 
 
střih:
Karin Hammer
 
 
zvuk:
Jakub Čech, Nina Slatosch
 
 
dabing:
Jolana Smyčková (Eva), Ladislav Županič (Helmut)
 
 
zpěv:
Ondřej Gregor Brzobohatý (Oskar), Eva Benešová (Eva)
 
 
koproducent:
Vít Komrzý
 
 
vizuální efekty:
Tomáš Kalhous (vedoucí 2D oddělení)
 
 
masky:
Uschi Filipp
 
 
asistent režie:
Luděk Král (druhý asistent), Stepan Drechsler
 
 
producent:
Monika Kristlová, Alexander Glehr, Franz Novotny, Vlasta Kristl
 
 
kaskadér:
Jan Arnošt, Michaela Šalamounová, Tomáš Rydval ((double: Kryštof Hádek))
 
 
casting:
Maja Hamplová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.