Lidé na křižovatce (1971) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
61.3 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 20.5.1971        
    Délka: 195 min., 2x60 min., 1x75 min.
Osud dvou rodin, měšťanské Gamzových a chudé rodiny Urbanových během 20. let a příběh jde až do roku 1945, 20. století. Petr Gamza ( Otakar Brousek) je právník, který své místo nachází v proletariátu. Vede advokátní kancelář a hájí chudé. V kanceláři mu vypomáhá jeho žena Nella ( Karolína Slunečková) a k tomu vychovává děti Helenku a Standu. Gamza se nabízí s obhajobou lidí, kteří jsou křivě nařčeni z požáru Lipského sněmu v narůstající době začínajícího se fašismu, ale je odmítnut. Je svědkem proslovu Jiřího Dimitrova ( Otta Sklenčka), který obviní fašismus. Dimitrov je propuštěn, nejsou proti němu důkazy. V Německu jsou u moci fašisté a ti, kteří se nechtějí podrobit, jdou do koncentračních táborů, kde jsou popravováni za skutky kterých se nedopustili. Po okupaci a nastolení protektorátu je Gamza zatčen v prvních dnech a popraven.
Helenka ( Jaroslava Obermaierová) je při porušení stanného práva zastřelena.
Ondřej Urban ( Eduard Žemla) pracuje ve Zlíně u Kazmara ( Vítězslav Vejražka), je čestný a pracovitý, rozhodne se odjet do SSSR na studia, kde pozná gruzínku Keto. Po studiích odchází do armády a s československým praporem jde osvobozovat vlast. Jednoho dne se dozvídá, že jeho Keto byla zabita. Při osvobozování Prahy se ale oba milenci setkávají, neboť zpráva o smrti Keto byla mylná.
Sestra Ondřeje Urbana, Růženka ( Eva Trejtnarová), se šikovně vdá a stoupá výš do lepší společnosti.
Trilogie končí vítězstvím rudé armády a setkáním hrdinů.  Autor: jarda53

režie:
Antonín Dvořák
 
 
hraje:
Eduard Žemla (Ondřej), Otakar Brousek (právní Gamza), Jaroslava Obermaierová (Helena), Karolina Slunéčková (Nella), Vítězslav Vejražka (Kazmar), Karel Höger (právník Dr. Häussler), Vlasta Fabianová (Vítová), Josef Bek (úředník), Jarmila Krulišová (Urbanová), Jiří Dohnal (Vykoukal), Eva Hudečková (Růžena Urbanová), Petr Oliva (Francek), Josef Mixa (Miskeřík), Oldřich Vízner (Stanislav), Viktor Maurer (Kolůšek), Kateřina Macháčková (Lidka), Ladislav Potměšil (Milošek), Zdeněk Hodr (Týra), Karel Šebesta (dr. Rosenstamm), Jan Libíček (Göring), Ota Sklenčka (Dimitrov), Michal Pavlata (Van der Lubbe), Oldřich Lukeš (Lechora), Vladimír Šmeral (předseda soudu), Václav Lohniský (Torgler), Eva Jiroušková (Torglerová), Karel Vlček (Vogt), Jiří Holý (prokurátor), Jan Přeučil (Karel), Antonie Hegerlíková (Haláková), Felix le Breux (vypravěč), Miriam Kantorková (role neurčena), Ilona Kubásková (role neurčena), Josef Koza (role neurčena), Miloš Vavruška (role neurčena), Václav Kaňkovský (role neurčena), Jiří Plachý (role neurčena), František Vicena (role neurčena), Adolf Filip (role neurčena), Alena Procházková (role neurčena), Jana Gýrová (role neurčena), Naděžda Prchalová-Vicenová (role neurčena), Milan Pásek (role neurčena), Jan Teplý (role neurčena), František Horák (role neurčena), Otto Budín (role neurčena), Bohuslav Ličman (role neurčena), Václav Švorc (role neurčena)
 
 
námět:
Marie Pujmanová (romány "Lidé na křižovatce" (1937) a "Hra s ohněm" (1948))
 
 
scénář:
Jaroslav Klíma
 
 
kamera:
Vladimír Opletal
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
František Fabián
 
 
vedoucí produkce:
Věra Kadlecová
 
 
II. kamera:
Ladislav Chroust
 
 
dramaturgie:
Bohumila Zelenková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaromír Kallista, Václav Havlík
 
 
pomocná režie:
Marie Poledňáková, Aleš Dospiva
 
 
asistent architekta:
Libuše Jahodová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.