Lojzička (1936)

Lojzička
62.3 %
 
 
    Žánr: komedie / hudební
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.10.1936        
    Délka: 94 min.
„Idylický život na vesnici naruší mimořádná událost... Hudební komedie podle operety Baldy a Kouhouta“
POZOR, SPOILER

Do Nemanického mlýna přichází mladý Jindra. Je považován za krajánka a pomocníka. Mlynářka chce jeho pracovní knížku, ale on ji nemá s sebou. Má ji tedy předložit později a odpoledne má nastoupit a pomáhat.

Na nebi se prohání letadlo, ze kterého skočí dva parašutisté. Jeden přistane na střeše a ukáže se, že je to cizinec. Druhý je Čech, ten dopadl do pole. To rozčílí jeho majitele, totiž sedláka Patáka, i když mu pole de facto nepatří. V podstatě patří Lojzičce, místní nalezenkyni, jíž pole daroval pan farář. Lojzičku opatruje zdejší Poštovní doručovatel Jikra.

Lojzička právě sedí u studánky s Karlem Drozdem, kterého má v oku. Za mlynářkou přichází sedlák Paták a „udává“ mlynářce, že má prázdný mlýn, když všichni utekli. Mlynářka má dvě dcery, Karlu a Pavlu. Ihned začne něco větřit, a tak žene všechny zpět do práce. Dceru načapá s parašutistou, tomu řekne od plic, že už je zde nechce vidět. Paták se dočte v novinách o obchodu s děvčaty, a to je voda na jeho mlýn. Celá ves se žene na parašutisty. Zavřou je a jdou pro četnictvo. Jenže pravda o letadle vychází najevo, pro parašutisty si přijíždí dáma z města a oni oba odjíždějí.

Lojzička se dozví, že spor o louku vyhrála, ale moc ji to netěší. Pilot jí schází. A tak se rozhodne odejít z mlýna do světa. Na cestě ji málem přejede auto, ale naštěstí to řidič ubrzdí. Auto patří starší dámě, která slíbí Lojzičce odvoz a také jí dá místo.

Po Lojzičce se pak rozjede velké hledání, do kterého se zapojí i oba piloti. Jenže ji nenajdou oni, ale četník, a to na stromě. A zavede ji na patřičné místo...  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Cikán
 
 
hraje:
Jarmila Beránková (sirotek Lojzička Strnadová), Jára Kohout (listonoš Jikra, později správce lázní), Božena Svobodová (mlynářka), Zita Kabátová (Karla, dcera mlynářky), Vlasta Hrubá (Pavla, dcera mlynářky), Jiří Dohnal (majitel módního závodu Jean Poular), Antonín Novotný (Karel Drozd, Jeanův přítel), Miloslav Svoboda (inženýr chemie Jindra Čermák), Světla Svozilová (Rita), Helena Bušová (Barča), Jaroslav Marvan (sedlák), Rudolf Lampa (stárek), Bohdan Lachman (farář z Nemanic), Jiří Vondrovič (selský synek Jeník), Václav Menger (vesničan Nedbal), Jiří Dědek (mládek), Elsa Vetešníková (děvečka), Jan W. Speerger (vrchní strážmistr), Emil Dlesk (četník), Jan Černý (policejní komisař), Alois Dvorský (poštmistr), Slávka Rosenbergová (ředitelka módního závodu), Kurelová (bohatá dáma), Fráňa Vajner (vesničan), Josef Cikán (vesničan), Václav Štrup (vesničan), Jindřich Fiala (vesničan), Jaroslav Tryzna (vesničan), Nita Romanečová (vesničanka), Jiří Hron (strážník), Růžena Kurelová (bohatá dáma)
 
 
námět:
Jiří Balda (opereta), Jára Kohout (opereta)
 
 
scénář:
Zet Molas
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Jarda Jankovec, Erno Košťál
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Vilém Taraba
 
 
zpěv:
Jára Kohout, Vlasta Hrubá, Helena Bušová, Marie Kubátová
 
 
text písně:
Viliam Sýkora
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.