Louskáček a čtyři říše (2018)

Louskáček a čtyři říše (The Nutcracker and the Four Realms)
64.7 %
 
 

The Nutcracker and the Four Realms

Další název: Luskáčik a štyri král'ovstvá

    Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1.11.2018        
    Délka: 100 min.
POZOR, SPOILER

Clara Stahlbaumová je na půdě se svým bratrem Fritzem. Loví zde myš. Jenže je u toho vyruší služebná a oni musí dolů za otcem. Ten jim rozdá dárky od zesnulé matky. Clara dostane zvláštní vejce s otvorem na klíč.

Celá rodina Stahlbaumova je u strýce Drosselmeyera. Je zde velkolepá vánoční oslava. Clara o tancování nestojí a jde za strýcem. Opraví mu jakýsi strojek a už se mají rozdělovat dárky. Clara jde tam, kam ji vede provázek, a ocitá se někde v cizím světě. Zde narazí na klíček, ale ukradne jí ho myš. Clara ji pronásleduje a končí u mostu, který hlídá Louskáček. Ten ji pustí dál, až mu řekne jméno a on se domnívá, že je princezna. Jdou spolu lesem a musí bojovat s myším králem. Jejich útěk končí až u Matky Perníkářky, která láká Claru k sobě na onen klíček.

Louskáček a Clara se konečně dostanou do královského sídla. Zde jsou již tři zvláštní postavy - Harlekýn, vladař Země květin, Mráz, vladař Země vloček a vládkyně Země sladkostí, Švestková víla. Ta pak Claru provází. Společně zhlédnou i baletní představení.

Clara se vydává s vojáky k Matce Perníkářce pro klíč. Je však Matkou polapena a vhozena pod sukni, což je vlastně cirkusové šapitó. Zde má klíč na dosah ruky, ale také jej má v dosahu Matka Perníkářka. Přesto se povede klíč ukořistit a utéci. Takže již není slyšet varování Perníkářky, že je klíč nebezpečný.

Clara se ihned pokusí vejce odemknout. Když se jí to povede, najde uvnitř jen hrací strojek. Clara chce jet domů, ale Louskáček ji přemluví, aby zůstala. Přijedou tedy zpět a Švestková víla klíček použije k odemčení přístupu ke stroji. Ten dělá z cínových vojáčků živé a velké, a z živých vojáků malé a cínové. Švestkovka chce těmi velkými zaútočit na čtvrté království, kde vládne Perníkářka. Což nechce Clare, ale Švestka se ukáže jako zrádkyně. Nechá ji i Louskáčka zavřít do věže. A za nimi i Harlekýna i Mráze.
Ale nebyla by to Clare, aby zase neutekla. Podaří se jí dostat se do strojovny. Mezitím se Louskáček spojí s Perníkářkou a začnou taktizovat. Když Clare bojuje ve strojovně a už se zdá, že nemá šanci, objevuje se zde Peníkářka. Ale i ta je zajata Švestkovou vílou. Jenže Clare už mezitím stihla upravit stroj, a ten tentokráte udělá plechovou panenku z Švestkové víly. Její armáda se rozpadne což je konec. Ovšemže se ještě musí Clare vrátit zpět ke své rodině.  Autor: Pitryx

režie:
Lasse Hallström
 
 
hraje:
Keira Knightley (Sugar Plum Fairy), Morgan Freeman (Drosselmeyer), Mackenzie Foy (Clara), Helen Mirren (matka Ginger), Richard E. Grant (Shiver), Miranda Hart (Dew Drop Fairy), Ellie Bamber (Louise), Eugenio Derbez (Hawthorn), Omid Djalili (kavalír), Nick Mohammed (Butler), Jessie Vinning (dívka na trhu), Anna Madeley (Marie Stahlbaumová), Matthew Macfadyen, Meera Syal, Nikolaos Brahimllari, Jack Whitehall (Harlequin), Layla Harrison (tanečnice), Ryan Goscinski (tanečník)
 
 
námět:
E.T.A. Hoffmann (pohádka "Nußknacker und Mausekönig" (1816))
 
 
scénář:
Ashleigh Powell
 
 
kamera:
Linus Sandgren
 
 
hudba:
James Newton Howard
 
 
výprava-architekt:
Guy Hendrix Dyas
 
 
kostýmy:
Jenny Beavan
 
 
střih:
Stuart Levy
 
 
zvuk:
Howard Bevan, Simon Brown, John Midgley
 
 
titulky-česká verze:
Vojtěch Kostiha
 
 
dabing:
Anna Marie Jurková (Klára), Zdeněk Piškula (Filip), Hana Vagnerová (Cukrová víla), Vlasta Peterková (Perníkářka), Radek Valenta (Stahlbaum), David Novotný (Květoň), Berenika Kohoutová (Lujza), Matěj Macháček (Fritz), Zdeněk Maryška (Drosselmeyer), Roman Štabrňák (Harlekýn), David Matásek (Zmrzlík), Petra Jungmanová (Marie), Pavel Nečas (Kavalír), Vlasta Žehrová (kuchařka), Martina Šťastná, Mariana Franclová, Otakar Brousek, Martin Janouš, Pavel Tesař, Martin Hruška, Vladimír Kudla, Anna Novotná
 
 
koproducent:
Marc Weigert
 
 
koordinátor kaskadérů:
Adam Kirley
 
 
vizuální efekty:
Andre Giordani
 
 
producent:
Larry J. Franco, Mark Gordon
 
 
kaskadér:
Adam Basil
 
 
překlad:
Vojtěch Kostiha
 
 
režie českého znění:
Vladimír Žďánský (Studio Virtual, 2018)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.