Manželství Loisy Rohrbachové (1917)

Obrázek není k dispozici.

Die Ehe der Luise Rohrbach

    Žánr: drama / adaptace
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 49 min., 1314 metrů
„Henny Portenová ve 4aktovém dramatě.“
Přibližně 50minutový film produkovala firma Messter Film GmbH v Berlíně. Natáčení probíhalo od června 1916 do ledna 1917. Německá premiéra proběhla v Mozartově sále (Mozartsaal) v Berlíně 2. února 1917. U nás se film dle denního tisku promítal v lednu 1918 pod názvem Manželství Loisy Rohrbachové. Drama bylo natočeno podle románu Emmy Ehlertové.

Učitelka Luise Tadenová (Henny Portenová) se provdá za surového továrníka Wilhelma Rohrbacha (Emil Jannings). Továrník už má zkušenost s vězením – za týrání dělníka si musel odpykat třídenní trest. V den svatby čeká Luise před obchodem s klenoty, ale venku ji obtěžuje cizí člověk. Když si toho Wilhelm všimne, srazí a zabije jej. Za vraždu skončí na tři roky ve vězení. Luise konečně pozná charakter svého manžela a opovrhuje jím. Přesto navštíví advokáta Rütinga, aby se pokusili obnovit proces. Trest se sníží na deset měsíců. Po odpykání trestu Wilhelm navštíví Luise v jejím bytě. Napadne ji a vláčí ji po bytě, ale nakonec se jí podaří utéci.

Po roce Luise opět vyhledá a žaluje ji ze msty za rozvod. Z lásky k dítěti Luise bere vinu na sebe. Po krátké době ve vězení se provdá za advokáta Rütinga.  Autor: LiborF

režie:
Rudolf Biebrach
 
 
hraje:
Henny Porten (učitelka Loisa Rohrbachová (Luise Rohrbach) - za svobodna Luise Tadenová, továrníkova manželka), Emil Jannings (Wilhelm Rohrbach, továrník a manžel Luisy), Ludwig Trautmann (Rütling, advokát), Rudolf Biebrach (ředitel školy), Klara Berger (manželka ředitele školy), Frida Richard (matka zavražděného)
 
 
námět:
Emmi Elert (román)
 
 
scénář:
Carl Froelich, Robert Wiene
 
 
kamera:
Karl Freund
 
 
hudba:
Giuseppe Becce
 
 
výtvarník:
Ludwig Kainer
 
 
producent:
Oskar Messter
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.