Miláček pluku (1931)

Miláček pluku
65.4 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 31.8.1931        
    Délka: 92 min.
POZOR, SPOILER
Je vesnická zábava a legrace plno. Starosta bude vdávat v Praze dceru Ninu za zdejšího statkáře Tregla. Holič Ferenc čeká přírůstek v rodině. Ten se také narodí a hned je o důvod více být veselý.

Druhý den už tak veselo není. Pošťák roznáší svolávací lístky od císaře pána. Ten „zve“ všechny „starší pány“ na vojenské cvičení. Jakou tím působí „radost“ je jasné. Ale přece jen se najdou takoví, kteří by chtěli, ale nejsou k potřebě. A tak si dva mužové povídají a velkostatkář Tregl, c.k. nadporučík v záloze, dá správci velkostatku Kohoutovi svůj svolávací lístek. Aby tedy šel místo něj, když si myslí, že tam bude jen legrace a odpočinek. A také aby utekl manželce.

A jsme u kasáren, kde se již scházejí záložáci. Novopečený Tregl si počíná vskutku zajímavě. Jeho nadřízený odejde hledat kojnou a jemu předá velení jednotky. Záměnu své osoby sdělí nadporučík jen svému sluhovi. Tím není nikdo jiný než holič Futurista. Ten to ostatně poznal. Ke kasárnám přichází paní Ferencová i s dítětem a zrovna se setká s jeho nadřízeným, který hledá kojnou.

Vojáci se veselí v hospodě a dělají vylomeniny. Tregl vrhne se s nadřízenými do hry v karty a prohrává obrovské částky. Píše si o ně domů, pravému Tréglovi. Ten však myslí na svatbu s Ninou.

Ančí se konečně potkává s Futuristou. Zrovna je na vycházce. A je zde i pan hejtman, který se nejprve zlobí, že má Ferenc obě děti, tedy svoje i jeho v náručí, ale pak se uklidní a je zase veselo.

A jsme opět v hospodě, kde se zpívá o závod. Jenže dojde ke sporu kvůli dámě a pánové si vymění navštívenky. Nakonec se stejně pere celá hospoda. Falešný Tregl samozřejmě netuší, že ten, s kým se v hospodě nepohodl, je nastávající švagr pravého Tregla. A proto dostává pravý Tregl hned dva telegramy. V jednom chce Kohout třicet tisíc, a ve druhém jej Nina žádá, aby již nikdy nepřekročil práh jejich domu. A navíc vyjde najevo, že obě mimina jsou zaměněna a nikdo neví, které je které. Jak z téhle polízanice ven, to nikdo netuší...  Autor: Pitryx

režie:
Emil Artur Longen
 
 
hraje:
Ferenc Futurista (holič Karel Ferenc), Jára Kohout (správce velkostatku J. Kohout), Jan Sviták (velkostatkář Gustav Tregl, nadporučík v záloze), Máňa Ženíšková (Trenglova nevěsta), Luigi Hofman (otec), Jiřina Štěpničková (Anči), Zdenka Hatláková (Fina), Josef Rovenský (plukovník), Theodor Pištěk (setník Fábera), Čeněk Šlégl (nadporučík Slípka), Franta Sauer (šikovatel Klos), Jan W. Speerger (desátník Wurm), Fanda Mrázek (kadet Mrázek), Jaroslav Marvan (kaprál Růžička), Ladislav Pešek (Pepi Kulík), Ada Karlovský (starosta), Betty Kysilková (starostova žena), Milada Gampeová (porodní bába), Bohdan Lachman (listonoš), Viktor Nejedlý (vojenský krejčí), Karel Postranecký (desátník), František Černý (tlustý záložník), Vladimír Smíchovský (host na tancovačce), Felix Kühne (záložník), Přemysl Pražský (důstojník Košťál), Gustav Hrdlička (tanečník na důstojnickém večírku), Saša Razov (důstojník Razov), Josef Waltner (role neurčena), Lída Grossmannová (Fáberova žena), Josef Novák (ponocný), Alfred Schlesinger (host na tancovačce), Karel Schleichert (host na tancovačce), Karel Melíšek (host na tancovačce), František Lašek (host na tancovačce), Eduard Šlégl (host na tancovačce), Emanuel Trojan (vzdělaný záložník), Ferry Seidl (záložník), Josef Rajský (záložní důstojník nadporučík Bednář, profesor), Arnold Reimann (důstojník), Ivo Richard Stuchlý (záložní důstojník inženýr Krátký), Julius Baťha (důstojník), Ludvík Hradský (důstojník), Elinor Rodgersová (dámička Lia), Eliška Jílková (host na tancovačce)
 
 
námět:
Emil Artur Longen, Josef Stein
 
 
scénář:
Emil Artur Longen, Josef Stein
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
hudba:
Jára Beneš
 
 
výprava-architekt:
Hanuš Gödert
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Helmuth Neumann
 
 
zpěv:
Ferenc Futurista, Fanda Mrázek, Jan Kohout, Franta Sauer, Jan Richter, Emanuel Trojan
 
 
text písně:
Emanuel Brožík
 
 
asistent režie:
Vratislav Innemann, Rudolf Stahl
 
 
vedoucí výroby:
Josef Stein
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.