Milan Rastislav Štefánik (1935)

Milan Rastislav Štefánik
57.2 %
 
 
    Žánr: životopisný
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.10.1935        
    Délka: 91 min.
Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách ako šieste dieťa miestneho evanjelického farára Pavla Štefánika. V Prahe študoval matematiku a astronómiu, bol promovaný za doktora filozofie. Po štúdiách odišiel do Paríža a tu pracoval ako v observatóriu v Meudone. Stal sa novátorom v spôsoboch výskumu Slnka. Pozorovania robil v Tichomorí, na Mont Blancu, v Španielsku, Turkmenistane a v Brazílii. Za vedecké práce dostal cenu Francúzskej astronomickej spoločnosti, Janssenovu a Wildeho cenu Francúzskej akadémie vied.
Za vedecké a diplomatické úspechy získal od Francúzskej vlády Rád rytiera čestnej légie. Od roku 1912 bol držiteľom francúzskeho občianstva. V roku 1915 sa dobrovoľne prihlásil do armády a absolvoval letecký výcvik. Veľmi rýchlo stúpal po kariérnom rebríčku francúzskej armády a v roku 1918 bol menovaný do hodnosti brigádneho generála.
Významné úspechy dosiahol pri práci s Československými légiami v Rusku, na Sibíri, vo Francúzsku, Rumunsku a Taliansku. Vynikal mimoriadnou inteligenciou a pozoruhodné boli najmä jeho diplomatické schopnosti. Už v tej dobe prejavil veľkú prezieravosť a predpovedal približovanie sa národov v Európe. S predstaviteľmi francúzskeho štátu zoznámil aj T. G. Masaryka a Eduarda Beneša, a takto ich uviedol do najvyššej politiky. Svojím konaním, vplyvom a schopnosťami zohral významnú a nenahraditeľnú úlohu pri konštituovaní prvej Česko-slovenskej republiky. Zahynul 4. mája 1919 pri leteckej nehode ako 39 ročný.
Tento film do dosť kvalitne znázornil .  Autor: pataamat

režie:
Jan Sviták
 
 
hraje:
Zvonimir Rogoz (Milan Rastislav Štefánik), Andrej Bagar (Martin Javor), Míla Pačová (madame Jouvenelle), Oľga Borodáčová (matka), Karla Oličová (markýza De Benzoni), Mária Sýkorová (Kubovička), Janko Borodáč (učitel Zikmandík), Rudolf Deyl (francouzský generál), Ferdinand Hart (francouzský plukovník), František Kreuzmann (vyloučený legionář), Jaroslav Marvan (srbský major), Jan Pivec (Král), Saša Razov (rakouský vojín), Štefan Figura (vesničan), Božena Svobodová (italská královna), Antonín Vaverka (francouzský generál), Ladislav Hemmer (francouzský důstojník), František Roland (předseda Národní rady), Jiří Hron (sekretář předsedy), Jaroslav Bráška (tajemník Národní rady), Rudolf Bachlet (žandár), Bolek Prchal (legionář), Ladislav Janeček (konfident), František Hlavatý (policejní komisař), Antonín Strnad (vysokoškolský profesor), František Sádek (vysokoškolák), Štefan Munk (Čechoslovák v Paříži), Zdenka Bezručová (Helena), Ján Sýkora (Štefánikův otec), Štefan Letz (maďarský notář), Josef Kotalík (italský důstojník), Ferry Seidl (člen rakouského generálního štábu), Jindřich Edl (člen rakouského generálního štábu), Fráňa Vajner (rakouský vojín), Julius Baťha (vojenský lékař), Jan Černý (lékař v lazaretu), Karel Šott (diplomat), Bohumil Mottl (Štefánikův pobočník na Sibiři), Antonín Hodr (vousatý legionář), Zdena Jirkovská (čtyřleté děvčátko), Mirko Svoboda (Čechoslovák v Paříži), Josef Prídavok, Karel Beníško (člen Národní rady)
 
 
námět:
Josef Neuberg, Bohumil Štěpánek
 
 
scénář:
Josef Neuberg, Bohumil Štěpánek, Ivan Július Kovačevič (slovenské dialogy)
 
 
kamera:
Josef Bulánek, Julius Vegricht
 
 
hudba:
Alexander Moyzes
 
 
výprava-architekt:
Vilém Rittershain, Bohuslav Kulič
 
 
střih:
Jiří Slavíček
 
 
zvuk:
Vilém Taraba
 
 
vedoucí produkce:
Rudolf Průša
 
 
zpěv:
Ingriš-babies
 
 
asistent režie:
Karel Šilhánek
 
 
dirigent:
Robert Brock
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.