Milk (2008)

Milk
71.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: životopisný / politický / psychologický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 12.2.2009        
    Délka: 129 min.
„Hrdina umírá jen jednou, zbabělec tisíckrát.“
Američan Harvey Milk, je nejistý čtyřicátník a bohém, jenž svoji odlišnou sexuální orientaci pečlivě tají. Zpočátku spíše jen jako jeden z členů volnomyšlenkářského seskupení, se postupem času proměňuje v seriózního kandidáta pro hájení postojů gayů na veřejnosti. V 70. letech se stane prvním mužem, který se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci a je zvolen do zastupitelského sboru v kalifornské veřejné správě. Tady je připraven na tvrdou bitvu, kterou bude muset za lidská práva gayů a menšiny vybojovat… Kontroverzní příběh natočil známý režisér Gus Van Sant (podepsaný pod tituly Flákač, Dobrý Will Hunting, Psycho, Slon) podle scénáře inspirovaného skutečnou postavou sanfranciského radního a politika Harveyho Milka. Opírá se přitom především o silný herecký výkon Seana Penna, jenž ho předvádí nejen jako člověka, pro nějž byla politika věcí veřejné služby a někdy i zábavnou činností. Snímek získal dva Oscary: udělené za nejlepší herecký výkon v hlavní roli (Sean Penn) a nejlepší původní scénář (Dustin Lance Black) a řadu dalších ocenění.

Zdroj: ČT
V anglickém znění s titulky.

režie:
Gus Van Sant
 
 
hraje:
Sean Penn (Harvey Milk), Emile Hirsch (Cleve Jones), Josh Brolin (Dan White), Steven Wiig (McConnely), Lucas Grabeel (Danny Nicoletta), James Franco (Scott Smith), Victor Garber (major George Moscone), Diego Luna (Jack Lira), Peter Jason (Allan Baird), Denis O'Hare (senátor John Briggs), Alison Pill (Anne Kronenberg), Stephen Spinella (Rick Stokes), Joseph Cross (Dick Pabich), Dustin Lance Black, Sean Paul Lockhart, Brandon Boyce (Jim Rivaldo), Kelvin Yu (Michael Wong), Ted Jan Roberts (Dennis Peron), Zvi Howard Rosenman (David Goodstein), Jeff Koons (Art Agnos), Danny Glicker, Cleve Jones
 
 
scénář:
Dustin Lance Black
 
 
kamera:
Harris Savides
 
 
hudba:
Danny Elfman
 
 
kostýmy:
Danny Glicker
 
 
střih:
Elliot Graham
 
 
zvuk:
Gus Van Sant, Felix Andrew, Neil Riha, Leslie Shatz (design), Robert Jackson (supervize)
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
zvláštní efekty:
Tom Sindicich (koordinátor)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Rocky Capella
 
 
vizuální efekty:
Chel White (supervize), Syd Dutton (supervize), Bill Taylor (supervize), Illusion Arts, Bent Image Lab, Eric D. Christensen, Ray DiCarlo, Brian Kinkley (Bent Image Lab)
 
 
masky:
Gregory Nicotero (design)
 
 
asistent kamery:
John Garrett
 
 
spolupráce:
Elizabeth Pepin
 
 
výprava:
Bill Groom
 
 
výkonný producent:
Dustin Lance Black, Barbara A. Hall, William Horberg, Bruna Papandrea, Michael London
 
 
producent:
Bruce Cohen, Dan Jinks
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.