Mizerná neděle (1971)

Mizerná neděle (Sunday Bloody Sunday)
65 %
 
 

Sunday Bloody Sunday

Další název: Neděle, zatracená neděle

    Žánr: drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 110 min.
„Láska má mnoho podob a přitom je jen jedna.“
Tento neobvyklý britský film zkoumá volby, před nimiž lidé stojí, když jsou konfrontováni s milostným vztahem, který je sice naplňuje, ale nenabízí jim vše, co chtějí. V provokativním, ale sympatickém a psychologicky precizním dramatu režiséra Johna Schlesingera má Alexandra Greville, pro přátele jen Alex, příležitostného milence, jímž je mladý sochař Bob Elkin. Ten se ovšem nijak netají tím, že je zároveň milencem stárnoucího lékaře Daniela Hirsche. Neobvyklý milostný trojúhelník přetrvává v jakési křehké rovnováze, dokud se Alex s Bobem nerozhodnou pohlídat přes víkend rozjívené děti manželů Hodsonových, které všichni tři citově rozervaní Londýňané znají.

Ústřední trojici přesvědčivým způsobem ztvárnili Glenda Jacksonová, Peter Finch a Murray Head. Film, který vznikl podle scénáře britské spisovatelky a filmové kritičky Penelope Gilliattové, nabízí vedle osobního příběhu hrdinů velmi autentické zachycení dobové atmosféry Londýna, ne nepodobné Antonioniho slavnější Zvětšenině. Kromě čtyřnásobné nominace na Oscara (v kategoriích nejlepší herec a herečka v hlavní roli, scénář a režie) získal celou řadu dalších filmových ocenění, včetně prestižního Zlatého glóbu za nejlepší anglicky mluvený zahraniční film a pěti cen BAFTA (v kategoriích nejlepší herec a herečka v hlavní roli, nejlepší film, režie a střih).

Zdroj: ČT

režie:
John Schlesinger
 
 
hraje:
Glenda Jackson (Alex Greville), Peter Finch (Dr. Daniel Hirsh), Murray Head (Bob Elkin), Paggy Ashcroft (Mrs. Greville), Maurice Denham (Mr. Greville), Vivien Pickles (Alva Hodson), Frank Windsov (Bill Hodson), Bessie Love (telefonní operátorka), Thomas Baptiste (Profesor Johns), Richard Pearson (pacient středního věku), June Brown (pacientka), Hannah Norbert (Danielova matka), Harold Goldblatt (Danielův otec)
 
 
scénář:
Penelope Gilliatt
 
 
kamera:
Billy Williams
 
 
hudba:
Ron Geesin, Wolfgang Amadeus Mozart
 
 
výprava-architekt:
Luciana Arrighi
 
 
kostýmy:
Jocelyn Rickards
 
 
střih:
Richard Marden
 
 
zvuk:
David Campling
 
 
masky:
Freddie Williamson
 
 
výprava:
Norman Dorme
 
 
producent:
Joseph Janni
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.