Mladý muž a bílá velryba (1978)

Mladý muž a bílá velryba
65.2 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.7.1979        
    Délka: 88 min.
„Příběh o lásce a nelásce, o snech a naději.“
POZOR, SPOILER

Mladík jménem Břéťa právě fotografuje. Pak jde za kamarádem Vikem, skvělým chemikem. Ten očekává příjezd své bývalé přítelkyně Edity Beningerové. Ta sem míří se svou pomocnicí Naďou. Břéťa je tou dobou doma u rodičů. Po příjezdu Edita sděluje Víťovi, co po něm chce. Totiž izolovat cholesterol z lanolinu odpadávajícího při praní ovčí vlny. Má to být důležité při výrobě léčiv.

Břéťa je opět u oběda se svou láskou Miluškou, zdravotní sestrou. Spěchá se však podívat na ty dvě co přijely. Ty ovšem odjíždějí hledat Vika. Ten jim později začne pomáhat. A když je volněji, vyvezou jej děvčata nejprve do přírody a pak jsou spolu v nočním podniku. Poté Edita vyhodí Břéťu z pokoje, kde bydlí společně s Vikem. Ten ji však posléze vyhodí také.

Nyní je na řadě laborantka Naďa, do které se Vik zamiloval, jak tvrdí. Ta je přítomna úspěchu, ale zatím jen dílčímu. A také tomu, jak Edita nadbíhá Břéťovi. Důvod k tomu rozhodně má.

Břéťa začne shánět lidi na noční směnu a vůbec se snaží pomáhat, jak to jen jde. Pracují všichni jako diví, jenže se nedaří. Nakonec Břéťa a Edita odjíždějí na jeho motorce pryč. Naďa chce po Vikovi, aby Editě Břéťu vymluvil. Ten zajde za Miluškou, aby jí sdělil, že se s ní rozchází. Pak se s Editou toulají na lodičce mezi skalami a je jim spolu dobře. Zdá se, že je čeká světlá budoucnost, ale člověk je tvor omylný a snadno se dopustí chyby...  Autor: Pitryx

režie:
Jaromil Jireš
 
 
hraje:
Eduard Cupák (Viktor Panc), Ivan Vyskočil (Břéťa Laboutka), Jana Brejchová (Ing. Edita Beningerová), Zlata Adamovská (Naďa), Zdeněk Blažek (převozník Gauss), Naďa Konvalinková (Miluška), Soběslav Sejk (ředitel Bartík), Alois Švehlík (Líbal), Karel Heřmánek (Udo Vízner), Vítězslav Jandák (Ládin), Bohumil Čáp (dělník), Jana Andresíková (dělnice), Lenka Termerová (těhotná dělnice), Lída Vostrčilová (sekretářka Šprinclová), Jana Robenková (matka Břeti), Jaroslav Radimecký (otec Břeti), Jan Kanyza (role neurčena), Jan Kotva (chemik), Bohuslav Čáp (dělník Dobřichovický)
 
 
námět:
Vladimír Páral (román)
 
 
scénář:
Mária Rudlovčáková, Jaromil Jireš
 
 
kamera:
Emil Sirotek
 
 
hudba:
Ladislav Štaidl
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Bosák
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová
 
 
střih:
Josef Valušiak
 
 
zvuk:
Antonín Kravka, Ivo Špalj (mix)
 
 
vedoucí produkce:
Eliška Nejedlá
 
 
text písně:
Zdeněk L. Dufek
 
 
II. kamera:
Michal Kulič
 
 
masky:
František Příhoda, Valerie Černá
 
 
dramaturgie:
Zdeněk L. Dufek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jana Koubová, Ladislav Beneš
 
 
pomocná režie:
Milan Kohout
 
 
odborný poradce:
Milan Bareš, Alois Dočkal, Augustin Hrdina
 
 
fotograf:
Jan Kuděla
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.