Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (1965) [TV inscenace]

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou
78.7 %
 
 

Další název: Arnošt Lustig: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 67 min.
„Dramatický příběh skupiny židovských občanů, kteří za války v Itálii upadli do rukou nacistů.“
Televizní film „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“ vznikl podle novely Arnošta Lustiga a odehrává se roku 1943. Krásná židovská dívka Kateřina (Lenka Fišerová), které hrozí smrt v koncentračním táboře, se náhodou dostane do skupiny bohatých Židů, kde jí svitne naděje na záchranu. Nacisté však se svými zajatci hrají zákeřnou hru, chtějí totiž získat jejich majetek, šperky i peníze z bankovních kont. Na jejich životě jim absolutně nezáleží…

Působivé protiválečné a antifašistické drama režiséra Antonína Moskalyka vzniklo roku 1965 a ihned získalo ohlas nejen doma, ale i v cizině, Cenu mezinárodní kritiky na festivalu Prix Italia a Hlavní cenu na festivalu v Monte Carlu.

Film je připomínkou holocaustu a milionů nevinných obětí koncentračních táborů. V plynových komorách koncentračního tábora Auschwitz – Birkenau (Osvětim) bylo 8.3. 1944 usmrceno 3792 osob z rodinného tábora českých Židů.

Zdroj: ČT

režie:
Antonín Moskalyk
 
 
hraje:
Jiří Adamíra (Bedřich Branske), Martin Růžek (Herrmann Cohen), Lenka Fišerová (Kateřina Horovitzová), Miloš Nedbal (rabín z Lodže Dajem), Čestmír Řanda (Ludvík Rappaport), Ilja Prachař (Oskar Löwenstein), Felix le Breux (Valter Taubenstock), Vladimír Ráž (Freddy Klarfeld), Vladimír Hlavatý (Hugo Varacky), Otto Šimánek (krejčí), Jiří Bruder (Schillinger), Antonín Molčík (Sepp Hojer)
 
 
námět:
Arnošt Lustig (novela)
 
 
scénář:
Arnošt Lustig, Vladislav Čejchan
 
 
kamera:
Jiří Kadaňka
 
 
hudba:
Luboš Fišer
 
 
výprava-architekt:
Miloš Ditrich
 
 
střih:
Jan Chaloupek
 
 
zvuk:
Adolf Böhm
 
 
vedoucí produkce:
Miloslav Vaněk
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.