Modrý závoj (1941)

Modrý závoj
74.4 %
 
 
    Žánr: melodrama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.12.1945        
    Délka: 104 min.
„Romantický film o síle lásky a vzájemném porozumění se znamenitým výkonem Vlasty Matulové v náročné dvojroli“
Cesty lásky jsou nevyzpytatelné. Na vlastní kůži to poznal Robert Holan, který se na střeše Radiopaláce zamiloval do krásné dívky. Netuší však, že má dvojče, a tak musí čelit nepředvídatelným situacím, než konečně pochopí, jak se ve skutečnosti věci mají.
Díky skvělé hudbě, kameře a hereckým výkonům vzbudil film v roce 1941 veliký ohlas. Vlasta Matulová v dvojroli sester – dvojčat, které jsou na pohled k nerozeznání, ale povahově zcela odlišné, předvedla svůj velký herecký um. Snímek má navíc i dokumentární hodnotu, odehrává se v prostředí rozhlasu. A tak zde můžeme vidět vynikajícího českého violoncellistu Ladislava Zelenku, Orchestr F. O. K. a známého dirigenta Otakara Paříka.
Filmexport DVD

režie:
Jan Alfréd Holman
 
 
hraje:
Vlasta Matulová (Marta / Helena), Karel Höger (herec Robert Holan), Václav Vydra (prof. Gallas), Marie Burešová (herečka Marie Divecká), Saša Rašilov (Králíček, fámulus sochařky Heleny), Ludvík Veverka (režisér), Jarmila Švabíková (Julie Modranová), Marie Vášová (ošetřovatelka), František Filipovský (rozhlasový pracovník), Ota Motyčka (rekvizitář Petr), Otakar Pařík (dirigent), Josef Cincibuch (hlasatel), Vladimír Leraus (oční lékař Pavel Průša), Dagmar Frýbortová (adeptka herectví), A. Počta (zřízenec rozhlasu), Josef Waltner (vrátný v rozhlasu), Josef Vošalík (divadelní zřízenec Hnátek), Marta Májová (návštěvnice terasy Radiopaláce), Libuše Bokrová (návštěvnice terasy Radiopaláce), František Roland (doručovatel z Ultaphonu), Emil Bolek (mistr kameník K. Vanyš), Jaroslav Hladík (asistent prof. Gallase), Karel Dostal (slavnostní řečník), Vladimír Smíchovský (doručovatel), Marie Švimberská (role neurčena), Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK (orchestr)
 
 
námět:
Josef Mach
 
 
scénář:
Václav Řezáč, Jan Alfréd Holman
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka, Bohumil Heš, Balvín
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Bedřich Poledník
 
 
vedoucí produkce:
Jan Sinnreich
 
 
výtvarník:
V. Kliment
 
 
zpěv:
Saša Rašilov
 
 
text písně:
Zdeněk Němeček
 
 
asistent režie:
Antonín Kubový
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.