Muž na střeše (1976)

Muž na střeše (Mannen pa taket)
73.5 %
 
 

Mannen pa taket

Další název: The Man on the Roof

    Žánr: krimi / thriller
    Země: Švédsko
    Premiéra v ČR: 18.1.2024        
    Délka: 109 min.
„Švédská policie se snaží chytit vraha policejního důstojníka...“
Na švédské krimi je pozoruhodné, jak vehementně se snaží o dekonstrukci příběhu severského sociálního zázraku. Tuto tendenci, která se s drobnými rozdíly udržela až do současnosti, můžeme sledovat již od dob Maj Sjöwallové a Pera Wahlööa, čili od poloviny 60. let. V roce 1971 si zmíněná dvojice autorů jako téma svého sedmého románu z cyklu Příběh zločinu, česky vydaného pod názvem Säffleská bestie, vybrala úplatnost a nepostižitelnost příslušníků silových složek. Švédskou policii tu neúprosně zobrazují jako stát ve státě, pro který platí jen ta pravidla, jaká si sám určuje. Bílé ovce v podobě vyšetřovacího týmu Martina Becka jsou pohlcovány systémem klientelismu, policie je tak v očích běžných lidí spíše nástrojem k zahlazování problémů než k udržování pořádku a řádu. Příběh sice končí dopadením vraha, jeho zoufalství a jasná motivace k tragickému činu ovšem znemožňují chápat závěr jako šťastný či jako triumf dobra nad zlem.

Látky se v roce 1975 chopil jeden z nejprogresivnějších švédských tvůrců Bo Widerberg a vytvořil podle mnohých kritiků první skutečnou, plnokrevnou švédskou kriminálku. Svůj vypjatý realismus využil ke zdůraznění procedury vyšetřování, které se tak odehrává v mnohem pozvolnějším tempu, než na jaké je současný divák odkojený kulometnou rychlostí hodinových dílů televizních krimiseriálů zvyklý. O to více překvapí zlom, po němž případ vygraduje v akční thriller. Widerberg se zjevně nechal inspirovat ikonickými kriminálkami 70. let, např. Francouzskou spojkou (The French Connection, 1971). Tyto vlivy jsou pak ještě zjevnější v jeho o osm let mladším Muži z Mallorky.

Muž na střeše se stal nejúspěšnějším projektem Švédského filmového institutu na příštích šest let, paradoxně jej překonal až Bergmannův snímek Fanny a Alexandr (Fanny och Alexander, 1982). Oblibu u diváků snímku prý zajistilo i překvapivé obsazení populárního komika Carla-Gustafa Lindstedta do role Martina Becka.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Bo Widerberg
 
 
hraje:
Carl-Gustaf Lindstedt (kom Martin Beck), Sven Wollter (Lennart Kollbert), Birgitta Valberg (paní Nymanová), Thomas Hellberg (Gunwald Larsson), Håkan Serner (Einar Rönn), Torgny Anderberg (policejní ředitel Malm), Carl-Axel Heiknert (Hult), Gus Dahlström (Erikksonův otec), Folke Hjort (Melander), Harald Hamrell (Stefan Nyman), Gunnel Wadner (paní Becková), Hans Sandquist (Bolin)
 
 
námět:
Maj Sjöwall (román "Den vedervärdige mannen från Säffle"), Per Wahlöö (román "Den vedervärdige mannen från Säffle")
 
 
scénář:
Bo Widerberg
 
 
kamera:
Per Källberg, Odd-Geir Sæther
 
 
hudba:
Björn J:son Lind
 
 
střih:
Sylvia Ingemarsson, Bo Widerberg
 
 
dabing:
Irena Kačírková (paní Nymanová)
 
 
výprava:
Ulf Axén
 
 
producent:
Pelle Berglund
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.