Na dvoře vévodském (1979) [TV inscenace]

Na dvoře vévodském
73.8 %
 
 
    Žánr: historický
    Země: Československo
    Délka: 74 min.
„Viktor Preiss v televizním zpracování historického románu Aloise Jiráska z doby obrození“
POZOR, SPOILER

Jsme v náchodském kostele. Učitelský pomocník Josef Kořínek sem přichází a padá. Chtěl oslovit majitele panství, knížete Zaháňského. Vlivem pádu však nelze.

Do Náchodu přijíždí mladý učenec Antonín Hlasivec. Ten se stává vévodovým tajemníkem. Dostává úkol postarat se o slavnost, která se zde bude konat. Na zámku je také přítomen Ital Arnoldi. Toho propaguje vévodova manželka Anna Karolína. Ale také trvá na tom, aby se komtesa Johana učila francouzsky a ne tancování.

Vévoda se chce setkat se sedláky a snad i udělat reformu, kde by jim zrušil robotu. O to však nestojí Anna. A ta také jemně kárá tajemníka za jeho výroky. Ten něco tuší o románku mezi komtesou a Italem. Ale nyní horuje mezi sedláky kvůli návštěvě vévody.

Josef nabádá Tondu, aby vévodovi prozradil Italův zájem o komtesu. Tonda nechce, ale nakonec tak učiní a tím si vévodu značně pohněvá. Sedláci s vévodou debatují, ale tvrdí, že jim robota nevadí. Byli totiž uplaceni.

Na maškarním plese se Ital věnuje vévodově ženě, což naštve komtesu a vévodu za nimi přivede. Ten se zachová zcela nečekaně. Vlastně se tím ujistil, že kolem něj panuje lež a začne dělat „bugr“. Když přijde Antonín žádat o propuštění souhlasí. A slibuje výborné doporučení. Druhý den mu předává lejstro...  Autor: Pitryx

režie:
Evžen Němec
 
 
hraje:
Viktor Preiss (vévodský tajemník Antonín Hlasivec), Zdeněk Řehoř (učitel Podhajský), Naďa Konvalinková (komorná Marie), Martin Růžek (vévoda Zaháňský), Věra Galatíková (vévodkyně Anna Karolina), Julie Jurištová (komtesa Johana), Marcel Vašinka (mistr Arnoldi), Ladislav Potměšil (učitelský pomocník Josef Kořínek), Miroslav Moravec (vrchní Vrána), Josef Patočka (komorník), Jiří Vala (Brož), Ladislav Trojan (role neurčena), Ferdinand Krůta (role neurčena), Václav Lohniský (role neurčena), Pavel Spálený (role neurčena), Vlastimil Čaněk (role neurčena)
 
 
námět:
Alois Jirásek (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Jana Dudková (dramatizace)
 
 
kamera:
Adolf Navara
 
 
hudba:
Václav Zahradník
 
 
výprava-architekt:
Miloš Ditrich (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Lída Novotná (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Jana Malásková
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
choreografie:
Karel Bednář (pohybová spolupráce)
 
 
II. kamera:
Petr Polák, Vladimír Řezníček
 
 
masky:
Petr Hovorka, Taťána Thielová
 
 
dramaturgie:
Marie Poledňáková
 
 
pomocná režie:
Božena Riesnerová
 
 
vedoucí výroby:
Eva Heřmanová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.